„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Formaţii corale transilvane şi din ţară vestesc Naşterea Domnului
Catedrala Episcopală din Baia Mare, Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău şi Sala „Thalia” din Sibiu au găzduit concerte de colinde susţinute de unele dintre cele mai importante formaţiuni corale din Transilvania şi din ţară.
Preasfinţitul Iustin, Episcopul ales al Maramureşului şi Sătmarului, a participat la Concertul „Colind în cer şi pe pământ”, organizat de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului şi Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare. Au evoluat: Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijor pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu; Corala „Arhanghelii” a preoţilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, dirijor pr. dr. Petrică Aurelian Covaciu; Corul „Sfântul Ioan Damaschin” al Domeniului Teologie Ortodoxă din Centrul Universitar „Nord” din Baia Mare, dirijat de pr. lect. univ. dr. Teofil Stan; Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijor pr. prof. drd. Andrei Baboşan; Grupul Bizantin Bărbătesc „Theologos” al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, dirijat diac. prof. drd. Adrian Dobreanu. Au fost interpretate, în total, peste 30 de colinde, armonizate pe două sau mai multe voci, iar concertul a putut fi urmărit şi prin internet.
PS Episcop Iustin a spus cu acest prilej că „spaţiul în care ne găsim (nivelul I al Catedralei Episcopale n.r.) este ca peştera din Betleem. Parcă aici colindul revine la baza lui, la rădăcina lui. Parcă aici simţim colindul păstorilor, al magilor şi al îngerilor care au venit la Naşterea Mântuitorului în Betleem. Este mesajul de pace şi de bunăvoire între oameni. Este mesajul de speranţă. Este mesajul de unitate în jurul Mântuitorului Iisus Hristos. Totul este darul lui Dumnezeu făcut umanităţii prin întruparea Fiului Său, Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.
Concertul coralei Catedralei sibiene
Tradiționalul concert de colinde al Coralei „Timotei Popovici” a Catedralei mitroplitane din Sibiu, dirijat de preotul Dan Alexandru Streza, a avut loc, în acest an, în Sala „Thalia”, duminică, 18 decembrie, și a încheiat manifestările din cadrul Proiectului „Corul «Timotei Popovici - 110 ani de existență»”. La concert au fost prezenţi iubitori ai muzicii corale bisericești. În prima parte a concertului corala a interpretat mai multe colinde românești, iar în a doua parte a interpretat fragmente din „Oratoriul bizantin de Crăciun” al lui P. Constantinescu. Soliști au fost pr. Dan Alexandru Streza, Marinela Marc, Simona Manea și pr. Nicolae-Cătălin Mirișan. Acompaniamentul la pian a fost asigurat de prof. dr. Meda Nemeti.
Ultima parte a concertului a fost dedicată colindelor internaționale, cu soliști precum Rodica Hîndoreanu, Lucia Cocă, Costin Alaci, Cristina Rădulescu și alții. Proiectul „Corul «Timotei Popovici - 110 ani de existență»” a fost posibil prin parteneriatul cu Arhiepiscopia Sibiului, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul local Sibiu, Consiliul Județean Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” și mai mulți sponsori.
Concert al „Armoniei” la Zalău
La Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Zalău a avut loc un regal de colinde și doine românești, susținut de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului. La concert a fost prezent și Preasfințitul Petroniu, Episcopu Sălajului, alături de preoţii consilieri, membrii ai Permanenței Consiliului Eparhial al Episcopiei Sălajului. „Armonia” a fost în iulie 2014, drept cel mai bun cor bărbătesc din lume, în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Festivalului „World Choir Games”, desfăşurat la Riga, în Letonia, nu a fost o surpriză. A fost un titlu binemeritat, care a reconfirmat profesionalismul corului, medaliat deja la festivalurile din Cincinnati (SUA) şi Graz (Austria) şi, totodată, o recunoaştere internaţională a frumuseţii muzicii româneşti.