„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Hramul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, în Transilvania
La sărbătoarea Sfinţiilor Apostoli Petru şi Pavel, numeroase lăcaşuri de cult din Transilvania şi-au sărbătorit hramul, în prezenţa ierarhilor şi a miilor de credincioşi. Cu această ocazie, credincioşii au fost îndemnaţi să urmeze modelul de credinţă şi jertfă al celor doi Sfinţi Apostoli care au împlinit misiunea de a propovădui Sfânta Evanghelie.
La sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cârţişoara, judeţul Sibiu, cu ocazia hramului. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte duhovnicul mănăstirii, arhimandritul Dimitrie Papacioc, protopopul de Făgăraş II, Ion Tărcuţă, precum şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Credincioşii din satele apropiate de mănăstirea situată la poalele Munţilor Făgăraş, au participat în număr mare la hramul mănăstirii şi au primit binecuvântarea arhierească. Mulţi dintre credincioşii prezenţi la Sfânta Liturghie s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor de la mănăstire, conduse de stareţa Siluana Ciupitu. În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Marian Ioan Iaru a fost hirotonit diacon.
În cuvântul de învăţătură, IPS Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre cei doi Sfinţi Apostoli sărbătoriţi în 29 iunie, modele de apostolat şi de misiune pentru întreaga creştinătate. Ierarhul a prezentat pe larg vieţile celor doi Sfinţi Apostoli şi misiunea lor în lume, teologia şi scrierile lor: „Viaţa celor doi sfinţi este cunoscută de noi. Ei sunt cinstiţi ca Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos, ca cei care au împlinit slujirea vestirii Evangheliei. Sfântul Apostol Petru, fiind cel mai în vârstă dintre Apostoli, a intervenit în numele tuturor ucenicilor pentru a face o mărturie pe care Sfânta Evanghelie de astăzi ne-o descoperă nouă. Au fost întrebaţi ucenicii de către Mântuitorul cine zic oamenii că este El, Fiul Omului. Luând curaj cel mai în vârstă dintre Apostoli a făcut o mărturisire care stă la temelia Bisericii noastre: «Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui Viu» (…). Sfântul Apostol Pavel a fost chemat de Dumnezeu să împlinească şi să desăvârşească lucrarea apostoliei. A fost un om învăţat, avea cetăţenie romană şi din zelul lui faţă de Dumnezeu pe care nu-L cunoscuse decât din cărţile Vechiului Testament, a cerut scrisori ca să meargă în Damasc şi să-i prigonească pe creştini, pe care îi considera îndepărtaţi de la învăţătura transmisă de Dumnezeu prin Avraam. Pe drumul spre Damasc a intervenit minunea care stă la temelia noii sale vieţi. El se numea Saul din Tars, a stat şi a păzit hainele primului martir creştin, Sfântul Ştefan. L-a ales Hristos prin minunea convertirii sale pe drumul Damascului. Dumnezeu i-a descoperit noua sa cale şi a primit misiunea de a vesti Cuvântul la neamuri, adică la popoarele păgâne”, a spus ierarhul.
La final, părintele Dimitrie Papacioc i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste obştea monahală şi credincioşi în ziua hramului. Părintele arhimandrit i-a oferit ierarhului în dar o bederniţă cu icoana Sfintei Treimi.
Mănăstirea „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Cârţişoara a fost reînfiinţată în 1990 pe locul unui vechi schit ridicat în jurul anului 1400, prin purtarea de grijă a domnitorului Ţării Româneşti, Mircea cel Bătrân. De-a lungul anilor au fost ridicate biserica şi anexele, iar în prezent obştea monahală numără 20 de maici.
Hram la Rebra-Parva, Bistriţa-Năsăud
La hramul Mănăstirii Rebra-Parva, ocrotită de Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Bistriţa-Năsăud, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care le-a vorbit celor prezenți despre biserica mărturisitoare, amintind și de cele şase puncte discutate la Sinodul Panortodox din Creta, la care a fost prezent.
„Evanghelia de azi ne relatează o întâmplare în care, într-o discuție, Mântuitorul i-a întrebat pe apostolii săi: «Cine zice lumea că sunt?» Iar ei au răspuns: «Unii, Ioan Botezătorul, alţii Ilie, alţii Ieremia sau unul dintre prooroci». Şi le-a zis: «Dar voi cine ziceţi că sunt?». Răspunzând, Simon Petru a zis: «Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu». Acesta este răspunsul. Acesta este răspunsul bisericii mărturisitoare! Acum, dacă oamenii de atunci nu au știut cine este Hristos, ne întrebăm, oamenii de azi știu cine este Hristos? Noi, cei veniți la hramul mănăstirii, cred că toți am putea răspunde Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu. Dar, oare, toată lumea crede acest lucru? Sunt multe păreri referitoare la persoana Domnului Hristos, iar unii nici nu recunosc existența Lui istorică. Alții o recunosc, dar nu recunosc Dumnezeirea Lui. Și atunci, cine să mărturisească adevărul de credință? Că Domnul Dumnezeu este Fiul lui Dumnezeu cel viu, Mântuitorul lumii, care pentru noi și pentru a noastră mântuire S-a pogorât din ceruri, și S-a făcut om. Și-a asumat firea noastră păcătoasă ca să o restaureze. Pentru că El este singura cale spre nemurire, spre mântuire. Biserica mărturisitoare face acest lucru în fața societății, care se secularizează și este tot mai puțin preocupată de cele sfinte”, a spus ierarhul.
Între pelerinii veniți la hramul Mănăstirii Rebra-Parva s-a aflat și un grup de tineri din Cernăuți, aflați în această perioadă în tabără la centrul de tineret „Preot Profesor Ioan Bunea” de la Sângeorz-Băi. Îmbărcați în straie populare, aceștia au fost binecuvântați de IPS Mitropolit Andrei care le-a împărțit, atât lor cât și celorlalți copii și tineri, cărți de rugăciune.
Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel” din Țara Năsăudului a fost fondată în 1993 cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Un an mai târziu, a fost pusă piatra de temelie a noii biserici, locaș de rugăciune ce a fost finalizat și sfințit în 2009.
Sărbătoare la Mănăstirea Râmeţ, Alba
De sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, Mănăstirea Râmeţ, situată în inima Munţilor Apuseni, şi-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cadrul slujbei, a fost hirotonit diacon tânărul Mihail Irimia. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a subliniat rolul pe care l-au avut cei doi mari apostoli în viaţa Bisericii dreptslăvitoare.
Hram la Stârciu-Bobota, Sălaj
La prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, biserica metocului Mănăstirii Bobota de la Stârciu și-a prăznuit ocrotitorii. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La sărbătoare au participat numeroși credincioși veniți din satele învecinate.
După Sfânta Liturghie, ierarhul a sfințit și primul clopot al bisericii și crucea care va fi montată pe acoperișul locașului de cult. Cu acest prilej PS Episcop Petroniu a felicitat pe starețul Mina Pletosu pentru lucrările efectuate la bisericuța metocului. Piatra de temelie a bisericii închinate Sfinților Apostoli Petru și Pavel a fost sfințită de către ierarh la 25 aprilie 2014. Biserica este ridicată în apropierea locului cunoscut de către sătenii din Stârciu și din satele vecine ca „Fântâna Leacului” sau „Izvorul îngerului”. În acest loc există un izvor care își revarsă apele anual cu puţin timp înainte de Rusalii, iar după câteva săptămâni seacă din nou și despre a cărui apă oamenii locului spun că are proprietăți miraculoase. Pe locul acestui izvor ar fi existat în secolele XI-XIII o mănăstire cunoscută în istorie ca Mănăstirea Meseș.
Hram la Catedrala Episcopală din Deva
Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva a îmbrăcat haine de sărbătoare cu ocazia prăznuirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cel de-al doilea hram al acesteia. Astfel, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi avându-l în frunte pe Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei. La invitația Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, de a participa la hramul de vară al catedralei devene, au mai răspuns: Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei, Preasfințitul Daniil, Episcop de Dacia Felix, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, PS Nicodim, Episcopul Severinului și al Strehaiei, le-a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie despre sfințenie și despre chemarea pe care omul o are a o dobândi încă din această lume, luând ca modele de urmat viețile sfinților, cei care au dobândit, prin jertfa lor duhovnicească, darurile Împărăției Cerurilor. De asemenea, ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să rămână statornici în credința și în lucrarea lor duhovnicească, pentru ca astfel să devină moștenitori ai Împărăției Celei de sus.
La final, PS Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, le-a mulțumit ierarhilor care au participat la sărbătoarea comunității devene, reprezentanților autorităților locale și centrale și tuturor credincioșilor prezenți în număr mare la slujba hramului Catedralei Episcopale din Deva.
Sfânta Liturghie Arhierească oficiată la cel de-al doilea hram al Catedralei Episcopale din Deva a fost încununarea liturgică și duhovnicească a evenimentelor culturale și artistice desfășurate în cadrul celei de-a treia ediții a „Zilelor Culturii și Credinței la Deva”, manifestare organizată cu purtarea de grijă a PS Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei.
Sărbătoare la Mănăstirea sătmăreană Bixad
La hramul Mănăstirii Bixad din judeţul Satu Mare, a fost resfințit altarul bisericii mănăstirii, de către Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul vară de cei doi ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoți si diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Visarion i-a oferit PS Iustin Sigheteanul o icoana a Sfintei Treimi realizată în atelierele Episcopiei Tulcii, starețului mănăstirii o icoana a Maicii Domnului, iar obștii i-a oferit în dar ultima ediție a Apostolului, editat de Patriarhia Română.
Cu această ocazie, Mănăstirea Bixad a primit şi cel de-al doilea hram, „Adormirea Maicii Domnului”. Mănăstirea Bixad este atestată documentar din secolul al XVII-lea. Complexul monahal cuprinde: biserica, altarul de vară, poarta cu turn-clopotniţă, anexele gospodăreşti, chiliile şi biblioteca.