„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Hramuri în cinstea Maicii Domnului și a Sfinților Părinți Ioachim și Ana
La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, credincioșii au venit în număr mare la slujbele de hram din comunitățile, parohiile sau mănăstirile de pe cuprinsul Transilvaniei. De asemenea, au fost cinstiți și Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana.
La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, comunitatea credincioșilor ortodocși din Racoș, județul Brașov, a primit vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a sfințit în această zi pictura restaurată a Bisericii „Sfântul Dumitru” și a binecuvântat lucrările de înfrumusețare efectuate în ultimii ani. Alături de ierarh s-au aflat protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, fostul paroh de la Racoș, Constantin Cristi Măntărău, sub coordonarea căruia s-au făcut, din 2010 și până recent, lucrările de restaurare a picturii, actualul paroh de la Racoș, Marius Cătălin Bucur, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din parohiile apropiate. Credincioșii din micuța comunitate ortodoxă din Racoș au participat în număr mare la sărbătoarea satului, alături de ei fiind și mai mulți reprezentanți ai comunității maghiare din localitate.
După slujba de sfințire IPS Mitropolit Laurențiu a oficiat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Rapsodia” din Brașov. În cuvântul de învățătură, ierarhul le-a vorbit credincioșilor despre praznicul Nașterii Maicii Domnului și despre cinstirea Sfintei Fecioare în Biserica Răsăriteană: „Astăzi, când prăznuim Nașterea Maicii Domnului, noi care am săvârșit și participat la Sfânta Liturghie, am fost contemporani cu acest eveniment și ne-am bucurat de această stare minunată pe care au simțit-o Ioachim și Ana, dar și întreaga lume, pentru că va începe cu acest eveniment pregătirea pentru mântuirea lumii. Dumnezeu S-a descoperit prin profeți, prin împărați, printr-o legătură cu poporul ales în așa fel încât să se pregătească lumea pentru primirea Mântuitorului Iisus Hristos. Venirea în lume a Mântuitorului s-a făcut prin Sfânta Fecioară Maria, Care L-a născut fără de tată pe Fiul lui Dumnezue, pentru că Duhul Sfânt S-a pogorât peste ea. Această lucrarea a depășit rânduielile firii și Maica Domnului a rămas Pururea Fecioară”.
Cu această ocazie, fostul paroh de la Racoș, Constantin Cristi Măntărău, a fost hirotesit iconom stavrofor, cu îndemnul părintesc de a păstori cu aceeași implicare și devotament credincioșii din Parohia Ungra, județul Brașov. De asemenea, actualul paroh de la Racoș, Marius Cătălin Bucur, a fost hirotesit sachelar și a primit misiunea de a continua lucrarea duhovnicească și administrativă din această comunitate. Cei doi preoți le-au mulțumit ierarhului, autorităților județene și locale, precum și credincioșilor care au sprijinit în acești ani lucrările de restaurare a picturii și de înfrumusețare a locașului de cult. Acte de cinstire din partea ierarhului au primit Consiliul și Adunarea parohiale, Primăria Racoș și binefăcători ai locașului de cult. Credincioșii au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Hram la Piatra Fântânele, Bistrița-Năsăud
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea de la Piatra Fântânele, județul Bistrița Năsăud, cu prilejul hramului. Ierarhul a fost prezent la așezământul monahal din apropierea Pasului Tihuț din ajunul sărbătorii, când a oficiat slujba Privegherii, la finalul căreia arhimandritul Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, a rostit un cuvânt de învățătură.
În ziua hramului, IPS Mitropolit Andrei a săvărșit pe altarul de vară al mănăstirii, Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujba de hram au fost prezenți în jur de 3000 de credincioși, veniți de pe Valea Bârgăului şi din alte zone ale judeţului Bistrița-Nasaud, precum și județele vecine. De asemenea, la Sfânta Liturghie au fost prezente oficialități centrale, județene și locale.
În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța educației și a demografiei, arătând cum, de-a lungul istoriei, popoarele care au susținut atât educația, cât și factorul demografic au biruit toate vicisitudinile. La temelia unirii Transilvaniei cu Țara a stat factorul demografic „dar și prin educației, pentru că prin sânul poporului nostru s-au ridicat oameni înțelepți, care au intuit importanța momentului, importanța clipei și i-au cultivat pe ceilalți. Și astăzi, dacă ne trezim la realitate, vom birui tot prin aceste două virtuți: prin demografie și prin educație. Evreii au biruit și nu au pierit nu numai prin demografie dar și prin educație. Educația religioasă li se face copiilor de mici, așa cum se face și la noi, în casele de creștini (…) Ca să biruim și să nu ne prăbușim din punct de vedere demografic, fiecare familie tânără de români ar trebui să aibă trei copii (…) dar nu numai să îi aibă ci să îi și educe. Am zis că a fost mare bucuria când s-a născut Maica Domnului, dar cum a fost crescută Maica Domnului, și la asta să ne uităm. Ioachim și Ana, oameni credincioși, au trecut repede la Domnul, însă ea a fost dusă la templul din Ierusalim, și pregătită pentru momentul unic din istoria universului, întruparea lui Hristos. Acolo, la templul din Ierusalim s-a pregătit, prin rugăciune, prim meditație (…) E necesar să aibă creștinii noștri copii mai mulți, dar nu-I suficient, ei trebuiesc și educați”.
Ierarhul a Trei instituții sunt chemate să îi educe pe copii. Întâi de toate părinții, apoi Biserica, apoi Școala. Dacă aceste trei instuții și-ar face datoria, tinerii noștri ar fi mult mai cuminți, mai educați, mai civilizați (…) Din nefericire, nu toți părinții își învață copiii să se roage și nu toți părinții își duc copiii duminica la biserică, pentru că nu merg nici ei. Întâi de toate familia, apoi Biserica. Și noi, slujitorii bisericii avem vina noastră, nu facem suficiente activități educative pentru copii, să îi atragem, să le placă să vină la biserică, pentru că daca stau inerți, în biserică, se plictisesc. Să știe ce se înâmplă, acolo, la biserică, să îi integrăm în activitățile bisericii, să avem proiecte pentru ei, pentru copii. Sigur că sunt multe sate unde nu mai sunt copii, dar sunt localități destule unde sunt copii și unde se poate face muncă educativă de către preotul paroh. Onoare excepțiilor pozitive pe care le vedem și unde copiii sunt învățați să aibă preocupări religioase”. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța școlii pentru viitorul țării și al lumii și a amintit că religia este studiată în școli și datorită opțiunii părinților care au susținut predarea acesteia. Biserica Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele a fost construită în 1928. A funcţionat ca mănăstire de călugări până în anul 1960, când, prin decret, a devenit parohie a satului. La iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în 11 aprilie 1995 s-a reînfiinţat mănăstirea, ca mănăstire de maici.
Hram la Ciucea, județul Cluj
Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea clujeană Ciucea a primit sâmbătă, 9 septembrie, vizita IPS Mitropolit Andrei care a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor de preoți și diaconi, cu ocazia hramului. Altarul de vară al mănăstirii a fost sfințit anul trecut de IPS Mitropolit Andrei, prilej cu care a primit hramul Sfinților Părinți Ioachim și Ana.
Din soborul slujitor au făcut parte exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie, arhim. Dumitru Cobzaru, consilierul pe probleme de protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Huedin, Dan Lupuțan, și numeroși stareți, preoți și monahi din împrejurimi. De asemenea, la slujbă au fost prezenți numeroși credincioși alături de obștea de maici, în frunte cu stareța, stavrofora Inocenția Filip, precum și oficialități județene și locale.
Mănăstirea de maici „Nașterea Maicii Domnului” de la Ciucea se află pe domeniul familiei scriitoruului Octavian Goga, acolo unde se găsește și Muzeul Memorial „Octavian Goga”. Mănăstirea a fost ctitorită de soții Goga, dar înfiinţată propriu-zis în anul 1939, la un an după trecerea la cele veșnice a poetului Octavian Goga. Atunci, soția sa, Veturia, s-a ocupat de aducerea și așezarea pe domeniul de la Ciucea a unei vechi bisericuțe de lemn din localitatea sălăjeană Gălpâia. Mănăstirea a funcționat până în 1945, când a fost închisă de regimul comunist. Așezământul monahal actual a fost reînființat în 1994, cu purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu, și o are ca stareță pe Maica Inocentia Filip, iar ca duhovnic pe părintele Ioan Gânscă, un ucenic apropiat al părintelui Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus. Pe lângă bisericuța veche, mănăstirea mai are un paraclis interior, unde se slujește pe timp de iarnă, un atelier de croitorie și de broderie, unde maicile croiesc veșmintele preoțești, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Hram la Mănăstirea Recea, Mureș
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent la Mănăstirea Recea, județul Mureș, cu ocazia hramului. În ajunul sărbătorii Nașterii Maicii Domnului, ierarhul a oficiat slujba Vecerniei Mari și Litia, după care a rostit o meditație duhovnicească despre Născătoarea de Dumnezeu. În ziua praznicului, într-un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a celebrat Sfânta Liturghie și a rostit cuvântul de învățătură. Vorbindu-le celor prezenți despre importanța Maicii Domnului în istoria mântuirii, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „La această mare sărbătoare e bine să ne întrebăm: Cine oare poate să-l salveze pe om? Cine oare poate să-l ridice pe om din căderea și din mizeria sa deplorabilă? Răspunsul ni-l oferă imnograful Acatistului, care i se adresează Preacuratei cu aceste cuvinte: «Bucură-te, îndreptarea oamenilor! Bucură-te, stâlp de foc care călăuzești pe cei din întuneric! Bucură-te, acoperământ mai lat decât norul!». Maica Domnului, de două mii de ani, ne supraveghează din cer cu iubire maternă și ne conduce mereu spre Fiul ei etern și biruitor, Iisus Hristos, lângă Care descoperim adevărul, primim lumina și devenim conștienți de destinul nostru supranatural, îndumnezeirea noastră, și în cele din urmă dobândirea eternității fericite. Prin intervenția ei, Hristos poate să ne scape din criza înfricoșătoare care ne biciuiește și poate să prefacă numaidecât pustia sufletească a lumii contemporane într-o grădină înflorită și roditoare. Noi credem aceasta, precum însuși marele poet român Ioan Alexandru ne încredințează: «Mama și Pruncul sunt de ajuns, / Acest pământ în veci să fie uns»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei. La slujbă au fost prezenți, alături de maicile și surorile din obștea monahală condusă de stareța stavroforă Cristina Chichernea, și numeroșii pelerini.
Nașterea Maicii Domnului prăznuită la Voivozi, Bihor
La praznicul Naşterii Maicii Domnului, la Mănăstirea Voivozi din Eparhia Oradiei, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica nouă a mănăstirii, cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului”, „Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei” şi „Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu”. La slujbă au participat peste 1.700 de pelerini veniţi din județul Bihor și din alte județe. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi şi studenţi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea şi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea, precum și de corul Bisericii „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Rășinari, județul Sibiu. Au cântat pricesne în cinstea Maicii Domnului interpreți de muzică populară din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, prof. Dănilă Filipoi și prof. Viorica Rogozan împreună cu credincioși din corul Parohiei Șanț.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Sofronie a subliniat importanţa prezenţei Preasfintei Fecioare Maria în viaţa credincioşilor, ea fiind călăuza spre Împărăția cerurilor: „Noi creștinii știm că viața pe pământ este foarte scurtă, dar dincolo, în veșnicie, ne dorim să fim împreună cu cea care se roagă pentru noi, care mijlocește pentru noi, pe care o iubim toți creștinii, depotrivă în răsărit și în apus, la miazăzi și la miazănoapte. O vedem pe Maica Domnului și o simțim ca lumină, ca și călăuză în călătoria vieții noastre pământești, căci noi în Biserică, în rânduielile slujbelor numim viața aceasta o călătorie, simbolic vedem viața ca o călătorie pe mare, dintr-un port, locul nașterii, casa părintească, până la liman, până la insula fericită, limanul mântuirii, Împărăția cerurilor (…) În călătoria spirituală a vieții noastre avem nevoie de călăuze, de lumini. Îl primim pe îngerul păzitor în Taina Sfântului Botez și învățăm să Îl chemăm în rugăciune. Îi avem, apoi, în ajutor pe sfinții ale căror nume le purtăm, dar, mai ales, o avem în ajutor pe Maica Domnului. Ea este ca un far ce ne luminează calea pe «mișcătoarele cărări», cum arăta poetul național Mihai Eminescu, un far ce ne luminează, necondiționat, prin dragostea și rugăciunea ei”.
La final, protos. Chesarie Pondroş, stareţul mănăstirii, a adresat un cuvânt de mulţumire ierarhului, ctitorilor şi binefăcătorilor mănăstirii, precum și tuturor pelerinilor. La încheierea praznicului, toți cei prezenți au fost poftiți la tradiționala agapă frățească oferită de mănăstire.
Hram la Rozavlea, în Maramureșul Voevodal
Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânt Liturghie în biserica din satul său natal, Rozavlea, târnosită de Patriarhul Justinian Marina, în 1971, cu ocazia hramului şi ca un omagiu adus celui de al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în Anul Comemorativ al Patriarhului Justinian şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.
Ierarhul a fost încojurat de un sobor format din peste 25 de preoţi şi diaconi, în Altarul de vară al bisericii. Credincioşii din Rozavlea și din împrejurmi, din zona Văii Izei, vin în fiecare an la acest hram cu procesiuni şi cântece închinate Maicii Domnului, înveșmântați în costumele lor tradițional, alături de care s-au aflat și oficialități județene și locale. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul de Muzică Bizantină „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, condus de arhid. Adrian Dobreanu, iar la chinonic a cântat Corul bisericii parohiale, care are o vechime de peste 40 de ani, cel mai vechi de pe Valea Izei, dirijat de Ileana Dinu. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit preot diaconul Sebastian Alin Groşan, pentru Schitul „Schimbarea la Faţă” din Baia Mare, iar teologul Vasile Andrei Porumb a fost hirotonit diacon.
„Frumuseţea Maramureşului şi a credinţei oamenilor de aici este unică şi este o binecuvântare pentru neam şi ţară. Este un model de credinţă adevărată, de fidelitate faţă de valorile noastre sfinte, de stabilitate şi educaţie creştină în familie, în şcoală şi în Biserică, fapt pentru care Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântarea acestui popor minunat şi înţelept. Mulţumim Maicii Domnului pentru sărbătoarea de astăzi, pentru că vin la biserică împreună cu pruncuţii, bunicile cu nepoţii şi mamele cu copiii, şi arată în acest fel viitorul creştin al familiei creştine, viitorul creştin al ţări noastre, viitorul creştin al actului educaţional, al şcolii noastre şi, de ce nu, dăinuirea neamului nostru românesc”, a spus PS Episcop Iustin.
Parohul Grigore Andreica a spus că locașul de cult din Rozavlea este prima biserică pictată în tehnica frescă din Maramureşului Voievodal și a avut cinstea să fie sfinţită de Patriarhul Justinian şi, apoi să fie vizitată anual de ierarhi. De asemenea, pr. Grigore Andreica i-a dăruit ierarhului o icoană a Maicii Domnului pictată pe sticlă.
Hram la Moglănești - Toplița, Harghita
Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, alături de Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi au slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Intrarea Maicii Domnului în Biserică și Nașterea Maicii Domnului” din Moglănești Municipiul Toplița, județul Harghita. Răspunsurile la strana au fost date de către o parte din membrii grupului de cântăreți de la Catedrala Mitropolitană din Iași. La chinonic, cântăreața de muzică populară, profesoara Mariana Anghel a cântat câteva pricesne închinate Maicii Domnului. La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost săvârșit un parastas pentru ctitorii și pentru binefăcătorii mănăstirii. Cuvântul de învățătură a fost rostit de PS Episcop Ignatie Mureșanul, iar la sfârșit PS Episcop Andrei a mulțumit celor prezenți la hramul mănăstirii.
Slujire arhierească la Odorheiul Secuiesc
PS Episcop Andrei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Odorheiul Secuiesc județul Harghita înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, sâmbătă, 9 septembrie, la sărbătoarea Sfinților și Drepților Părinți Ioachim și Ana. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de maici de la Mănăstirea Celic-Dere din județul Tulcea. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului pentru părintele Gheorghe Mareș care a trecut la cele veșnice în anul 2005, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Sărbătoare la Schitul Marca, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii Schitului „Nașterea Maicii Domnului”, din localitatea Marca, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi, în frunte cu protosinghelul Mina Pletosu, exarhul mănăstirilor din Episcopia Sălajului, și în prezența a numeroși credincioși care s-au adunat și în acest an, în număr mare, la acest așezământ monahal. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotonit diacon pe Călin-Ionuț Rad, urmând ca acesta să fie hirotonit preot misionar pentru Protopopiatul Zalău.
Schitul Marca este cel mai nou așezământ monahal din Episcopia Sălajului, piatra de temelie fiind sfințită în anul 2002, de către PS Petroniu, pe atunci Arhiereu-vicar al Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului. Iniţiativa ridicării unei mănăstiri, la limita dintre judeţele Sălaj şi Bihor, îi aparţine fostului paroh din Marca, Ioan Marian, care, sprijinit e credincioşi şi mai cu seamă de Pavel Hălmăjan, a reuşit să ridice o casă mănăstirească în stil brâncovenesc care adăposteşte, în prezent, un paraclis şi chilii pentru maicile și surorile din acest schit.
Târnosire la Schitul Ohaba, Hunedoara
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a târnosit biserica cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Maxim Mărturisitorul” a Schitului Ohaba din județul Hunedoara, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ieromonahul Maxim Moldoveanu a fost hirotesit protosinghel. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre însemnătatea praznicului nașterii Maicii Domnului, din drepții și dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana, sărbătoarea fiind așezată prima în decursul anului bisericesc, acesta începând la 1 septembrie, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.
Sărbătoare la Chiuiești, Dej
La hramul Parohiei Chiuieşti, Protopopiatul Dej, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de protosinghelul Benedict Vesa, secretarul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, înconjurat de un sobor numeros de preoți. Protos. Benedict Vesa, în cuvântul de învățătură, a subliniat legătura dintre Sfânta Cruce și Maica Domnului. În cadrul Sfintei Liturghii s-au împărtășit un număr foarte mare de copii, iar la sfârșitul slujbei, parohul Emanuel Albu a mulțumit celor prezenți la hram.
Ziua s-a încheiat cu o întâlnire aniversară, la împlinirea a 70 de ani de când Traian Dorz a ținut o Școală Biblică de șapte zile în Chiuiești. În mijlocul credincioșilor a fost prezent și IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, însoțit de arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopie. Cu această ocazie, IPS Mitropolit Andrei a vorbit celor prezenți, prilej cu care a subliniat câteva aspecte importante despre viața Maicii Domnului. Seara s-a încheiat cu cântări în cinstea Maicii Domnului, interpretate de credincioși, conform Protopopiatului Dej.