„În vremea aceea a scos Iisus un demon dintr-un bolnav care era mut. Și când a ieșit demonul, mutul a vorbit, iar mulțimile s-au minunat. Iar unii dintre ei au zis: Cu Beelzebul, căpetenia demonilor, scoate pe
Ghid de prezentare a patrimoniului cultural din Sălaj
Elemente reprezentative ale patrimoniului cultural din Sălaj, precum comorile dacilor, oraşul roman Porolissum, cetăţi şi castele, biserici şi mănăstiri, meserii şi îndeletniciri de odinioară sau mari oameni pe care i-a dat judeţul de-a lungul timpului sunt prezentate în lucrarea „Noi despre noi”, primul ghid sintetic al patrimoniului local realizat de specialiştii Muzeului Judeţean de Istorie Zalău.
La festivitatea de lansare a lucrării, Corina Bejinariu, managerul Muzeului Judeţean Zalău, a arătat că ideea unui astfel de ghid a pornit de la colaboratori şi cadre didactice, ce au cerut de mai multe ori informaţii legate de istoria locală, instrumente din care să se documenteze. Lucrarea a fost structurată pe 15 capitole, asemănătoare unor lecţii pentru elevi, în speranţa că el va ajunge în cele din urmă un adevărat manual de patrimoniu.
„L-am dorit ca un manual de patrimoniu cultural local, de care vor beneficia tinerii de nivel liceal. El aşa este structurat”, a completat Corina Bejinariu, citată de Agerpres.
Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, a promis că instituţia pe care o reprezintă va sprijini demersurile de transformare a ghidului în manual pentru elevi. Cei care vor parcurge ghidul, vor găsi aici informaţii despre „Porolissum - un oraş de frontieră a imperiului roman”, cetăţi şi castele, biserici şi mănăstiri, evoluţia locuirii, meserii şi îndeletniciri de odinioară, sărbătorile satului, poveştile şi legendele locale, personalitățile și clădirile de patrimoniu ale Sălajului.