„În vremea aceea a intrat Iisus în corabie cu ucenicii Săi și a zis către ei: Să trecem de cealaltă parte a lacului. Și au plecat. Dar, pe când ei vâsleau, El a adormit. Atunci s-a lăsat pe lac o furtună
Grădină și peisaj în satul tradițional, la Muzeu ASTRA
Pe 8 şi 9 august, la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului are loc Târgul de case - Grădină și peisaj în satul tradițional, eveniment aflat la cea de a VII-a ediţie. Acţiunea încurajează construcția după tipare arhitecturale tradiționale a unor case de locuit sau de vacanță, și conservarea peisajului din preajma acestora. De asemenea, CNM ASTRA începe o campanie de promovare şi conservare a patrimoniului din sud-estul Transilvaniei.
Pentru cei care doresc să ridice case în stil tradiţional, Complexul Naţional Muzeal (CNM) ASTRA din Sibiu oferă, în cadrul Târgului de case - Grădină și peisaj în satul tradițional, mai multe atelierele practice.
Astfel, vor fi confecționate trei tipuri de sisteme de împrejmuire a grădinilor în satul tradiţional, caracteristice zonelor etnografice montane din România. Unul este din Mărginimea Sibiului (gardul din „mărgini” sau „lăturoaie” de rășinoase), altul este din Țara Lăpușului (gardul cu împletitură de nuiele) și celălalt din Munții Apuseni (gardul din ,,bile” crăpate). Pentru ca vizitatorii să înţeleagă cum se procedează, vor fi organizate două ghidaje tematice speciale, cu plecare de la poarta principală, sâmbătă şi duminică, de la ora 14.00, anunţă organizatorii.
„În Târgul de case - Grădină și peisaj în satul tradițional va funcționa un birou de consultanță între orele 11.00-17.00, atât sâmbătă cât și duminică. Sugestiile vor fi oferite aici de specialiștii muzeului (muzeografi, restauratori). Pentru cei interesaţi, Muzeul ASTRA va acorda sprijin (consultanţă) în construirea a cinci case tradiționale, după modelul celor din Muzeu. Construcţiile respective trebuie să aibă o amprentă la sol nu mai mare de 80 mp şi un singur nivel, prin realizarea elevației și a șarpantei.”, a declarat Ciprian Ştefan, managerul general CNM ASTRA.
În cadrul Târgului vor mai avea loc demonstrații privind debitarea buștenilor în gospodăria tradițională, folosind „trașca” – joagărul manual şi un motor în doi timpi, ,,tene-ul”, un utilaj întâlnit în comunităţile rurale mai mari. Pentru aceste demonstraţii au fost invitaţi doi meșteri populari din comuna Zdrapți, județul Hunedoara, şi trei meşteri originari din Maramureş, experţi în prelucrarea şi utilizarea bârnelor din lemn în construcţii, se arată în comunicatul transmis de CNM ASTRA.
În cadrul evenimentului, membrii Asociației producătorilor de produse tradiționale și ecologice din Hunedoara vor participa cu produse specifice. De asemenea, pe tot parcursul manifestării, formația de fluierași din comuna Orăștioara de Sus, județul Hunedoara, va interpreta muzică tradiţională.
Campanie de valorificare a patrimoniului
Muzeul ASTRA are rolul de partener în carul proiectului TransylvaNET – Consolidarea societății civile pentru dezvoltare prin promovarea patrimoniului. Prin acest proiect se urmăreşte promovarea şi conservarea patrimoniului din sud-estul Transilvaniei (judeţele Sibiu, Mureş şi Braşov). În acest sfârşit de săptămână, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului vor avea loc primele întâlniri - dezbateri cu publicul.
Campanie de informare și conștientizare privind patrimoniul din județul Sibiu se intitulează „Casa ta, amprentă în timp”.
De asemenea, campania desfăşurată de CNM ASTRA se va desfăşura pe parcursul verii în satele Mălâncrav, Șeica Mică, Gura Râului, Slimnic sau Hosman.
Localnicii sunt invitaţi să participe la întrunirile organizate, prilej cu care specialişti din cadrul muzeului vor explica cum poate fi folosit și îngrijit patrimoniul local, cum poate fi utilizată legislația din domeniu, și cum se poate valorifica potențialul turistic al unei case sau al unei străzi.
De asemenea, vor avea loc dezbateri, în cadrul cărora localnicii sunt invitaţi să îşi împărtăşească opiniile cu privire la valorificarea arhitecturii, a obiceiurilor și tradițiilor din regiunea din care fac parte.
Campania face parte din proiectul „TransylvaNET – Consolidarea societății civile pentru dezvoltare prin promovarea patrimoniului” finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România (www.fondong.fdsc.ro), conform comunicatului transmis de CNM ASTRA.
Prima întâlnire din Sibiu se va desfășura sâmbătă și duminică, 8 -9 august, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în cadrul Târgului de Case ediția a VII-a.