„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Hramuri şi slujiri arhiereşti de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil
Numeroase locaşuri de cult din Transilvania au avut hram de sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri. În cadrul sfintelor slujbe arhiereşti, credincioşii au primit îndemnul de a-i cinsti pe îngeri, care sunt mijlocitori și împreună-rugători cu oamenii către Dumnezeu.
Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul sibian Trei Stejari și-a sărbătorit sfinții ocrotitori. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, consilierul administrativ eparhial, pr. Ciprian Cândea, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, cei trei parohi ai bisericii, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, pr. conf. univ. dr. Mircea Ielciu și pr. Simion Luca, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Locașul de cult a fost plin de credincioși veniți din cartier, dar și din alte părți ale Sibiului pentru a se ruga lui Dumnezeu şi Sfinților Arhangheli și pentru a primi binecuvântare.
În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Bogdan Mihai Roman a fost hirotonit preot pentru Parohia Poiana Sibiului II, iar teologul Petre Laurențiu Voicu a fost hirotonit diacon.
La Sfânta Liturghie, părintele Simion Luca a rostit un cuvânt de învățătură în care a expus credința ortodoxă despre sfinții îngeri.
La finalul slujbei religioase, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea îngerilor și rolul acestora în opera de mântuire a omenirii, precum și despre ocrotirea pe care o aduc îngerii: „Suntem întăriți în credința noastră că nu avem doar libertate, ci și ocrotire, pavăză, îndrumători care ne duc pe noi spre calea mântuirii. Pe acești sfinți îndrumători îi găsim în Biserică, școala înțelepciunii dumnezeiești, care nu se compară cu altfel de sistem de învățământ din această lume. Aici învățăm care sunt criteriile pentru câștigarea vieții de dincolo. Dacă venim la Sfânta Liturghie, ne înconjurăm de Sfinții Îngeri și ne închipuim că ei sunt împreună-slujitori cu noi, plecăm acasă luând Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos ocrotiți de îngeri”.
În această zi de hram au fost pomeniți ctitorii locașului de cult, preotul Nichifor Todor și soția sa Elvira, care au ridicat această biserică împreună cu enoriașii, în vremuri grele, în timpul regimului comunist. Mulțumirile din partea comunităților parohiale pentru binecuvântarea arhierească adusă de IPS Mitropolit Laurențiu au fost aduse de pr. Mircea Ielciu, iar mai apoi ierarhul a primit în dar o icoană.
Hram la Hășmașu Ciceului, Bistriţa Năsăud
Credincioșii din localitatea Hășmașu Ciceului, comuna Uriu, județul Bistrița-Năsăud, au sărbătorit ocrotitorii spirituali, pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Cu prilejul hramului, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie, în prezența localnicilor, fiilor satului și a autorităților județene şi locale. Din sobor au făcut parte preoți și diaconi, între care consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Bogdan Ivanov, protopopul de Beclean, Vicențiu Doru Zinveliu, protopopul de Dej, Ioan Buftea, duhovnicul Mănăstirii Dobric, protos. Siluan Fărcaș, parohul Alexandru Covaciu, alături de alți preoți invitați.
După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre „Lumea văzută și cea nevăzută”.
În cadrul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru diacon teologul Costinel Șoaită, directorul Asociației Filantropia Ortodoxă, filiala Dej. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei l-a hirotesit sachelar pe parohul Alexandru Covaciu, iar primarului localității, consiliului parohial și mai multor enoriași, ierarhul le-a acordat Diplome de „aleasă cinstire”, pentru dragostea și implicarea lor în activitățile parohiei. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La finalul slujbei, IPS Mitropolit Andrei, alături de soborul preoților slujitori, a sfințit două troițe ridicate recent în curtea bisericii.
Piatra de temelie a actualei biserici s-a pus în anul 1961, prin inițiativa preotului Ilie Prodanec, și s-a ridicat între anii 1962-1963, prin efortul enoriașilor și al fiilor satului. Biserica a fost sfinţită în anul 1964, de Arhiepiscopul Teofil Herineanu, resfințită în octombrie 1988, tot de Arhiepiscopul Teofil, iar în data de 15 octombrie 2006 de Preasfințitul Irineu Bistriţeanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului la acea dată. Actualul iconostas a fost sfințit în data de 2 iunie 2012, de IPS Mitropolit Andrei.
Hramul Mănăstirii de la Rimetea, Alba
Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul obștii monahale a Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea, judeţul Alba, cu prilejul hramului, unde, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur și a rostit cuvântul de învățătură. În cadrul slujbei, la momentele rânduite, diaconul Ioan Cutean a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Boz, Protopopiatul Sebeș, iar tânărul George Căbulea a fost hirotonit diacon.
De asemenea, după Sfânta Liturghie, ierarhul a sfințit o icoană a Maicii Domnului, o copie după icoana făcătoare de minuni „Ierusalimita”, numită și „apărătoarea Ierusalimului”. Aceasta a fost oferită așezământului monahal de către părintele Ioan Comăneci, ctitorul mănăstirii, și de către Dorin Bica.
Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea, situată în Depresiunea Trascăului, între municipiile Aiud și Turda, este un așezământ monahal de maici, înființat ca urmare a dorinței creștinilor dreptslăvitori din împrejurimi. Această vatră monahală a fost întemeiată prin contribuția și sub purtarea de grijă a părintelui Ioan Comăneci, ctitor a numeroase mănăstiri din întreaga țară. Piatra de temelie a bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea a fost așezată la data de 27 septembrie 1998, fiind edificată pe parcursul a șase luni.
Lăcașul de cult prezintă o arhitectură bizantină, fiind construită în formă de „cruce latină”. Catapeteasma a fost executată în Maramureș din lemn de stejar masiv, icoanele au fost pictate de către monahia Gabriela Barbu în atelierul de pictură al Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din aceeași localitate. Obștea Mănăstirii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” de la Rimetea se află sub oblăduirea maicii starețe, monahia Ana Mircea, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Hramul Parohiei Aleșd I, Oradea
Credincioşii din Parohia Aleșd I, Protopopiatul Oradea, au primit, de prăznuirea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, vizita Preasfinţitului Sofronie, Episcopul Oradiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nicolae”. Ierarhul a slujit înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Au fost prezente oficialități centrale şi locale, numeroşi credincioși, iar răspunsurile liturgice au fost date de un grup de teologi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
După citirea pericopei evanghelice rânduite, de la Sfântul Evanghelist Luca, PS Episcop Sofronie a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a reliefat lucrarea duhovnicească, spre mântuirea oamenilor, a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil și a tuturor cereștilor puteri, subliniind evlavia de care se bucură cei doi Sfinți Arhangheli, în special, în rândul credincioșilor din întreaga lume: „În mod cu totul aparte, între mulțimea fără de număr a îngerilor cei buni și sfinți ai lui Dumnezeu se evidențiază, pentru istoria mântuirii, Sfinții Arhangheli, adică mai mari peste îngeri, Mihail și Gavriil, care apar menționați cu numele în Sfânta Scriptură. Sfântul Arhanghel Mihail ca povățuitor al poporului ales, ca povățuitor și îndrumător al oamenilor și, totodată, păzitor al porților și locurilor de trecere, păzitor și al despărțirii omului de viața de pe pământ și al trecerii dincolo, în veșnicie. Iar Sfântul Arhanghel Gavriil ca arhanghelul Bunei Vestiri, cel care a vestit-o pe Sfânta Fecioară Maria că va naște Fiu, mai presus de fire, fără de ispită bărbătească, prin lucrarea lui Dumnezeu, cu puterea și cu lucrarea harului Duhului Sfânt, pe Fiul lui Dumnezeu. De aceea, în Biserică cei doi Sfinți Arhangheli au mare cinste, având mai multe sărbători închinate în cursul anului bisericesc, fiind ocrotitori ai multor biserici și mănăstiri, în toate laturile creștinătății, din cele mai vechi timpuri”.
Ierarhul a mai arătat că „sfinții îngeri au un rol important în mântuirea noastră, a oamenilor. Ei sunt duhuri slujitoare, pururea slujind lui Dumnezeu în ceruri Liturghia îngerească. De aceea, noi pe pământ când slujim Sfânta Liturghie cântăm în Imnul Heruvic: «Noi, care pe heruvimi cu taină închipuim..», adică arătăm prin aceasta comuniunea noastră sfântă la Sfânta Liturghie cu cei din ceruri, cu îngerii care neîncetat liturghisesc înaintea lui Dumnezeu”.
PS Episcop Sofronie a vorbit despre evlavia mare a credincioşilor din zonă, fapt dovedit de numărul mare de biserici și mănăstiri care au primit ca hram fie pe Sfântul Arhanghel Mihail, fie pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil: „Chiar și vechea Catedrală Episcopală din Velența Oradiei îi are ca ocrotitori pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, iar Sfântul Arhanghel Mihail este cel care apare pe stema Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, stemă ce a fost aprobată în anul 1930, prin Decret Regal, de Regele Carol al II-lea, astfel că Episcopia noastră este strâns legată de cultul Sfântului Arhanghel Mihail, arătând evlavia pe care poporul binecredincios din aceste părți ale creștinătății, de la marginea dinspre apus a neamului românesc, a arătat-o dintotdeauna Sfântului Arhanghel Mihail, în special, Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, sfinților îngeri, în general”.
În cadrul slujbei, PS Episcop Sofronie a hirotesit pe parohul Călin Dănuț Ioniță întru iconom-stavrofor, pentru lucrarea pastoral-misionară şi administrativ-gospodărească desfăşurată până în prezent în mijlocul celei dintâi comunități parohiale din orașul bihorean Aleșd, încredințată spre păstorire în luna ianuarie a acestui an, după misiunea pastorală împlinită în Parohia Groși.
Ierarhul a felicitat parohul şi comunitatea parohială şi a adresat urări de ani mulți și binecuvântați tuturor celor poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, apoi a sfințit o troiță ridicată recent în vecinătatea sfântului lăcaș și a sfințit și binecuvântat casa parohială, după lucrări ample de restaurare și renovare.
Hram la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, cu ocazia hramului, Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare, unde este paroh Viorel Gavra, şi preoţi slujitori Andrei Emil Pop, inspector eparhial, numit în urmă cu aproape un an la această biserică, şi Adrian Gavra, inspector şcolar. Din sobor au mai făcut parte arhim. Casian Filip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, pr. Adrian Mihali, consilier administrativ bisericesc, pr. Florin Hoban, inspector şcolar pentru religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul coral al Filialei ASCOR Baia Mare, iar la priceasnă au cântat Marcela Ştefania Latiş şi Ioana Alexandra Gherghel.
Cu ocazia hramului, credincioșii din Baia Mare şi din împrejurimi au avut posibilitatea să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Îndurerata de la Mănăstirea Rohia, care ajunge pentru a doua oară în Baia Mare, de data aceasta în Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
Considerată cel mai de preţ obiect al Mănăstirii Rohia, Icoana Maicii Domnului Îndurerata s-a salvat dintr-un incendiu, făcând prima minune publică în urmă cu circa 80 de ani, când rama de lemn a icoanei a ars, dar pânza cu pictura doar s-a înnegrit puţin de fum, iar de atunci, minunile cunoscute sunt nenumărate. O altă minune pusă pe seama icoanei a fost când a salvat de la moarte pe fostul stareţ al mănăstirii, arhimandritul Serafim Man, care bolnav de cancer în stadiul terminal, cu metastaze, a fost adus din spital ca să moară la mănăstire, cu şanse de vieţuire de doar câteva zile şi care, în urma rugăciunilor adresate Maicii Domnului, a mai trăit încă 30 de ani. Credincioşii care au fost la sărbătoarea hramului bisericii din Baia Mare au avut posibilitatea să se închine acestei icoane începând de miercuri seara, în ajunul hramului, în ziua hramului şi se mai pot închina până duminică, după Sfânta Liturghie.
PS Episcop Iustin a vorbit credincioşilor prezenţi în număr mare despre sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli: „Ziua de 8 noiembrie este închinată în calendarul Bisericii noastre Ortodoxe cinstirii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, sub formula Soborul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, ceea ce însemnează că nu doar cei doi Arhangheli cunoscuţi cu numele sunt cinstiţi, ci sunt cinstite toate puterile cereşti cele netrupeşti, care populează, aşa cum aflăm noi din paginile Sfintei Scripturi, Cerurile Cerurilor. Din relatarea Sfântului Prooroc Isaia ştim că stau în jurul Tronului Preasfintei Treimi şi cântă neîncetat: «Sfânt, Sfânt, Sfânt Domnul Savaot, plin este Cerul şi Pământul de slava Lui!»”. Ierarhul a arătat că „îngerii sunt însoţitorii noştri. Ei au un rol extrem de important în viaţa noastră şi în viaţa Bisericii", apoi comparând răzvrătirea îngerilor răi, care au vrut să fie mai presus decât Dumnezeu, cu ce se întâmplă în zilele de azi, PS Episcop Iustin a tras un semnal de alarmă, subliniind că şi azi există oameni care se cred Dumnezeu: „Omenirea de astăzi, postmodernă, se divinizează şi încearcă să spună că ea e Dumnezeu, a devenit aproape atotputernică. Datorită ştiinţei, tehnologiei, avansării descoperirilor, omul de azi se crede Dumnezeu. Un fel de zeu şi nu mai are nevoie de Dumnezeu Creatorul. Îl respinge. Asta înseamnă alungarea lui Dumnezeu din propria Lui creaţie. Nu se poate. Dumnezeu nu poate fi alungat, dar omul încearcă, aşa cum a fost Lucifer la început”.
Liturghie arhierească la Cheud, Jibou
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Cheud, Protopopiatul Jibou, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care s-a aflat şi Dan Dregan, protopopul Jiboului.
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, PS Episcop Petroniu a hirotesit întru iconom pe parohul Paulin Ianc, în semn de apreciere a eforturilor și a activității sale. Parohul a mulțumit ierarhului pentru prezență şi pentru distincție, apoi i-a oferit o icoană.
În localitatea Cheud, în anul 1550 s-a construit o biserică din lemn al cărei loc nu se mai cunoaşte, care a ţinut, cel mai probabil, de Episcopia Vadului, aflată, în vremea aceea, sub oblăduirea Mitropoliei Moldovei. Pentru meritele militare, un anume Iacob a primit dealul care îi poartă numele „Iacobula”, acesta fiind aşezat ca un zid despărţitor între valea Someşului şi districtul Cetăţii de Piatră. Pe acea platformă, acesta a reuşit să ridice un lăcaș de cult. Biserica din Cheud a fost zidită în anul 1891, din cărămidă, pe fundaţie de piatră, având formă de navă și fiind acoperită cu şindrilă. Lăcașul de cult a fost edificat în timpul preotului Petru Cabâ, a fost refăcut în anii 1976-1977 de către preotul Ioan Havasi şi a fost sfinţit în data de 28 august 1977 de Preasfințitul Vasile Coman, Episcopul Oradiei. Pictura bisericii a fost realizată de Constantin Nachescu, în frescă, în anul 1975, iar în anul 1890 a fost construită o casă parohială din lemn. În anul 1964, sub păstorirea preotului Ioan Havasi, s-a zidit din cărămidă actuala casă parohială.
Începând cu anul 2005, Paulin Ianc a fost numit preot al Parohiei Cheud, iar sub păstorirea sa au fost făcute lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult și a casei parohiale.
Sărbătoare la Parohia Sântuhalm, Deva
Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Parohia Sântuhalm, Protopopiatul Deva, cu prilejul hramului. La momentul potrivit din cadrul slujbei, tânărul teolog Dacian Cosmin Voica a fost hirotonit întru diacon, urmând a fi hirotonit preot pe seama Parohiei Rișca din cadrul Protopopiatului Brad.
PS Episcop Gurie a rostit un cuvânt de învățătură despre „cinstirea pe care o datorăm îngerilor, deoarece aceștia sunt mijlocitori și împreună-rugători cu noi către Dumnezeu, pentru ca, prin rugăciunile și mijlocirea lor, să ne putem dobândi mântuirea”, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Hram la Măguri Răcătău, Huedin
Una dintre cele 35 de biserici din Protopopiatul Huedin, ocrotită de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, și-a serbat ocrotitorii spirituali. Slujbele oficiate cu ocazia hramului la Măguri Răcătău a fost săvârșite de un sobor de preoți. Dan Lupuțan, protopopul Huedinului, le-a vorbit credincioșilor despre sfinții îngeri și despre Centenarul Marii Uniri. La final, Mircea Gheorghe Abrudan, de la Institutul de Istorie „George Barițiu” din Cluj-Napoca, la invitația parohului Dorinel Așchilean, a susținut o conferință despre sărbătoarea Centenarului, în care a subliniat importanța și contribuția limbii cultice la formarea statului național unitar român. A doua parte a conferinței a avut loc la Căminul Cultural din localitate, unde Mircea Gheorghe Abrudan le-a vorbit celor prezenți despre Unirea din 1 decembrie 1918.
Biserica de lemn din Margine, Oradea, la 318 ani
Biserica din satul Margine, comuna Abram, județul Bihor, a împlinit 318 ani de existenţă. „Prin mila lui Dumnezeu şi dragostea fermă a bunilor credincioşi de peste veacuri dăinuie pentru eternitate ca o flacără vie şi neconsumată o veche biserică din lemn, declarată monument istoric”, a spus pr. Călin Cotrău care a adăugat că „acest sat cu rădăcini adânci înfipte în credinţa dreptmăritoare, îşi va păstra şi apăra zestrea primită de la strămoşi ca pe sufletul lui sau odorul cel mai de preţ. În fiecare an, în ziua de 8 noiembrie, la serbarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, această comunitate îşi serbează hramul aici, când credincioşi mulţi vin să se roage şi să-şi reamintească unde au fost cununaţi sau chiar botezaţi unii dintre ei. Şi cursul anului acesta s-au săvârșit câteva Sfinte Liturghii în acest străvechi lăcaș de închinare, culminând cu ziua hramului, când toată suflarea prezentă, oficialități locale reprezentate prin domnul primar Gabriel-Octavian Nuţaş, în frunte cu parohul Vasile-Nicolae Vesa, a adus mulţumiri Bunului Dumnezeu pentru toate darurile Sale revărsate cu îmbelşugare peste sat, atât în trecut, cât şi în acest an când se aniversează Centenarul Marii Uniri din 1918”.
Parohul Vasile-Nicolae Vesa le-a oferit credincioşilor, în dar de hram, la finalul Sfintei Liturghii, câte o iconiţă cu Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ocrotitorii satului şi ai bisericii din Margine. Sărbătoarea a continuat după-amiaza, cu sfinţirea troiţei aflată la marginea satului, prin grija unui membru în Consiliul parohial, Dan Fritea. Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de nouă preoţi, în cinstea celor nouă cete îngereşti, fiind urmată de o agapă frățească, a mai spus pr. Călin Cotrău, conform Episcopiei Oradiei.