„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Hramuri și pelerinaje în cinstea Maicii Domnului
Praznicul Adormirii Maicii Domnului adună mii de pelerini la obștile monahale din zona Transilvaniei. Credincioșii participă la slujbele închinate Maicii Domnului, se roagă la icoanele sale făctoare de minuni și cântă pricesne prin care o slăvesc pe cea care a fost ridicată la Ceruri.
La hramul mănăstirii de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, pelerinii au venit să se închine și să se roage în aceste locuri sfințite de monahii care au viețuit și s-au ostenit de-a lungul vremii. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este de fiecare dată o sărbătoare aparte pentru mănăstirea de la poalele Munților Făgăraș, iar pelerini din întreaga țară poposesc aici pentru a trăi clipe de înălțare duhovnicească și a afla mai multe despre istoria acestor locuri binecuvântate, dar greu încercate de vicisitudinile vremurilor trecute.
În seara premergătoare hramului, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat slujba Privegherii și Prohodul Maicii Domnului la altarul de vară al așezământului monahal. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, și Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, starețul mănăstirii, protos. Atanasie Roman și numeroși preoți din obștea monahală și din parohiile Țării Făgărașului. Credincioșii au participat în număr mare la slujba Privegherii și la Prohodul Maicii Domnului, rugându-se pentru ajutor ceresc și mântuire și pregătindu-se duhovnicește pentru marele praznic al Adormirii Maicii Domnului.
Credincioșii au participat, apoi, la programul liturgic din ziua hramului, care a început, așa cum este tradiția, la fântâna din incinta așezământului monahal, unde soborul slujitor a oficiat sfințirea apei și s-a rugat ca harul divin să pogoare peste toți cei care gustă din această apă. Cei prezenți au luat aghiasma pentru a gusta din ea, pentru a-și sfinți casele și agoniseala și pentru a primi har și ocrotire cerească.
Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, cu Preasfințitul Sofian Brașoveanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, alături de un sobor de preoți și diaconi format din slujitori ai mănăstirii, între care starețul așezământului monahal, protos. Atanasie Roman, protopopi, slujitori ai sfintelor altare din Țara Făgărașului și din alte părți ale Ardealului.
După sfințirea apei, soborul slujitor și credincioșii au pornit în procesiune spre altarul din pădurea apropiată mănăstirii, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, teologul Vlad Niolae a fost hirotonit diacon. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu, condusă de pr. Dan-Alexandru Streza. Mulți dintre credincioșii prezenți au primit împărtășania cu Sfântul Trup și Sfântul Sânge al Mântuitorului Iisus Hristos, încununând, astfel, jertfa din timpul postului închinat Adormirii Maicii Domnului.
Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de PS Episcop Sofian Brașoveanul ,care a vorbit despre praznicul Adormirii Maicii Domnului, o sărbătoare deosebită a creștinătății: „Prăznuim astăzi trecerea Maicii Domnului din viața aceasta și înălțarea ei cu trupul la cer, luarea trupului ei la cer de către Domnul nostru Iisus Hristos. Este o sărbătoare a tradiției noastre, o sărbătoare despre care nu este scris în Sfânta Scriptură, iar faptul că trupul ei a fost luat la cer este mărturisit de faptul că, după ce Maica Domnului a fost înălțată la cer, a venit să se închine la mormântul ei și Sfântul Apostol Toma și când mormântul a fost deschis pentru el, trupul ei nu se mai găsea acolo. La majoritatea sărbătorilor sfinților noi ne aducem aminte de trecerea lor din viața aceasta, de nașterea lor în viața veșnică. Și deși pomenim trecerea lor din viața aceasta, un eveniment trist, îi pomenim cu bucuria că ei s-au dus la Dumnezeu, cu bucuria că prin apropierea lor de Dumnezeu ni se pregătește și nouă calea aceasta tot mai mult și mai mult”.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea Maicii Domnului și ocrotirea pe care o aduce credincioșilor care îi înalță rugăciuni: „Maica Domnului, pe care noi o cinstim astăzi, este un model de slujire, pentru că ea, deși era curată, a acceptat în nevinovăția și puritatea ei vestea primită de la înger că Duhul Sfânt va pogorî peste ea și puterea Celui Preaînalt o va umbri și va naște pe Fiul lui Dumnezeu. În cinstirea pe care Biserica i-o aduce Maicii Preacurate intră și cinstea pe care Dumnezeu ne-o aduce fiecăruia în parte dacă împlinim cuvântul Lui. Maica Preacurată nu este doar un exemplu, un model. Ea este mama mamelor noastre, cea mai apropiată mijlocitoare, iar mijlocirea ei pentru noi este cea mai sfântă lucrare. O cinstim mai presus decât toți sfinții pentru că este Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară și mai presus decât cetele îngerești. Mijlocirea ei pentru noi are ca temei tocmai faptul că Fiul ei a luat Trup din trupul ei, apoi L-a purtat pe brațele sale, așa cum este reprezentat în sfintele icoane”.
Hramul mănăstirii de la poalele Munților Făgăraș a continuat cu slujba Sfântului Maslu, la care credincioșii s-au rugat împreună cu soborul de arhierei, preoți și diaconi pentru a primi vindecare sufletească și trupească. Hramul s-a încheiat cu miruirea credincioșilor și cu oficierea unei slujbe de pomenire a mitropoliților înmormântați în incinta așezământului monahal.
Hramul Mănăstirii Nicula, Cluj
La mănăstirea Nicula din județul Cluj au ajuns de duminică, 13 august, mii de credincioși din țară și din străinătate pentru a se ruga Maicii Domnului și pentru a participa la hram. În seara zilei de duminică, după slujba miezonopticii, arhim. Teofil Roman, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, a rostit un cuvânt de învățătură despre iubirea pe care Maica Domnului o arată în fiecare zi credincioșilor. Slujbele au continuat, iar credincioșii au continuat veghea, rugându-se și cântând pricesne. În ajunul hramului, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru a oficiat Sfânta Liturghie, iar după ce numeroși credincioși s-au împărtășit cu Sfintele Taine, le-a vorbit despre ascultare și iubire, cu referire la exemplul dat de Preasfânta Fecioară Maria, Maica Domnului Hristos.
Luni, 14 august, a avut loc procesiunea „La Nicula colo-n deal”. Credincioșii, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Înaltpreasfințitul Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol din Ucraina și numeroși preoți, au parcurs pe jos distanța de la Gherla până la mănăstirea Nicula.
De la ora 18:00, a avut loc Vecernia unită cu Litia, slujbă oficiată de IPS Mitropolit Andrei, în prezența Înaltpreasfințitului Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, IPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol (Ucraina) și a Preasfințitului Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. În cuvântul de învăţătură adresat pelerinilor, IPS Mitropolit Iosif a vorbit despre iubirea semenilor, îndemnându-i pe creștini să se gândească la celălalt mai mult decât la ei înșiși.
Luni seara, de la ora 21:30, a avut loc procesiunea de scoatere din biserica mare a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, urmată de slujba Utreniei şi a Prohodului Maicii Domnului, oficiate în sobor de arhierei, preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură, PS Episcop Emilian Crişanul i-a îndemnat pe credincioși „să își iubească aproapele pentru a nu își pierde sufletul”.
Sfânta Liturghie arhierească din ziua hramului a fost oficiată de IPS Mitropolit Andrei, alături de un sobor din care au făcut parte IPS Mitropolit Iosif, IPS Mitropolit Luca și PS Episcop Emilian Crişanul.
În cuvântul de învățătură intitulat „La Nicula doar icoană, în ceruri Maică și Doamnă”, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre Maica Domnului și despre grija constantă a bisericii pentru educarea și creșterea copiilor și a tinerilor, exprimâdu-și îngrijorarea și cu privire la numărul mare al celor care au părăsit țara pentru a-și căuta un loc de muncă.
Ierarhul a amintit și de demersul Coaliției pentru Familie care încearcă schimbarea Constituției pentru protejarea familiei tradiționale: „Biserica este coloana vertebrală a neamului acestuia, și unii vor să o dărâme, dar nu o vor dărâma pentru că pe ea nici porțile iadului nu o pot dărâma! Biserica este sfântă pentru că Domnul Hristos este capul ei! Este sfântă pentru că Maica Domnului este Icoana ei, și Ea este Preacurată. Noi suntem păcătoși, dar dorim să ne îndreptăm, să fim buni, să trăim creștinește fiecare după puterile noastre”. De asemene, IPS Mitropolit Andrei a subliniat importanța rugăciunii, și, mai ales despre rugăciunea adresată Maicii Domnului.
Răspunsurile la strană au fost date de Corul „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol le-a cerut preoților, dar și credincioșilor din România să se roage pentru frații lor de credință din Ucraina care suferă, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Hram la Sânmărtinul de Câmpie, Alba
În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea de la Sânmărtinul de Câmpie, cu ocazia hramului. În cuvântul de învățătură ierarhul a spus: „Precum ni s-a descoperit de-a lungul veacurilor, Maica Domnului este un semn mare de putere și de biruință. Ea este femeia biruitoare. La sfârșit, puterea satanei va fi zdrobită, și ea însăși îl va lega cu lanțul ei și îl va arunca în împărăția lui de moarte, de întuneric și de chin veșnic, de unde nu va mai ieși niciodată. Atunci va domni în lume singurul ei Fiu biruitor asupra iadului, păcatului și morții: Iisus Hristos, Împăratul întregului univers creat. Cunoscând puterea ei formidabilă, să trăim pe acest pământ cu seninătate și cu speranță, lăsându-ne luminați de ea și marcați cu sigiliul dragostei sale materne”.
Cu prilejul hramului, numeroși credincioși poposesc la Mănăstirea de la Sânmărtinul de Câmpie pentru a se ruga Maicii Domnului. Această vatră călugărească de pe Câmpia Transilvaniei are o tradiție de peste șase veacuri, fiind un adevărat centru de apărare a Ortodoxiei străbune. În prezent, așezământul monahal se află sub oblăduirea starețului protos. Teodul Libeg.
Adormirea Maicii Domnului prăznuită la Izbuc
La hramul Mănăstirii Izbuc au participat peste 8.000 de pelerini din țară. Programul liturgic a început în ajunul sărbătorii, luni seara, prin oficierea, de către un sobor de ieromonahi și preoți, condus, de arhim. Mihail Tărău, exarh și stareț al Mănăstirii Izbuc, a slujbei de Priveghere, urmată de Prohodul Maicii Domnului, apoi procesiunea cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului la izvorul tămăduitor Izbuc, şi a continuat cu Taina Sfântului Maslu, precum şi Sfânta Liturghie săvârşită la miezul nopţii.
În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, împreună cu un sobor de 26 de ieromonahi, preoți și diaconi, în altarul de vară al mănăstirii. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Solemnis” al Bisericii „Nașterea Domnului” din Satu Mare, dirijat de prof. Maria Chiș. Au fost prezenți și au cântat pricesne în cinstea Maicii Domnului și interpreți de muzică populară din localitatea Șanț, județul Bistrița-Năsăud, prof. Dănilă Filipoi și prof. Viorica Rogozan împreună cu credincioși din corul Parohiei Șanț. Au luat parte la sărbătoare și numeroase oficialități locale, județene și centrale.
În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, PS Episcop Sofronie a subliniat cinstirea de care se bucură Preasfânta Născătoare de Dumnezeu încă din cele mai vechi timpuri, dar mai ales rolul important al Maicii Domnului în istoria mântuirii neamului omenesc: „Preasfânta Fecioară Maria este cea care s-a învrednicit a-L naște, prin puterea și lucrarea mai presus de fire a lui Dumnezeu, pe Fiul lui Dumnezeu întrupat. Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit-o că va naște Fiu, dar fecioria ei urma să fie păzită de Cel Care S-a născut din ea, astfel încât fecioară este nu doar înainte de naștere, ci și în timpul nașterii și după naștere, rămânând Pururea Fecioara Maria, simbol al curăției, simbol al purității, simbol al sfințeniei, dar, totodată, și maică. O calitate unică în istoria umanității, nici o altă femeie nefiind învrednicită de aceste două mari daruri deopotrivă: fecioria și maternitatea (…) Deasupra cetelor îngerești stând, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu neîncetat se roagă pentru noi, pentru că nu este numai Fecioara curată, ci este și Maica Fiului lui Dumnezeu înomenit. Iar pentru că Domnul Hristos este Mirele și Capul Bisericii, ea este și Maica Bisericii, Maica Trupului mistic al Domnului, Maica tuturor creștinilor care o iubesc și o cinstesc cu dreaptă credință”.
PS Episcop Sofronie a mai subliniat că „Maica Domnului se uită la noi cu dragoste și vrea să ne transmită dragostea aceasta pentru a se reflecta în lume. Este motivul pentru care și noi suntem obligați să lucrăm ca această dragoste să se reflecte în lume, iar reflectarea se face prin bunătate. Dacă Maica Domnului este bună și se roagă pentru noi, și noi avem datoria să fim buni, să ne rugăm unii pentru alții”. Ierarhul a mai adresat urări de ani mulți și binecuvântați tuturor credincioaselor și credincioșilor care poartă numele Preasfintei Fecioare Maria.
Pe parcursul celor două zile, credincioșii veniți în pelerinaj la Mănăstirea Izbuc au avut posibilitatea să se închine, într-un spațiu special amenajat, la un fragment din Lemnul Sfintei Cruci, la icoana Mântuitorului Iisus Hristos în grădina Ghetsimani, pictată de părintele Arsenie Boca, la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, la moaștele Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul și la moaștele altor sfinți, odoare aflate în patrimoniul sacru al Mănăstirii Izbuc. De asemenea, cei prezenți au luat apă de la izvorul tămăduitor aflat în incinta mănăstirii.
Târnosire la Mănăstirea Moisei, Maramureș
La așezământul monahal de la Moisei, județul Maramureș, Maica Domnului a fost cinstită de numeroși credincioși care au ajuns în procesiuni organizate potrivit tradiției locale. De asemenea, credincioșii s-au rugat la icoana făcătoare de minuni aflată în mănăstire. Luni seara, 14 august, biserica așezământului monahal a fost târnosită de Preasfințitul Iustin, Episcopul Maramureșului și Satmarului, în urma lucrărilor de reorganizare a Sfântului Altar, apoi, ierarhul a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia, în altarul de vară al mănăstirii. Slujbele au continuat în ziua hramului, când PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în prezenta a mii de credincioși. La finalul slujbei, ierarhul a oferit starețului mănăstirii, arhim. Teofil Pop, distincția „Crucea Sfântului Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureș”.
Biserica veche a așezământului, monument istoric, a fost ridicată în anul 1599, iar cea actuală, cu același hram, „Adormirea Maicii Domnului”, a fost construită în anul 1910. Din anul 2008, mănăstirea trece printr-un amplu proiect de reînnoire.
Sărbătoare la Izvorul Mureșului, Harghita
Mii de credincioși au participat la sărbătoarea de la Mănăstirea ocrotită de Maica Domnului, din localitatea Izvoru Mureșului. Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și Preasfințitul Ignatie Mureșanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, alături de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia hramului. În cadrul slujbei a fost hirotonit diacon teologul Trofin Dumitru, pentru Paraclisul Episcopal din municipiul Sfântu Gheorghe.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Ignatie Mureșanul a amintit despre „modul minunat în care Maica lui Dumnezeu înfățișează sfințenia și cum aceasta, Maică a Stăpânului Hristos Dumnezeu fiind, a viețuit și a adormit întru deplină smerenie, trăirea ei fiindu-ne fiecăruia dintre noi chip vrednic de urmat spre lucrarea mântuirii noastre”.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei a adresat un îndemn de „stăruință în rugăciune, în fapte bune și în trăire autentică creștină a fiecăruia dintre noi, ca următori ai faptelor pline de ascultare a Maicii Preacurate”, totodată mulțumind și binecuvântând lucrările Universității de Vară din Izvorul Mureșului, pe organizatori și participanți, adresând un cuvânt de prețuire oficialităților prezente. Răspunsurile la strană au fost date de corala psaltică „Anastasios” din Târgu Mureș, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Târnosire la Mănăstirea Bic, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, împreună cu Înaltpreasfințitul Athenagoras, Mitropolitul Grec Ortodox al Mexicului, s-au aflat în mijlocul obștii Mănăstirii Bic, unde au oficiat slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfânta Treime”. După sfințirea locașului de cult, a fost săvârșită Sfânta Liturghie în altarul de vară situat în vecinătatea bisericii, din sobor făcând parte peste 30 de preoți și diaconi, în frunte cu pr. Ionuț Pop, vicarul eparhial al Episcopiei Sălajului. La acest eveniment istoric, au participat peste 10.000 de pelerini, oficialități locale și județene. La finalul slujbei, PS Episcop Petroniu a acordat stareței, stavrofora Marina Lupou, „Crucea Sălăjană”, cea mai înaltă distincție bisericească a Episcopiei Sălajului, în semn de apreciere pentru bogata activitate desfășurată în mijlocul acestei obști monahale. Situată la trei kilometri de orașul Șimleu Silvaniei, Mănăstirea Bic a fost înființată în anul 1994, inițial aceasta funcționând în vechea școală a satului Bic. În anul 1997, a fost adusă în incinta actuală a mănăstirii o biserică de lemn, din localitatea Stâna, aceasta datând de la anul 1720. Lucrările la biserica nouă de zid a așezământului monahal au început în anul 1996, sub coordonarea stareței Marina Lupou și prin contribuția obștii mănăstirii, până în prezent, fiind realizate următoarele lucrări: în interior, pereții au fost tencuiți și pictați în tehnica frescă, s-au montat geamurile și ușile de acces, s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu parchet melaminat, s-a făcut instalația electrică și s-au montat candelabrele și aplicele pentru iluminat, baza stâlpilor de susținere a fost îmbrăcată în marmură, au fost instalate sistemele de încălzire pe calorifere și cel de sonorizare, s-au confecționat iconostasul din lemn de tei și cireș, stranele și scaunele din lemn de stejar, precum și mobilierul bisericesc, Sfânta Masă a fost placată cu marmură, s-au achiziționat două tetrapoade și un baldachin pentru o icoană a Maicii Domnului, iar la intrarea în locașul de cult a fost amenajat un pangar. În exterior, biserica și poarta de acces au fost tencuite în terasit, s-a făcut acoperișul din tablă de aluminiu și zincată, s-au turnat trotuarele și scările de acces spre locașul de cult și au fost încadrate cu stâlpișori, a fost ridicat gardul de împrejmuire al bisericii, au fost edificate un altar de vară, o clopotniță, un lumânărar și cinci troițe, a fost amenajat un muzeu la subsolul locașului de cult și au fost ridicate un corp de chilii, pe trei nivele și alte clădiri anexe. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.
Prin implicarea stareței Marina Lupou, mănăstirea a dezvoltat programe de asistență socială pentru copii și pentru persoanele vârstnice. Aici funcționează Școala Confesională pentru clasele I-IV „Sfântul Pantelimon”, unde învață și sunt cazați 18 copii proveniți din diferite familii cu probleme sociale de pe cuprinsul județului Sălaj. De asemenea, la Mănăstirea Bic funcţionează, din anul 1999, un cămin pentru persoane vârstnice. Din anul 2008 căminul a fost mutat într-o clădire nouă, iar numărul persoanelor vârstnice care beneficiază de îngrijire, în prezent, a ajuns la 27.
Hramul noii Catedrale din Deva
Noua Catedrală din Deva și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, ierarhul a vorbit despre mutarea din acestă lume la viața veșnică a Maicii Domnului și despre importanța pregătirii duhovnicești, pe lângă cea a grijii de cele lumești, după îndemnul Mântuitorului din Sfânta Evanghelie citită în cadrul Sfintei Liturghii, despre cele două surori, Marta și Maria.