În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Hramuri de Buna Vestire
La sărbătoarea Bunei Vestiri a fost sărbătorit hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, precum şi al unor locaşuri de cult din eparhiile transilvane.
Sărbătoarea hramului a început la Cluj-Napoca în ajun cu slujba Pavecerniței Mari cu Litie, oficiată în Catedrala mitropolitană de Preasfinţitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, în sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Andrei, Arhiepiscopului Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. La finalul slujbei, PS Episcop Timotei le-a vorbit credincioşilor despre conlucrarea cu harul lui Dumnezeu, pornind de la semnificaţia praznicului Bunei Vestiri.
În ziua hramului, când s-au sărbătorit 12 de ani de la reînfiinţarea Mitropoliei Clujului a fost oficiată Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană. Din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfințitul Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, alături de slujitorii Catedralei și de protopopii Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. Au participat la slujbă credincioşi, a personalităţi din mediul academic şi cultural, reprezentanţi ai autorităţilor civile şi militare din întreaga Mitropolie.
Printre credincioşii prezenţi la hramului Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului s-au aflat şi credincioşi din Parohia Săcel, Valea Izei, din episcopia Maramureșului şi Sătmarului, însoțiți de parohul Dumitru Iuga. Credincioșii maramureșeni, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, au cântat pricesne în curtea Centrului Eparhial, unde i-au întâmpinat pe ierarhi cu icoana Maicii Domnului şi cu prapori împodobiți cu ştergare tradiţionale. Credincioşii maramureşeni au adus şi daruri pentru copii de la Centrul de Servicii Sociale pentru protecţia copilului şi a familiei „Acoperământul Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, aflat sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
În cadrul slujbei din Catedrala Mitropolitană, IPS Mitropolit Ioan al Banatului a ținut un cuvânt de învățătură şi a amintit despre vestea bună de acum 100 de ani, cea a unirii tuturor românilor.
La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a prezentat o scurtă istorie a formării mitropoliei de origine ştefaniană, la Vad şi Feleac şi le-a mulţumit tuturor pentru prezenţa la hramul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a primit în dar din partea IPS Mitropolit Ioan al Banatului o icoana a Maicii Domnului cu Pruncul. Răspunsurile liturgice au fost date la Sfânta Liturghie de către Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujeană.
În 25 martie 2006, a fost întronizat vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu ca primul ierarh al recent reînfiinţatei mitropolii. Tot într-o zi de 25 martie, în anul 2011, a fost întronizat, pe scaunul de mitropolit, Înaltpreasfinţitului Andrei, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
La hramul din acest an au fost sărbătoriţi, simbolic, şi 530 de ani de la prima mențiune documentară a Mitropoliei de la Feleac, prima instituţie mitropolitană din zona centrală şi de nord a Transilvaniei, care a durat mai bine de o jumătate de secol, conform Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
Hramul Mănăstirii Buna Vestire, Oradea
Sute de credincioși dreptmăritori din Oradea și din alte colțuri ale Eparhiei Oradiei au luat parte, de praznicul Bunei Vestiri, în Duminica a 5-a din Sfântul și Marele Post, la hramul așezământului monahal din cartierul orădean Episcopia Bihor.
Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în biserica mare a așezământului monahal. Între pelerinii prezenți la hramul mănăstirii a fost și Mihai Gheorghiu de la București, președintele Coaliției pentru Familie, prezent la Oradea cu prilejul Adunării publice și a Marșului pentru viață, ce s-au desfășurat la Oradea sâmbătă, 24 martie, în Piața Unirii. După citirea celor trei pericope evanghelice rânduite, PS Episcop Sofronie a rostit o predică în care a vorbit despre însemnătatea praznicului Bunei Vestiri, subliniind învățăturile duhovnicești ce se desprind din fiecare fragment scripturistic în parte: „În cele trei pericope evanghelice care s-au citit astăzi, ca într-un rezumat, ni s-a descoperit întreaga istorie a mântuirii, prin Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care, la plinirea vremii, S-a întrupat din Sfânta Fecioară Maria, care s-a învrednicit a fi, astfel, Născătoare de Dumnezeu, cinstită de întreaga lume creștină prin calitatea ei principală, aceea de Maică a Domnului”.
Ierarhul a arătat că „în cea dintâi pericopă evanghelică, de la Sfântul Evanghelist Marcu, ideea centrală este aceea a vestirii mai dinainte de către Domnul Iisus Hristos a Pătimirilor Sale. El le-a descoperit celor care Îl urmau că, urcând la Ierusalim, avea să fie trădat, vândut, dat în mâinile mai marilor preoților, ale cărturarilor și fariseilor, care aveau să Îl dea în mâna păgânilor, adică a stăpânitorilor romani, care Îl vor judeca și Îl vor osândi la moarte. Dar Mântuitorul, pe lângă faptul că Își anunță Pătimirile și umilințele la care urma să fie supus, scuipări și bătăi, anunță și că a treia zi va învia, adică, cu alte cuvinte, nu moartea are ultimul cuvânt, ci viața, viața cea veșnică în Împărăția cerurilor, pe care El a venit să o inaugureze”. „Totodată, prin dialogul pe care îl are cu cei doi fii ai lui Zevedeu, cu Iacov și cu Ioan, care I-au cerut Domnului să îi așeze, pe unul de-a dreapta Sa, iar pe altul de-a stânga Sa, în Împărăția Sa, Mântuitorul Iisus Hristos, răspunzându-le, ne descoperă nouă că El a venit să inaugureze nu o eră a domniei, a dominației, a stăpânirii, a conducerii, a guvernării, deci nu o eră a întâietăților după mărime, statură, vrednicie sau rang, ci o eră a smereniei, a ascultării și a slujirii. Smerenie pentru că El este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, Cuvântul Veșnic al Tatălui, Care vine în lume nu ca să I se slujească, ci ca El să slujească. Se smerește pe Sine, luând chipul robului, chipul lui Adam, seminția lui Avraam, iar nu fire îngerească. Se smerește făcându-Se om, în toate asemenea nouă, afară de păcat, pentru ca pe noi să ne scoată din păcat și să ne ducă la libertate. El vine ca să asculte de voia Tatălui Său din ceruri”.
De asemenea, PS Episcop Sofronie a arătat că faşă de Adam şi Eva care nu ascultă de Dumnezeu, Fecioara Maria, numită Noua Evă, „ascultă de Dumnezeu și nu refuză această mare cinste de a fi maică, și încă Maica Celui Preaînalt. La fel și Fiul pe Care ea Îl va naște, Domnul nostru Iisus Hristos, Noul Adam, ascultă de voia Tatălui, căci a venit în lume ca să slujească”.
Ierarhul a mai arătat că, referitor la cinstirea Cuvioasei Maria Egipteanca, „în această duminică a cincea din Post, ni se relatează episodul iertării păcatelor femeii celei păcătoase de către Mântuitorul Iisus Hristos. Dacă în casa fariseului, femeia cea păcătoasă spală picioarele Mântuitorului cu lacrimile ei și le șterge cu părul capului ei, sărutându-le și ungându-le cu mir, la Cina cea de Taină Însuși Domnul Hristos spală cu apă picioarele ucenicilor Săi, deși știa că unul Îl va trăda și Îl va vinde, că altul se va lepăda de El, știa că toți vor fugi, afară de unul singur, Ioan, care a rămas la Crucea Mântuitorului, arătând prin aceasta că a venit nu să I se slujească, ci ca El să slujească, dovedind ceea ce a spus în cea dintâi pericopă evanghelică de astăzi, anume că cel care voiește să fie mai mare, trebuie să fie slujitor al tuturor”.
Ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Andrei Nicolae Criste, pe seama Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Ponoară, Protopopiatul Oradea, iar pe teologul Sorin Paina, profesor de religie, l-a hirotonit diacon misionar la Protopopiatul Oradea, îmbisericit pe seama Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Oradea - Ioșia. Noul preot hirotonit a primit și hirotesia întru duhovnic. La final, prin grija stavroforei Pavelida Bădilă, stareța așezământului monahal, obştea mănăstirii a oferit o agapă frăţească pentru toţi pelerinii.
Hram la Deva
La hramul bisericii Parohiei Deva II, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor. La predică, ierarhul a vorbit despre evenimentul petrecut la Buna Vestire, „când Dumnezeu a hotărât să vină între oameni într-o manieră cu totul aparte. A coborât în istorie prin nașterea dintr-o femeie, în urma unei zămisliri miraculoase, pe care Arhanghelul Gavriil o vestește Fecioarei Maria, Născătoarea de Dumnezeu”, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Hram şi slujiri arhiereşti la Sibiu
Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a liturghisit sâmbătă, 24 martie, la Biserica „Buna Vestire” din Sibiu, iar după Sfânta Liturghie, soborul de ierarh şi preoţi a săvârșit slujba parastasului. În seara aceleiași zile, PS Episcop Ilarion a oficiat slujba Vecerniei în Biserica „Sfinţii Împărați Constantin și Elena” din Sibiu.
Duminică, de Buna Vestire, PS Episcop Ilarion Făgărășanul, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” din Sibiu, în sobor de preoţi şi diaconi, apoi a oficiat slujba parastasului la şapte ani de la trecerea la cele veşnice a ctitorului acestei biserici, pr. Nichifor Todor (1915 – 2011). Ierarhul a vorbit despre pr. Nichifor Todor cel care este un model și pentru preoții din prezent, atât în slujirea la Sfântul Altar, cât și dincolo de acesta, care a fost în permanenţă alături de oameni şi i-a ajutat ori de câte ori aceștia aveau nevoie de sprijin. Pr. Nichifor Todor a mai fost evocat de ieromonahul Nifon Baboi de la Mănăstirea Prislop și de părintele consilier cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, Emanuel Tăvală, care a prezentat și o carte, apărută la Editura Andreiana, cu amănunte despre părintele Nichifor Todor.