„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Hram la biserica din Buduș, județul Bistrița-Năsăud
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Buduș, comuna Budacu de Jos, județul Bistrița-Năsăud, și-a sărbătorit ocrotitorii spirituali. La hram a participat eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, protos. Simeon Pintea, alături de fiii satului, autorități locale și numeroși credincioși.
Duminică, 11 noiembrie, Sfânta Liturghie a fost oficiată de protosinghelul Simeon Pintea, eclesiarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, iar din sobor au făcut parte Florin Moldovan, parohul Bisericii „Buna Vestire” din Bistrița, părintele Nicolae Conț de la Biserica „Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul” a Spitalului Județean de Urgență Bistrița-Năsăud, părintele Teofil Moldovan, parohul Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Buduș și arhid. Daniel Frumos, administratorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.
În cuvântul de învățătură, părintele eclesiarh Simeon Pintea a tâlcuit evanghelia duminicii a 25-a după Rusalii, a Samarineanului milostiv, care propune credincioșilor să fie preocupați de căutarea vieții veșnice. De asemenea, a evidențiat pr. Simion Pintea a arătat că: „ultima duminică dinaintea începerii Postului Crăciunului ne învață și cum să trăim în conformitate cu acest țel înalt, împlinind porunca iubirii prin fapte concrete, asemenea lui Hristos – Samarineanul cel milostiv”. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi din Corul de Cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La final, parohul Teofil Moldovan a mulțumit tuturor celor care au slujit, autorităților locale, în frunte cu primarul comunei Budacu de Jos, Florin Sandu Simionca, fiilor satului și tuturor celor prezenți în număr mare la hramul bisericii.
Biserica Ortodoxă din Buduș a fost construită în perioada 1903-1907 și a fost sfințită în data de 28 octombrie 1907, de către Miron Cristea, care a devenit, apoi, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Biserica a primit atunci ca ocrotitori ai locaşului de cult pe „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.