„Zis-a Domnul către ucenicii Săi: Prindeți curaj și ridicați capetele voastre, pentru că răscumpărarea voastră se apropie. Apoi le-a spus o pildă: Vedeți smochinul și toți copacii: când înfrunzesc aceșt
Hramul mănăstirii maramureşene Bârsana
Mănăstirea maramureşeană Bârsana a sărbătorit hramul Soborului Sfinţilor 12 Apostoli în prezenţa a mii de credincioşi. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
La hramul mănăstirii maramureşene Bârsana au participat mii de credincioşi, atât din zonă cât de mai departe. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
„Hramul de la Bârsana îşi are măreţia lui, o măreţie mărturisitoare. Fiind oblăduită mănăstirea de cei 12 Apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos, realizăm că ei au propovăduit Evanghelia în toată lumea, iar noi, cei ce trăim astăzi şi suntem în misiunea Domnului Iisus Hristos, trebuie să propovăduim Evanghelia”, a spus IPS Mitropolit Andrei. În mijlocul ierarhilor şi credincioșilor prezenţi la hramul de la Bârsana s-a aflat și Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. „Bârsana este tot aşa de sfântă ca Ierusalimul, ca şi Constantinopolul, la fel ca toate celelalte localităţi din Ţara Sfântă. Pământul acesta este amestecat cu sânge de mucenici”, a remarcat IPS Arhiepiscop Justinian care a mulţumit credincioşilor prezenţi pentru modul în care îşi trăiesc şi arată credinţa ortodoxă.
Desfiinţată în 1791, Mănăstirea Bârsana a renăscut după căderea comunismului, în anii ‘90. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în anul 1993, iar locaşul de cult a fost târnosit în anul 2012 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Cu prilejul hramului de la Bârsana, Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oferit distincţia „Crucea Voievodală Maramureşeană” stareţei Mănăstirii Bârsana, monahia Filoftea Oltean şi dirijorului coralei preoţeşti „Arhanghelii”, a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, pr. Petrică Aurelian Covaciu.
O mare parte dintre credincioşii prezenţi la hram au ajuns la Mănăstirea Bârsana, în cadrul tradiţionalelor procesiuni care se organizează pe Valea Izei. La finalul sărbătorii, cei prezenţi au cântat pricesne închinate Maicii Domnului.