„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Hramul Sfintei Treimi
Numeroase lăcaşuri de cult din Transilvania şi-au sărbătorit hramul de Sfânta Treime, între acestea fiind Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cea mai veche biserică ortodoxă din Cluj-Napoca, precum şi numeroase aşezăminte monahale.
La hramul bisericii Mănăstirii Făgețel din județul Harghita, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară de către Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, înconjurat de un sobor de clerici de la așezământul monahal și preoți din satele învecinate. În cuvântul de învățătură, PS Episcop Andrei a subliniat importanța rugăciunii „Preasfântă Treime” și lucrarea Sfintelor Taine în viața credincioșilor. Biserica Mănăstirii Făgeţel a fost construită în 1903 din piatră şi cărămidă, fiind ctitoria unei văduve, pe nume Rozalia. Din 1932 aici se formează un schit monahal, care a fost reactivat în 1994, după înfiinţarea Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Hram la Crişcior, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în Biserica „Sfânta Treime” a schitului Crișcior din județul Hunedoara, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ierarhul a vorbit credincioşilor despre comuniunea de iubire deplină a Sfintei Treimi ce întruchipează chipul desăvârșit al Bisericii şi despre „minunata lucrare pe care Duhul Sfânt o are în lume, prin faptul că ne inundă sufletele și inima de lucrarea Harului Său mântuitor și ne însoțește în fiecare acțiune binecuvântată a noastră”. PS Episcop a mai punctat și faptul că „noi primim darurile Duhului Sfânt încă de la Botez, daruri pe care le actualizăm și le aducem în folosul vieții noastre prin păzirea poruncilor dumnezeiești și prin împlinirea faptelor bune”.
Sărbătoare la Moişeni, Satu Mare
Preasfinţitul Iustin Sigheteanul a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Moişeni, Protopopiatul Satu Mare, cu ocazia hramului, în fruntea unui sobor de 19 preoţi din parohiile din jur, între care Mihai Feher, protopopul Oaşului. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon teologul Viorel Loghin Vasile Spătar. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Altarul de Vară al mănăstirii, iar răspunsurile au fost date Grupul ASCOR, condus de Vlad Verdeş. Mii de credincioşi din localitate, alături de oficialităţi, precum şi credincioşi din Oaş şi Maramureş, au fost prezenţi la slujbă.
„Învăţătura şi teologia despre Sfânta Treime este temelia religiei creştine adevărate şi a bisericii lui Hristos, a spus PS Iustin Sigheteanul. „Noi ştim din Sfintele Scripturi că Tatăl este Creatorul Universului, al Cerului şi al Pământului. Dumnezeu este făcătorul Cerului şi al Pământului, iar Biserica lui Hristos şi cei ce cred în Dumnezeu Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, deci în Sfânta Treime, nu cred în hazard, nu cred că lumea a apărut întâmplător şi din haos. Din haos nu se poate naşte decât haos. Iată ce trebuie să ştim”, a adăugat ierarhul.
Mănăstirea „Sfânta Treime” din Moişeni s-a construit din 2004, fiind situată la graniţa dintre judeţele Satu Mare şi Maramureş. Complexul monahal, cu 13 maici, condus de monahia Ieronima Şelever, cuprinde o biserică din lemn, în stil moldovenesc, aflată în fază de pictură, casă monahală şi ateliere de pictură, croitorie şi broderie pentru maici, casă pentru duhovnic, arhondaric, altar de vară, iar drumul de acces a fost modernizat prin grija unui binefăcător.
Hramul Catedralei din Sibiu
Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost în sărbătoare la praznicul Sfintei Treimi. Programul dedicat hramului a cuprins mai multe manifestări religioase și culturale, cu ocazia împlinirii, în 2016, a 110 ani de la sfințirea Catedralei mitropolitane. Soborul de preoți și diaconi a fost format din slujitorii Catedralei mitropolitane din Sibiu, cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” și oaspeți. Răspunsurile liturgice au fost date de trei coruri: Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, dirijată de diac. asist. univ. dr. Dan Streza, Corul „Lumină lină” al Catedralei episcopale din Zalău, dirijat de Ciprian Ghiurco și Corul „Anastasis” al Catedralei episcopale din Deva, dirijat de Paul Kladni.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, care a subliniat importanța învățăturii despre Sfânta Treime pentru creștinătate și pentru fiecare credincios în parte: „Sfântul Apostol Pavel îi îndeamnă pe creștini și prin ei pe noi toți să nu lăsăm să slăbească Duhul cel din noi, ci să-L păstrăm fierbinte. Îl păstrăm fierbinte dacă mărturisim credința cea adevărată în Mântuitorul Iisus Hristos, în Dumnezeu-Tatăl și în Duhul Sfânt, Treimea cea de-o Ființă și nedespărțită, căci așa ne-au învățat Sfinții Apostoli și Biserica noastră că este un singur Dumnezeu în Treime și cele trei Persoane, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt sunt de-o Ființă, sunt împreună, nedespărțite și lucrează împreună, chiar dacă uneori este scoasă în evidență mai mult lucrarea Tatălui, cum a fost la Creație, a Mântuitorului la mântuirea noastră, iar a Duhului Sfânt la sfințirea noastră, a tuturor”.
La final, soborul slujitor și credincioșii au participat la o procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Pe treptele locașului de cult, cele trei coruri și un grup de instrumentiști din cadrul Asociației Trompetiștilor din România au susținut un concert vocal-instrumental, interpretând mai multe piese religioase și patriotice.
Hram la Cluj-Napoca
De praznicul Sfintei Treimi, cea mai veche parohie ortodoxă din Cluj-Napoca și-a serbat hramul.
La Sfânta Liturghie, alături de parohul Cristian Baciu și părintele Ioan Jeler, fost protopop de Cluj I, a participat şi părintele profesor Stelian Tofană, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, invitatul special la această sărbătoare.
„Misterul Sfintei Treimi este o taină în care cu greu putem pătrunde. Dar dincolo de a putea pătrunde Sfânta Treime, ce este important pentru noi, cei de astăzi, este să ne rugăm Persoanelor Sfintei Treimi, ca să ne miluiască, să ne ocrotească și să ne curățească de păcatele și neputințele noastre”, a spus pr. Stelian Tofană.
Biserica „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca a fost ridicată între 1795-1796, cu ajutorul românilor din Braşov şi Ţara Românească, iar prima Liturghie a fost săvârşită de preotul Ilie Fulea, la sărbătoarea Naşterii Domnului din 1796, când lăcaşul a fost sfinţit. La această biserică au fost consemnate evenimente precum instalarea Episcopului Vasile Moga, în 1811, iar apoi, după reînființarea Episcopiei Clujului în decembrie 1921, aici a fost instalat Episcopul Nicolae Ivan.