„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Hramul Sfântului Gheorghe şi Sâmbăta lui Lazăr, în Transilvania
În ziua de 23 aprilie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință. De asemenea, anul acesta, pe 23 aprilie s-a făcut pomenirea morţilor din Sâmbăta lui Lazăr, în ultima săptămână a Postului Sfintelor Paşti. După Duminica Floriilor începe Săptămâna Patimilor la finalul căreia creştinii ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului Iisus Hristos.
Numeroşi credincioşi au participat sâmbătă, 23 aprilie, la hramul Mănăstirii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Buneşti, judeţul Braşov. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Macarie Ţuţul, protopopul de Rupea, Alexandru Petrica şi slujitori ai sfintelor altare din parohiile învecinate cu aşezământul monahal. Slujba religioasă a fost oficiată la altarul de vară al mănăstirii, în prezenţa maicilor şi a numeroşi pelerini care au venit din mai multe zone ale Transilvaniei pentru a primi har şi binecuvântare la sărbătoarea Sfântului Gheorghe. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
La Sfânta Liturghie, arhimandritul Macarie Ţuţul a rostit un cuvânt de învăţătură prin care a subliniat învăţăturile Evangheliei citite în sâmbăta lui Lazăr, unde s-a prezentat credincioşilor minunea săvârşită de Mântuitorul Hristos care l-a înviat pe Lazăr.
„Astăzi, Mântuitorul Hristos ne-a demonstrat că nu suntem chemaţi să fim morţi, ci suntem chemaţi să fim vii. Dumnezeu ne-a adus la viaţă şi acest lucru este o binecuvântare extraordinară”, a subliniat părintele Macarie Ţuţul.
Numeroşi credincioşi au primit împărtăşirea cu Sfintele Taine, iar la final, IPS Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit credincioşilor despre viaţa şi minunile Sfântului Mucenic Gheorghe.
„Sfântul Gheorghe a mărturisit în faţa împăratului Diocleţian, care pornise prigoană împotriva creştinilor, că este creştin şi că-L iubeşte pe Hristos atât de mult încât nu se teme de nimic să-L mărturisească. Trăim astăzi vremuri în care interesul personal ne face să ne ascundem identitatea”, a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu un Parastas de obşte, la care au fost pomeniţi toţi ctitorii şi binefăcătorii aşezământului monahal.
Hram la Mănăstirea Cristorel, Cluj
Mănăstirea Cristorel, judeţul Cluj, închinată Sfinților Ilie și Lazăr şi-a sărbătorit hramul, în prezenţa Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un impresionant sobor de preoți, pe altarul de vară al mănăstirii. Din sobor au făcut parte arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, preoţi şi diaconi de la locaşul de cult şi din împrejurimi.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei le-a amintit credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, care l-a înviat pe Lazăr: „Eu sunt învierea şi viaţa, cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac”.
„Lazăr, din Sfânta Evanghelie de astăzi, ne reprezintă pe noi, toţi oamenii, iar Betania este simbolul lumii acesteia în care este multă suferinţă şi moarte. Noi nu putem fi ca cei care nu au nădejde, chiar dacă moartea e o realitate. Faptul că Domnul Iisus Hristos este biruitorul morţii e o realitate mai evidentă decât moartea. Domnul Hristos era prietenul lui Lazăr, aşa cum Domnul Hristos este prietenul tuturor oamenilor, pe toţi ne iubeşte. Domnul Iisus Hristos, auzind că Lazăr a murit, a lăcrimat. Îşi pun unii întrebarea de ce a lăcrimat Domnul Iisus Hristos, pentru că ştia că peste două minute îl înviază pe Lazăr din morţi. Şi zice părintele Alexander Schmemann că Domnul Iisus Hristos a lăcrimat văzând ce a făcut cel rău cu făptura mâinilor Sale, cum pe Lazăr cel tânăr şi frumos, sănătos şi nemuritor l-a făcut bătrân, urât, bolnav şi muritor şi este în mormânt de patru zile şi miroase greu. A plâns Domnul Iisus Hristos, văzând cum şi-a bătut joc diavolul de noi”, a spus ierarhul.
Astfel, după cum a mai arătat IPS Mitropolit Andrei, la mormântul lui Lazăr are loc o confruntare între Domnul Iisus Hristos şi cel rău, iar „Domnul biruitor l-a înviat pe Lazăr, cel mort de patru zile”. De asemenea, ierarhul a arătat că învierea lui Lazăr este o prefigurare a învierii de obşte. Ierarhul a amintit şi de prăznuirea Sfântul Gheorghe cel care şi-a mărturisit credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, cel care îi va învia pe toţi din morţi. În cadrul Sfintei Liturghii, numeroşi credincioşi s-au împărtăşit.
Liturghie arhierească la Sânmartin, Oradea
Credincioşii din Parohia Sânmartin, Protopopiatul Oradea, au primit, în ziua prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi în Sâmbăta lui Lazăr, vizita Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei. Ierarhul a fost întâmpinat de copii şi tineri, de soborul slujitor şi dreptmăritorii creştini din Sânmartin și de oficialitățile locale. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
După citirea celor două pericope evanghelice rânduite, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat principalele învăţături duhovniceşti ce se desprind din textele scripturistice, subliniind, totodată, lucrarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, și cinstirea de care s-a bucurat şi se bucură în rândul creştinilor dreptmăritori, atât în vechime, cât şi în prezent.
Dorel Octavian Rus, Protopopul Oradiei, Peştişului şi Aleşdului, şi Alin Ioan Pășcuță, noul paroh, au mulţumit ierarhului pentru prezenţa sa în mijlocul comunităţii.
La final, PS Sofronie a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a felicitat pe credincioși din Sânmartin pentru statornicia în dreapta credință, pentru atașamentul și dragostea pe care o arată pentru Biserica Ortodoxă și pentru lucrarea ctitoricească pe care au realizat-o în anii ce au trecut, împreună cu cei doi preoți, prin construirea bisericii parohiale, arătând că, prin așezarea părintelui coslujitor Alin Ioan Pășcuță ca paroh și prin Sfânta Liturghie arhierească din această zi de sărbătoare, se pune început bun pentru continuarea, cu binecuvântată și înnoită putere duhovnicească, a lucrării pastoral-misionare din această enorie, în mărturisirea credinţei noastre strămoşeşti dreptmăritoare.
Sărbătoare la regimentul „Silvania”
Pe 23 aprilie, de Sfântul Gheorghe este sărbătorită şi Ziua Armatei Române. Cadrele militare ale Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania” din Şimleu Silvaniei au sărbătorit hramul bisericii de lemn din incinta garnizoanei. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat cadrele militare în frunte cu colonelul Mircea Fechete, împuternicit la comanda Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, personalul civil angajat și numeroși credincioși din Șimleu Silvaniei care participă în fiecare duminică și sărbătoare la sfintele slujbe oficiate aici.
La final, după rostirea cuvântului de învățătură de către PS Episcop Petroniu, pr. Ioan Crâșmaru a mulțumit ierarhului pentru prezenţa sa la hramul bisericii. La ieșirea din biserică, cei prezenți la slujbă au participat la o mică agapă, în cortul militar amenajat în vecinătatea locașului de cult.
Ioan Crâşmaru, preotul de caritate al Regimentului 69 artilerie mixtă „Silvania”, activează în cadrul acestei structuri a Ministerului Apărării Naționale din anul 2004. Inițial, slujbele religioase erau săvârșite într-o capelă amenajată în incinta bibliotecii. Biserica din lemn s-a ridicat cu sprijinul material al cadrelor militare care au contribuit din salariu, astfel încât construcţia s-a finalizat în 2011.
Hram la Cucuiş, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a schitului hunedorean Cucuiș. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat faptul că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, prin vitejia și tăria sa în credința lui Hristos, a biruit deșertăciunile vremelnice, mărturisind până la moarte dreapta credință în Cel care este Biruitorul iadului și al morții și chezașul vieții veșnice în Împărăția Cerurilor. De asemenea, PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe credincioși să încerce să fie și mai apropiați Bisericii lui Hristos în aceste zile rămase până la praznicul luminat al Învierii Domnului Iisus Hristos, pentru a primi în pace biruința Mântuitorului de pe Cruce și a dobândi mântuirea sufletelor.
Tot sâmbătă, 23 aprilie, PS Episcop Gurie a săvârșit slujba de sfințire a noului paraclis de vară ridicat în curtea Schitului „Sfântul Ierarh Nectarie” din localitatea hunedoreană Nandru.
Hram la schitul din Turţ Băi, Oaş
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a săvârşit Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din Turţ Băi, Protopopiatul Oaş. Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară, situat într-o poiană în care va fi amplasată şi viitoarea biserică a cărei construcţie va fi începută în acest an. Din sobor au făcut parte 20 de preoţi şi diaconi, în frunte cu protopopul Oaşului, Mihai Feher, cei doi preoţi din Turţ, Emil Silaghi şi Ioan Molnar, preoţi din parohiile protopopiatului şi invitaţi din alte parohii, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi din Baia Mare.
În timpul Sfintei Liturghii, diaconul Gheorghe Mititel a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Homorodul de Sus, Protopopiatul Carei. La slujbă au participat oficialităţi locale, credincioşi, ctitori şi binefăcători ai sfântului locaş.
În cuvântul de învăţătură, PS Iustin Sigheteanul a vorbit credincioşilor despre viaţa creştină exemplară a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi l-a îndemnat pe noul preot hirotonit să urmeze modelul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe şi să se lupte ca Biserica lui Hristos să rămână vie.
Propunerea înfiinţării schitului i-a aparţinut fostului primar Ioan Belbe, fost membru în Adunarea Eparhială şi care a lucrat în mină timp de 19 ani. Sectorul I al minei se află la zeci de metri adâncime în munte, chiar sub Schitul „Sfântul Gheorghe”, astfel că acesta este singurul schit din ţară care stă aşezat, la propriu, pe un filon de aur şi argint.
De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a oficiat, vineri, 22 aprilie, Liturghia Darurilor înainte sfinţite în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Baia Sprie. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de teologul Bogdan Danco.