„Zis-a Domnul către iudeii care veniseră la Dânsul: Voi sunteți cei ce vă faceți pe voi drepți înaintea oamenilor, dar Dumnezeu cunoaște inimile voastre; căci ceea ce la oameni este înalt, urâciune este
Hramuri și slujiri arhierești în Duminica a 10-a după Rusalii
În Duminica a 10-a după Rusalii (Vindecarea lunaticului), premergătoare praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, a fost pomenit Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamț. Mai multe locașuri de cult au avut hram, iar unele au fost târnosite.
În duminica premergătoare praznicului Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, credincioșii din municipiul Mediaș, județul Sibiu, au avut posibilitatea să participe la sfințirea Bisericii „Sfântul Dimitrie” din oraș. Slujba de târnosire a locașului de cult a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte pr. prof. univ. dr. Ioan-Vasile Leb de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban și alți slujitori ai sfintelor altare.
Locașul de cult este una dintre bisericile ridicate în cartierele orașului sibian după evenimentele din decembrie 1989. Credincioșii Parohiei Mediaș-Catedrală, împreună cu alți ctitori și binefăcători au ridicat acest locaș în perioada 1998-2012, prin osteneala preotului Dumitru Cărăbaș, paroh al bisericii până în 2017, iar actualmente preot pensionar. În timpul actualului paroh, Marius Custelecean, locașul de cult a fost pregătit pentru sfințire, continuându-se pictura în tehnica fresco, lucrare începută în anul 2014.
Locașul de cult a fost târnosit de IPS Mitropolit Laurențiu cu apă sfințită și Sfântul și Marele Mir, apoi s-a sfințit Sfânta Masă, în piciorul căreia s-au așezat moaște, s-a sfințit iconostasul și pictura din altar.
După slujba de sfințire, ierarhul le-a explicat credincioși veniți în număr mare la sărbătoarea comunității medieșene semnificațiile rânduielii de târnosire a unei biserici. A urmat Sfânta Liturghie în altarul sfințit, răspunsurile liturgice fiind date de Corala „Sfinții Arhangheli” a Catedralei din Mediaș, dirijată de prof. Ovidiu Moldovan.
După Sfânta Liturghie, preotul Dumitru Cărăbaș a amintit într-un cuvânt de mulțumire cum a luat naștere această inițiativă de a ridica locașul de cult și a exprimat recunoștința comunității parohiale tuturor ctitorilor și binefăcătorilor.
Cuvântul de învățătură rostit de IPS Mitropolit Laurențiu a cuprins o tâlcuire a Evangheliei duminicale, în care s-a prezentat minunea vindecării lunaticului.
„Ispita demonică poate fi foarte ușor învinsă. Drept dovadă, în slujbele Bisericii sunt foarte multe rugăciuni de alungare a diavolului. Diavolul fuge de Sfânta Cruce, de apa sfințită, de lucrurile sfinte, de icoane și tot ceea ce este sfânt. Dacă el fuge, înseamnă că nu are putere, dar totuși are viclenie, adică transformă cel mai important sentiment, care a devenit virtute: iubirea. Diavolul a transformat iubirea în ură, el vede cum Dumnezeu face bine, și îl întoarce în rău, răstoarnă iubirea lui Dumnezeu (…) Postul și rugăciunea sunt două arme atât de puternice, încât nici un demon n-are vreo șansă împotriva noastră”, subliniat ierarhul.
La final, Părintele Mitropolit l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Marius Custelcean. De asemenea, ierarhul a oferit acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, precum și mai multor binefăcători.
Părintele Marius Custelcean i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste comunitate și i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Dimitrie. Credincioșii au intrat apoi în Sfântul Altar pentru a se închina și au avut posibilitatea să cinstească moaștele Sfântului Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.
Sărbătoarea de la Mediaș s-a încheiat cu sfințirea clădirii administrative a parohiei, unde se află biroul parohial și o sală de activități pentru copii și tineri.
Hram la Piatra Craiului, județul Cluj
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sosit în ajunul hramului, la Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, din localitatea Bucea, județul Cluj, unde a săvârșit slujba Privegherii. Din partea Centrului Eparhial, ierarhul a fost însoțit de exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru, și de Consilierul pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama.
Duminică, în ziua hramului „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, IPS Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie la altarul de vară din curtea așezământului monahal, înconjurat de un sobor de preoți, printre care protopopul de Huedin, Dan Ionuț Lupuțan. În cuvântul de învățătură, intitulat „Jertfă și nevoință”, ierarhul a vorbit despre Evanghelia duminicii (a vindecării lunaticului) și pilda pe care Sfântul Ioan Iacob o dă credincioșilor, și anume că, prin jertfă și nevoință, se poate ajunge la sfințenie, la Hristos.
La final, starețul Mănăstirii de la Piatra Craiului, protos. Antonie Flore a mulțumit lui Dumnezeu pentru iubirea ce le-o arată monahilor și credincioșilor, ierarhului pentru prezență, preoților, precum și credincioșilor ce vin an de an la sărbătoarea mănăstirii. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de fete de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Mănăstirea „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” este situată în localitatea Bucea, în dreptul Popasului Piatra Craiului, la jumătatea distanței dintre municipiile Cluj-Napoca și Oradea. Așezământul monahal, format din obște de călugări, a fost înființat în anul 1995, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu. Mănăstirea cuprinde biserica de lemn, stăreţia, chiliile, un paraclis și un muzeu, în care se află o colecție de covoare maramureșene donate de Maria Pop. În prezent se lucrează la biserica de zid, în plan fiind şi ridicarea altor anexe.
Binecuvântare la Florești, Cluj
Parohia ocrotită de Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, de pe Valea Gârbăului, din Florești, Protopopiatul Cluj I, a primit sâmbătă, în ajunul hramului, binecuvântare arhierească. Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La finalul slujbei, pentru întreaga activitate desfășurată în parohie, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Ovidiu Marțiș. Biserica parohiei „Sfântul Ioan Iacob Hozevitul” este construită în stil bizantin, cu o turlă principală și patru secundare, care se află în aceste zile în proces de finalizare a lucrărilor, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Târnosire la Făget, Protopopiatul Blaj
În Duminica a X-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în mijlocul credincioșilor din filia Făget a Parohiei Crăciunelul de Sus, Protopopiatul Blaj. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a oficiat slujba de târnosire a bisericii, după care a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie şi a rostit cuvântul de învățătură. Adresându-se credincioșilor prezenți la sfânta slujbă, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Trăim într-un veac în care am învățat să explorăm puterea vântului și a mării, a soarelui și a atomului, dar foarte puțini dintre noi am învățat să dezvoltăm deplin puterea credinței. Noi trebuie să descoperim tăria ei formidabilă spre a depăși deșertăciunea ideologiei și tumultul lumii. Astfel, sufletul eliberat de orice păcat poate, cu adevărat, să intre sub stăpânirea harului dumnezeiesc. Atunci omul înțelege importanța imensă a credinței creștine, izvorul mântuirii și al frumoaselor împliniri, busola călăuzitoare pe marea învolburată a vieții acesteia. Iată de ce Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne îndeamnă: «Să nu se tulbure inimile voastre. Credeți în Dumnezeu și în Mine credeți»”.
Comunitatea credincioșilor din filia Făget, Parohia Crăciunelul de Sus, se află sub oblăduirea părintelui Daniel Cirebea, care pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată a fost hirotesit întru sachelar, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Aniversare la Mănăstirea Râmeț, Alba
IPS Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a participat, sâmbătă, 4 august, la evenimentul aniversar organizat cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la salvarea vechii biserici a Mănăstirii Râmeț, județul Alba, prin ridicarea acesteia cu 2,8 metri. Evenimentul a început cu oficierea slujbei Parastasului pentru cei care s-au mutat la Domnul și au fost implicați în operațiile de ridicare a locașului de cult. Apoi, IPS Arhiepiscop Irineu a rostit un cuvânt despre importanța momentului: „În anul acesta, la 8 august, se împlinesc 30 de ani de la salvarea și restaurarea bisericii vechi a Mănăstirii Râmeț, biserică zidită la sfârșitul secolului al XIII-lea sau la începutul secolului al XIV-lea pentru eremiții care trăiau în acest loc încă din anul 1200. Acest act de restaurare, admirabil și lăudabil, s-a datorat sârguinței pastorale a vrednicului de pomenire, Episcopul Emilian Birdaș, un mare iubitor al gliei străbune și al patrimoniului nostru etnic. În august 1988, monumentul arhitectonic de la Râmeț a fost salvat printr-un complicat proces de ridicare și translare, realizat de către domnul prof. dr. ing. Eugeniu Iordăchescu. Fiind acum de față, îi mulțumim și-i aducem un respectuos omagiu pentru că a scăpat această veche biserică de degradare totală și de distrugere sigură. Totodată, ne amintim cu drag de toți membrii echipei care au lucrat sub conducerea domnului inginer”.
De asemenea, ierarhul a subliniat importanța locașului de cult: „Să fim foarte conștienți că este vorba de biserica Mănăstirii Râmeț, unul dintre cele mai vechi așezăminte călugărești din Transilvania. De-a lungul timpului, această mănăstire a fost ocrotită de vestiți mitropoliți și de bravi domnitori, precum, Radu cel Mare, Matei Corvin și Mihai Viteazul, având un însemnat rol religios, național, educativ și cultural. Monumentul bisericesc, salvat și restaurat în urmă cu trei decenii, este o mărturie în piatră despre păstrarea Legii creștine, în vremuri vitrege și despre organizarea noastră eclesială, precum arată inscripția din 1377, în care apare numele arhiepiscopului Ghelasie, canonizat în anul 1992. Privind astăzi această biserică, noi primim îndemn să prețuim trecutul nostru istoric și să ținem aprinsă candela spiritualității noastre ortodoxe și românești”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujire arhierească la Catedrala din Satu Mare
Duminică, 5 august, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, Sfânta Liturghie la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, înconjurat de un sobor din care au făcut parte Preasfinţitul Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, 25 de preoţi şi diaconi.
Din sobor au mai făcut parte Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, pr. Gabriel Groza, directorul Liceului Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Satu Mare, Cristian Boloş, paroh, pr. Aurel Donca, fost slujitor al bisericii, pr. Radu Şimonca, preoţi din parohiile din Satu Mare, arhidiaconi şi diaconi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de arhid. Adrian Dobreanu. În timpul Sfintei Liturghii a fost hirotonit întru preot tânărul diacon Mircea Alexandru, pe seama Parohiei Bicău, din zona Codrului a Protopopiatului Satu Mare, absolvent al Facultăţii de Teologie din Sibiu.
PS Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a explicat credincioşilor importanţa Postului Adormirii Maicii Domnului, a Paraclisului Maicii Domnului, care se face în fiecare seară în bisericile de mir, a vorbit despre Înainte-prăznuirea Schimbării la Faţă a Domnului, precum şi despre Evanghelia duminicii, a vindecării lunaticului: „Suntem într-o perioadă în care fiecare dintre noi, pe măsura credinţei, a râvnei personale, în fiecare seară participăm la slujba Paraclisului, pentru că aşa este rânduiala noastră sfântă, ca în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului, în fiecare seară, la fiecare biserică şi la fiecare sfântă mănăstire să se săvârşească Paraclisul Maicii Domnului, pentru că este o perioadă atât de încărcată din punct de vedere duhovnicesc, şi noi, fiecare dintre noi, avem această datorie sfântă, această chemare de la Dumnezeu ca să plecăm genunchii în faţa Creatorului, dar mai ales în faţa Maicii Domnului ca să cerem Acoperământul şi ajutorul Ei cel sfânt”.
Ierarhul a arătat că „postul este ajutorul nostru în lupta cu diavolul, împreună cu rugăciunea”: „Sfânta noastră biserică a rânduit aceste perioade duhovniceşti de post, cum este şi cel în care ne găsim acum, plini de profunzime şi de semnificaţie duhovnicească pentru ca să ne ajute Maica Domnului în lupta noastră cu diavolul cel nevăzut, ca Maica Domnului să ne ocrotească şi să ne acopere cu Cinstitul şi Sfântul Ei Acoperământ, pentru că dacă n-ar fi îngerii lui Dumnezeu, dacă n-ar fi harul lui Dumnezeu şi Acoperământul Maicii Domnului, ar fi de plâns, pentru că diavolul şi-ar bate joc de fiinţa omenească. Rugăciunile Bisericii, Îngerul Păzitor, Acoperământul Maicii Domnului, rugăciunile sfinţilor şi harul lui Dumnezeu peste toate ne ajută ca să putem să răzbatem în această Vale a Plângerii de multe ori. Pentru toate acestea trebuie să punem genunchiul la rugăciune”.
Rolul rugăciunii, ca pavăză împotriva tuturor relelor, a fost subliniat şi de PS Episcop Iustin, la încheierea Sfintei Liturghii: „Ce se întâmplă în lumea aceasta este catastrofal. Numai catastrofe. Dacă ne vom ruga lui Dumnezeu cu credinţă şi vom umple bisericile în duminici şi sărbători şi vom fi credincioşi, vom rămâne aproape de Hristos, de Maica Domnului şi de Sfinţi, nu vor veni peste noi încercări prea mari, ca să nu le putem duce, şi ne vom putea bucura să ne creştem pruncuţii, să ne apărăm familia, să ne apărăm valorile noastre sfinte şi tot ce este important pentru sufletul şi neamul românesc”.
La sfârşitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Iustin a instalat pe preotul Radu Şimonca slujitor la această biserică, ca urmare a pensionării preotului Aurel Donca. Parohul Cristian Boloş a mulţumit soborului şi credincioşilor pentru prezenţă şi a oferit celor doi ierarhi câte o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, iar preotului Aurel Donca, pensionat recent, o icoană a Mântuitorului.
Liturghie arhierească la Almașu, Sălaj
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Almașu, Protopopiatul Zalău, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului.
La finalul slujbei, PS Episcop Petroniu a hirotesit întru iconom stavrofor pe parohul Ionel Pinju, în semn de apreciere a eforturilor și a activității sale. La rândul său, parohul a mulțumit ierarhului pentru prezență, pentru distincție și i-a dăruit o icoană.
În continuare, PS Episcop Petroniu a oficiat o slujbă de binecuvântare la casa parohială, în urma lucrărilor de modernizare efectuate asupra acesteia.
Satul Almaşu se află la intersecţia Văii Fildului cu Valea Băbiului, ambele primind numele de Valea Almaşului. De-a lungul timpului, pe teritoriul comunei au fost descoperite obiecte din neolitic, din epoca bronzului şi din cea a fierului, între care menționăm un nucleu de silex şi epsidon de marmură roşie și câteva ciocane din bronz. Informații despre existenţa acestei localităţi se găsesc din secolul al XI-lea, odată cu apariția cetăţii cu acelaşi nume. În acest sens, Cronica lui Anonymus pomeneşte despre luptele lui Tuhutum cu Voievodul Ardealului, Gelu, pe Valea Almaşului. În ceea ce privește viața bisericească din acest sat, aici a existat o biserică de lemn, din care nu se mai păstrează decât masa Sfântului Altar.
Biserica în care se slujește în prezent a fost zidită din cărămidă, în anul 1854, de groful Csoki, având lungimea de 30 metri și lăţimea de 12 metri. În anul 1880, Parohia Almaşu a fost declarată sediu protopopesc, paroh fiind Vasile Poruţiu.
Iconostasul bisericii a fost pictat de Victor Simigelski din Blaj. Repararea capitală a lăcașului de cult s-a făcut în anul 1960, prin contribuţia credincioşilor, în timpul preotului Leontin Florian, astfel încât, în data de 30 octombrie a anului 1960, biserica a fost sfinţită de Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului.
În timpul păstoririi părintelui Ludovic Vaida, Preasfințitul Vasile Coman, Episcopul Oradiei, a sfinţit Monumentul Eroilor din curtea lăcașului de cult, iar în data de 18 aprilie a anului 1999, în urma unor ample lucrări efectuate la biserica parohiei, aceasta a fost sfințită pentru a doua oară.
Începând cu anul 2015, Ionel Pinju a fost numit preot al Parohiei Almașu, sub păstorirea sa derulându-se lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult și a casei parohiale.
Pe lângă lucrările de înfru-musețare a bisericii și a casei parohiale, Parohia Almașu desfășoară și o activitate social-filantropică, concretizată în ajutorarea săracilor și în păstrarea tradițiilor și a valorilor creştine.
Slujire arhierească la Catedrala din Deva
În Duminica a 10-a după Rusalii, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae”, dirijată de către arhidiaconul Nicolae Daniel Balea.
În cuvântul de învățătură, PS Episcop Gurie a vorbit despre pericopa evanghelică citită în timpul Sfintei Liturghii, despre vindecarea copilului lunatic, accentuând importanța rugăciunii făcută pentru aproapele aflat în suferință, la fel cum tatăl acestui bolnav L-a rugat pe Iisus zicând „Doamne, miluiește pe fiul meu”. De asemenea, ierarhul a amintit pomenirea în această zi a Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, sfânt român, mare nevoitor al secolului trecut, viața lui fiind o pildă de credință și de trăire creștină, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.