„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Hramuri şi slujiri arhiereşti în Transilvania
În duminica dinaintea praznicului Nașterii Domnului (a Sfinţilor Părinţi după trup ai Domnului) ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi să se pregătească pentru a-L primi pe Pruncul Iisus cu sufletele curate şi să arate prin fapte de filantropie dragostea faţă de cei din jur.
Credincioșii din Parohia Mândra, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, au primit vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit noul iconostas al Bisericii „Sfântul Nicolae” din parohia sibiană și a binecuvântat lucrările efectuate aici în ultimii doi ani. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, și slujitori ai sfintelor altare din parohiile din zonă.
În cadrul Sfintei Liturghii teologul Radu Tănase a fost hirotonit diacon, iar diaconul Nicolae Constantin Oprișiu a fost hirotonit preot pentru Parohia Vale, Protopopiatul Săliște. Un grup de elevi din parohie a interpretat câteva colinde în cadrul Sfintei Liturghii, iar mulți dintre credincioșii prezenți au primit împărtășirea cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, în care s-a prezentat genealogia Mântuitorului Iisus Hristos: „Evanghelia din Duminica dinaintea praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos ne-a prezentat o mulțime de nume înșirate într-o anumită ordine, care reprezintă desăvârșirea, plinătatea și împlinirea, pentru că vom auzi în ziua Crăciunului că la «plinirea vremii» a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume. S-a plinit vremea urmărind Dumnezeu în poporul ales o evoluție constantă până când să ajungă să fie aleasă cea mai reprezentativă ființă umană din care să se întrupeze Fiul lui Dumnezeu”.
IPS Mitropolit Laurențiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Nicolae Cazacu, iar Adunarea și Consiliul parohiale, precum și Primăria comunei Loamneș au primit acte de cinstire.
Slujire arhierească la Galaţii Bistriţei
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Galații Bistriței, Protpopiatul Bistriţa. Ierarhul a binecuvântat ultimele lucrări de reabilitare făcute la biserică, fiind însoţit, de la Centrul eparhial de consilierul bisericesc, pr. Cristian Baciu, și de consilierul de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama. Din soborul de slujitori au mai facut parte protopopul Bistriței, Alexandru Vidican, protopopul de Huedin, Dan Lupuțan, fiu al satului, alături de parohul pr. Marian Bulbuc și alți preoți care au slujit de-a lungul timpului la altarul din Galații Bistriței. În cuvântul de învățătură, intitulat „Ideal nemincinos”, Părintele Mitropolit Andrei a vorbit credincioșilor despre măreția praznicului Nașterii Domnului, făcând referire și la a doua venire a Mântuitorului Hristos. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de arhid. lect. dr. Ion Iulian Dumitru, care, la final a susținut un recital de colinde. Biserica parohială din Galaţii Bistriţei, ocrotită de Sfânta Parascheva, a fost construită în 1865. În ultimii doi ani, sub coordonarea preotului paroh, pr. Marian Bulbuc, s-au făcut ample lucrări de reconsolidare a pereților, redecorarea exteriorului și dotarea interiorului cu mobilierul necesar.
Slujire arhierească în Târgu-Mureș
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor târgumureşeni. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Sfânta Ana” din Parohia Târgu-Mureş VI, unde păstoresc părinţii Emil Maier şi Cătălin Maier. După rostirea cuvântului de învăţătură, prin care ierarhul Alba Iuliei i-a pregătit duhovniceşte pe credincioşi pentru a-L primi pe Pruncul divin cu sufletele curate, a urmat un moment în care, pentru întreaga activitate publicistică pusă în slujba Bisericii străbune și a valorilor neamului, Lazăr Lădariu a primit Ordinul „Credinţă şi Unire”, iar colectivul cotidianului mureşan „Cuvântul Liber” a primit o Diplomă specială.
Hram la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul ales al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfântă Liturghie la Biserica „Naşterea Domnului” Baia Mare, unde este paroh Vasile Augustin, vicar eparhial administrativ. Clădirea sub care este amplasată poarta principală de intrare în curtea bisericii, construită în acest an, care adăposteşte un pangar şi un lumânărar, a fost binecuvântată de ierarh. Clădirea a fost pictată de pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial. Din soborul care a slujit la Sfânta Liturghie au făcut parte vicarul eparhial, pr. Vasile Augustin, pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, protopopii Fabian Coroian al Băii Mari, Vasile Aurel Pop al Sighetului, Mihai Feher al Oaşului şi Mihai Chira al Vişeului, numeroşi preoţi. Răspunsurile la Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de prof. Gabriela Ion.
Preasfinţitul Iustin, Episcopul ales al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a rostit un cuvânt de învăţătură şi i-a îndemnat pe credincioşi: „Să nu uităm ca la post şi rugăciune să adăugăm şi fapte bune, pentru că cel mai mare dar pe care ni l-a făcut Dumnezeu a fost trimiterea în lume a Fiului Său, iar prin Iisus Hristos şi prin Maica Domnului, prin Botez, intrăm şi noi în familia lui Dumnezeu. Mai mare act de filantropie divină nu există (…) Să ne arătăm după chipul lui Dumnezeu cel milostiv: să fim iubitori ai semenilor noştri, preţuind iubirea lui Dumnezeu cu recunoştinţă şi arătându-ne prin faptele de filantropie creştină cu suntem mâinile lui Dumnezeu întinse şi icoana mântuirii Lui către cei ce au nevoie în această lume de iubire, de milostivire, de solidaritate. Să ne ajute Dumnezeu să ne pregătim în acest fel de aceste sărbători ca să putem deschide ieslea sufletelor şi a inimilor noastre pentru ca să primim în Betleemul ei pe Iisus Hristos, Care vine să se Nască, să crească, să ne mântuiască”.
Hram la Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu parohul Dan Dregan, protopopul Jiboului. În cadrul Dumnezeieştii Liturghii, diaconul Răzvan Govor a fost hirotonit preot misionar pe seama Protopopiatului Jibou.
Piatra de temelie a locașului de cult a fost sfinţită pe 16 iunie 1991, iar în 23 aprilie 2002, altarul demisolului bisericii a fost sfințit, luându-l ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Până în anul 2005, lucrările au fost coordonate de pr. Gheorghe Longodor, iar începând cu acel an, lucrările au fost continuate de pr. Dan Dregan. În 2012, locașul de cult a primit al doilea hram, „Sfântul Proroc Daniel”. Lucrările au fost finalizate în 2013, iar pe 15 septembrie a aceluiași an, locașul de cult a fost târnosit de către Preafericitul Patriarh Daniel, alături de IPS Mitropolit Andrei, şi PS Episcop Petroniu. Cu această ocazie, Sfântul Proroc Daniel a fost proclamat ocrotitorul oraşului Jibou.