„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Forumul „Tinereţe şi speranţă“, la cea de-a XVII-a ediţie
Academia Teologică a Mănăstirii „Brâncoveanu“ de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, găzduieşte în perioada 20-26 iulie cea de-a XVII-a ediţie a Forumului „Tinereţe şi speranţă“, organizat de Asociaţia Ortodoxă pentru o Lume Nouă (AOLN). Forumul se desfăşoară cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
An de an, grupuri de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, din ţară şi din străinătate, se întâlnesc la vechea vatră monahală de la poalele Munţilor Făgăraş pentru a trăi experienţe duhovniceşti, artistice şi recreative de o valoare inestimabilă. În cele câteva zile dedicate acestor manifestări, tinerii participanţi vor găsi răspunsuri la multe dintre întrebările specifice acestei etape a vieţii lor, cu ajutorul unor invitaţi atât din cadrul mănăstirii făgărăşene, cât şi din afara acesteia.
Forumul reuneşte tineri din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate, într-o serie de activităţi de cultivare a valorilor autentice, prin care participanţii au posibilitatea să-şi dezvolte abilităţile creative, artistice şi chiar sportive. Toate gravitează în jurul programului duhovnicesc al mănăstirii, slujbele religioase zilnice oferind posibilitatea tinerilor de a se zidi sufleteşte. Rădăcinile acestei manifestări se află în tabăra româno-belgiană din 1993, iar în 1999, un grup de tineri a organizat la Sâmbăta de Sus prima ediţie a forumului dedicat tinerilor.
Organizatorii pregătesc an de an ateliere de grafică, bricolaj, modelaj în lut, comunicare, publicitate, teatru, pictură pe sticlă, muzică, tradiţii şi sport. Acestea au menirea să-i apropie mai mult pe tinerii participanţi, să îi ajute să-şi descopere talente şi să lege prietenii. Pentru că manifestarea este pusă sub egida prieteniei, a relaţiilor ecumenice şi a iubirii faţă de semeni, toate activităţile au şi scopul de a-i determina pe tineri să înveţe să aprecieze şi să respecte pe cei din jur, în special pe cei din alte comunităţi confesionale.
Personalitatea părintelui Teofil Părăian
Ediţia din acest an a forumului are tema „Despre valori“, iar discuţiile cu invitaţii au ca scop promovarea lucrurilor folositoare pentru suflet. În debutul evenimentului, tinerii şi organizatorii au participat la un Te Deum oficiat în capela mănăstirii, după care au mers în Aula Academiei Teologice pentru a-l asculta pe primul invitat al dezbaterilor, ieromonahul Mihail Bobârnat. Pentru că în anii trecuţi forumul se desfăşura cu binecuvântata participare a regretatului arhimandrit şi mare duhovnic Teofil Părăian, toate ediţiile evocă personalitatea acestui mare părinte spiritual al Ortodoxiei contemporane din Transilvania. Părintele Mihail Bobârnat, ucenic al părintelui Teofil Părăian, a reamintit tinerilor întâlnirile şi discuţiile de la ediţiile trecute, când marele duhovnic de la Sâmbăta de Sus îi încânta pe participanţi cu temele dezbătute, sfaturile duhovniceşti oferite şi mai ales cu spiritul său jovial.
„Distanţa care ne separă acum, pentru că au trecut şase ani de la mutarea la Domnul a părintelui Teofil dintre noi, de la plecarea trupului său dintre noi, nu ne desparte de el şi duhovniceşte. Această plecare nu creează o distanţă între noi şi vă spun că am mai mult acum din ce a lăsat părintele ca învăţătură, ca rânduială, ca sfaturi pentru viaţă. Acum, când e mai departe de mine trupeşte, îl simt mai aproape duhovniceşte“, a subliniat părintele Mihail Bobârnat.
Peste 800 de participanţi la toate ediţiile
Tinerii vor avea posibilitatea să asculte şi prelegerile altor invitaţi, cum ar fi părintele Cornel Ursu de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ din Făgăraş-Galaţi, regizorul Nicolae Mărginean, redactorul radio Costin Manoliu, istoricul Georgeta Filitti şi psihologul Lucian Negoiţă. Prelegerile au loc în prima parte a fiecărei zile, iar după-amiezile sunt dedicate activităţilor artistice, recreative, atelierelor de creaţie, jocurilor şi excursiilor prin împrejurimile mănăstirii.
„Prin purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Episcop Ilarion Făgărăşeanul, anul acesta avem 80 de participanţi din întreaga ţară. De-a lungul anilor am avut peste 800 de participanţi la forum. În această săptămână tinerii se întâlnesc pentru a discuta aspecte ale vieţii de la această vârstă, aspecte ale valorilor credinţei româneşti, valori morale şi alte lucruri care îi frământă. Încercăm să legăm prietenii care să dăinuiască peste ani, iar faptul că acest forum de desfăşoară de atâţia ani ne demonstrează că prieteniile adevărate legate aici durează o viaţă. Evenimentul nostru se desfăşoară prin Asociaţia Ortodoxă pentru o Lume Nouă, care funcţionează la Sibiu, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă «Sfântul Andrei Şaguna», sub îndrumarea părintelui profesor Vasile Grăjdian şi a părintelui conferenţiar Constantin Necula, iar la Bucureşti, asociaţia noastră activează la Biserica «Sfântul Fanurie», sub îndrumarea părintelui Cristian Popa“, ne-a spus responsabilul pentru forum, Nicuşor Golişteanu.
Forumul „Tinereţe şi speranţă“ se va încheia cu un foc de tabără, la care vor participa toţi tinerii şi cei implicaţi în organizarea evenimentului, prilej de a concluziona cele discutate în cadrul întâlnirilor cu invitaţii amintiţi.