„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Hramul Sfinţilor ardeleni, mărturisitori ai credinţei străbune
Sfinţii Ardeleni - Sfinţii Cuvioşi Mărturisitori Visarion şi Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea, Sfinţii Părinţi Mărturisitori şi Mucenici Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel - au fost sărbătoriţi în Transilvania.
Mănăstirea Petru Rareș Vodă din localitatea bistrițeană Ciceu Corabia a sărbătorit miercuri, 21 octombrie, pentru prima dată hramul în prezența Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La Sfânta Liturghie oficiată de ierarh, alături de soborul de peste 40 de preoți, au luat parte sute de credincioși, oficialități judeţene şi locale. La momentul predicii, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre mărturisirea credinței, pornind de la exemplul Sfinților Mărturisitori Ardeleni, ocrotitorii noii biserici a mănăstirii: „Sfinții Ardeleni ne sunt nouă modele. Trebuie să ne uităm la ei, în sus, cu mult drag pentru că ei, pentru a-L mărturisi pe Domnul Hristos și credința lor creștină ortodoxă, și-au pus viața în joc”.
Părintele Mitropolit a afirmat că în lumea de astăzi puterea mărturisirii nu mai este aceeași, ca în vremea Sfinților Mărturisitori Ardeleni: „Dacă nu-L mărturisim pe Hristos ca și cei de atunci, nu o facem pentru că nu avem suficientă credință, nu avem credința lor tare. Să-L rugăm pe Dumnezeu să ne întărească credința!”.
La finalul slujbei religioase a avut loc instalarea oficială a părintelui stareț Teofan, care a mulțumit IPS Mitropolit Andrei pentru misiunea încredințată. A urmat apoi punerea pietrei de temelie a noii biserici a mănăstirii, ce va purta hramul „Sfinților Mărturisitori Ardeleni”. Mănăstirea „Petru Rareș Vodă” a fost înființată în urmă cu un an la inițiativa IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei. Biserica va fi construită la poalele stâncii pe care se află ruinele Cetății Ciceului, care a fost a domnitorilor moldoveni Ștefan cel Mare și Petru Rareș.
Sărbătoare la Alba Iulia
La Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în sobor de ierarhi, împreună cu Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, prilej cu care au fost sfinţite icoana Sfinţilor Ierarhi Ardeleni Ilie Iorest, Simion Ştefan şi Sava Brancovici şi icoana Sfinţilor Cuvioși Mărturisitori Visarion şi Sofronie și Sfântul Mucenic Oprea.
Totodată, spre bucuria duhovnicească a credincioşilor, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, marți seara a fost adusă în Catedrala Reîntregirii Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra, din judeţul Caraș Severin. Icoana a rămas în Catedrala Reîntregirii, spre cinstire, până după Sfânta Liturghie.
Sfinții aredeleni prăznuiți la Oradea
Sfinții Cuvioși Mărturisitori Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea și Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, au fost prăznuiți cu multă bucurie duhovnicească în Eparhia Oradiei.
Cu acest prilej, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul cu hramul „Sfinții Ierarhi Mărturisitori Ilie Iorest, Sava Brancovici și Simion Ștefan, Mitropoliții Transilvaniei” de la Centrul Eparhial.
În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit pe tânărul teolog Emanuel Juncu în treapta diaconiei, pentru Protopopiatul Tinca, îmbisericit pe seama bisericii cu hramurile „Buna Vestire” și „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Vintere, Protopopiatul Tinca, urmând ca duminică, 25 octombrie, în cadrul Sfintei Liturghii săvârșite de Preasfințitul Sofronie în Parohia Holod, tot din Protopopiatul Tinca, la inaugurarea noului paraclis amenajat pentru slujire, diaconul Emanuel Juncu să fie hirotonit preot, fiind încadrat ca preot misionar la Protopopiatul Tinca, pentru împlinirea misiunii pastoral-misionare din acest protopopiat.
Slujire arhierească la Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, ocazie cu care a săvârșit slujba hirotoniei întru diacon a tânărului teolog Sălăi Ioan Florin Sălăi, cel care va păstori credincioșii din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Homorod, Protopopiatul Orăștie, județul Hunedoara.
Rugăciune la Moisei, Maramureş
În localitatea maramureșeană Moisei au fost organizate mai multe evenimente religioase şi comemorative cu prilejul împlinirii a 71 de ani de la masacrul în urma căruia 29 de romani au fost uciși în această localitate, de către trupele horthyste aflate în retragere pe Valea Izei. De dimineață, credincioșii, autoritățile judetene şi locale au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, în Biserica „Înălțarea Domnului” din localitate. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Vasile Brendea a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei Tohat, Protopopiatul Chioar.
Ierarhul a oficiat apoi, la monumentul din vecinătatea mormintelor celor uciși, un Parastas și a vizitat muzeul amenajat în locuința în care au fost omorâți în 1944 cei 29 de români. PS Iustin Sigheeanul, alături de oficialităţi, a depus o coroană de flori și la monumentul ridicat în memoria acestora în anul 1967, operă a celebrului sculptor maramureşean Vida Gheza, de faţă fiind fiica sculptorului, Zoe, şi soţul ei, academicianul Marius Porumb.
Hram la Teliu, Săcele
La sărbătoarea Sfinţilor Mărturisitori Ardeleni, biserica din Teliu-Vale, Protopopiatul Săcele, judeţul Braşov şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram. Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru credincioşii care au luat parte la Sfânta Liturghie, dintre care o mare parte s-au împărtăşit cu Sfintele Taine. Programul liturgic de hram a cuprins slujba Acatistului Sfinţilor Ardeleni, Sfânta Liturghie şi Sfântul Maslu, iar la final, după cum e tradiţia, a avut loc o agapă. La slujba religioasă au participat toţi copiii de la Şcoala Primară şi Grădiniţa din Teliu-Vale. Este de menţionat faptul că biserica Parohiei Teliu-Vale adăposteşte o icoană de mari dimensiuni, unică în ţară prin faptul că îi cuprinde pe toţi sfinţii din Transilvania.
Bucuria prăznuirii hramului a fost împlinită de faptul că au participat peste 30 de preoţi din cadrul Protopopiatului Săcele, care s-au reunit după slujbă, sub conducerea protopopului de Săcele, Sorin Şerban, pentru şedinţa administrativă lunară, ţinută în Sala Complexului Social-Cultural al Parohiei Teliu-Vale.
La şedinţă a participat şi Flavius Sava, reprezentant al Departamentului de tineret din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, care a prezentat preoţilor programele dedicate tinerilor, desfăşurate anul acesta, dar şi propuneri pentru o intensificare a acestor activităţi, având în vedere faptul că 2016 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”.