„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Hramuri şi târnosiri în Duminica Sfinților Români
În Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, mai multe locaşuri de cult au avut hram şi au primit binecuvântare arhierească. De asemenea, un sobor de nouă ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române a târnosit, în Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, 10 iunie, biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Duminica Sfinților Români” din Oradea.
Un sobor de nouă ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române a târnosit, în Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, 10 iunie, biserica cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei” și „Duminica Sfinților Români” din municipiul Oradea. Prin purtarea de grijă a Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, manifestarea liturgică s-a încadrat în șirul de evenimente organizate de Episcopia Oradiei cu prilejul „Anului omagial al unității de credință și neam” și „Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918”, în Patriarhia Română. Biserica a fost târnosită după rânduiala liturgică și canonică a Sfintei Biserici Ortodoxe Apostolice şi Ecumenice de Răsărit, prin stropirea cu Apă Sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, precum şi prin aşezarea moaştelor în Sfânta Masă, de către Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României la eveniment, Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei şi Locţiitor de Episcop al Episcopiei Daciei Felix, Preasfinţitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei şi Portugaliei, Preasfinţitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord şi Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjuraţi de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi din Oradea și Bihor, de faţă fiind reprezentanţi ai oficialităţilor centrale şi locale, personalități din țară și străinătate.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Psalmodia Transylvanica” de la Cluj-Napoca, dirijată de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
După slujba de târnosire a sfântului lăcaș, IPS Mitropolit Laurențiu al Ardealului a rostit un cuvânt de învățătură, în care a explicat importanța și semnificația principalelor momente din slujba de târnosire a unei biserici, moment istoric, unic, pentru o comunitate: „Biserica aceasta, ridicată cu multă dragoste și stăruință este ofranda pe care dumneavoastră, credincioșii acestei parohii, ați oferit-o lui Dumnezeu, Care v-a împrumutat mâinile Lui ca să puteți ridica acest minunat lăcaș, ce va fi o mărturie veșnică a dragostei și credinței dumneavoastră, fiind pomeniți la sfintele slujbe, atâta timp cât va dăinui acest sfânt lăcaș, ctitorii și binefăcătorii bisericii”. Ierarhul a adăugat că „acum biserica aceasta, Casa Domnului, a devenit un loc sfințit și sfințitor, fiind consacrată printr-o rânduială specială de sfințire. Încă din momentul începerii lucrărilor de construcție a bisericii, locul unde ea s-a ridicat a fost scos din uzul comun, fiind pusă crucea în locul unde s-a ridicat altarul. Apoi, cu binecuvântarea lui Dumnezeu, biserica s-a ridicat cu jertfa și dragostea voastră, a tuturor. Acum ea se află ca o mireasă, frumos împodobită, biserică pe care o oferim Mântuitorului Iisus Hristos”.
Mitropolitul Ardealului a felicitat pe parohul Vasile Bota, preoții slujitori și credincioşi din parohia orădeană pentru biserică.
După citirea pericopelor evanghelice duminicale, de la Sfântul Evanghelist Matei, PS Ignatie, Episcopul Hușilor, a rostit predica, reliefând învățăturile duhovnicești ce se desprind cu cuvintele scripturistice.
La momentul chinonicului, pe lângă Corala „Psalmodia Transylvanica din Cluj-Napoca, au mai cântat rapsodul Grigore Leșe și teologul Sebastian Balaj, student al Facultății de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea și al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.
PS Sofronie, Episcopul Oradiei, a rostit un cuvânt festiv în care a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel al României pentru binecuvântarea oferită evenimentului din Oradea, precum și ierarhilor prezenți, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Laurențiu al Ardealului, delegatul Patriarhului României la manifestare, pentru prezență și slujire.
PS Episcop Sofronie a adresat felicitări parohului Vasile Bota, preoților care au slujit și slujesc la această biserică și credincioşilor care au sprijinit ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș. Mulțumiri au fost aduse și oficialităților centrale, județene și locale pentru sprijinul acordat acestui proiect bisericesc semnificativ pentru orașul Oradea și județul Bihor: „Sfințirea bisericii cu hramurile «Sfântul Apostol Andrei» și «Duminica Sfinților Români» este cea mai importantă sfințire de biserică nouă în cuprinsul Eparhiei Oradiei în acest an special, 2018, la aniversarea Centenarului Marii Uniri, «Anul omagial al unității de credință și de neam» și «Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918» în întreg întinsul Patriarhiei Române. Înainte de toate trebuie să Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru că a rânduit ca să se refacă unitatea națională, după ce provincii românești înstrăinate în cursul veacurilor, aflate sub dominație străină, i-au avut pe români într-o stare nu foarte fericită. Așa se face că, în anul 1918, la Marea Unire, aici în Oradea, în mulțimea bisericilor care existau se aflau doar două biserici ortodoxe: străvechea catedrală din Velența Oradiei și biserica cu lună din Orașul Nou. Iar astăzi, la o sută de ani după Marea Unire, avem treizeci și șase de biserici parohiale ortodoxe în Oradea, la care se adaugă noua Catedrală Episcopală din Oradea și celelalte biserici și paraclise de la așezămintele monahale, dar și bisericile și capelele din diferite unități medicale și structuri militare, toate acestea fiind roade binecuvântate ale Marii Uniri”.
Ierarhul a mai arătat că „tot ceea ce înaintașii noștri au ridicat, din 1918 și până în prezent, spre slava lui Dumnezeu, a fost și spre folosul nostru, al celor care astăzi locuim în acest oraș, iar toate bisericile noi construite după schimbarea de regim din 1989, nu puține, între care și biserica unde ne aflăm, au fost ridicate pentru cei care vin după noi (…) Biserica «Sfântul Apostol Andrei din Oradea, adusă ca ofrandă lui Dumnezeu, este nu doar o bijuterie a artei religioase, ci este și un monument al demnității poporului român pe aceste meleaguri. Este o biserică frumoasă și monumentală, în același timp, voievodală și princiară, zveltă și înaltă, ridicată în frumoasa tradiție ortodoxă, ce se înalță cutezător spre cer, purtând rugăciunile dumneavoastră, ale tuturor celor care faceți parte din această enorie”.
Cu prilejul târnosirii sfântului lăcaș, IPS Mitropolit Laurențiu al Ardealului a oferit bisericii parohiale o casetă în care se află așezată o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, pentru ca biserica să fie ocrotită de acum înainte și de sfântul ierarh ardelean.
La final, parohul Vasile Bota a adus mulțumiri tuturor ctitorilor și binefăcătorilor sfântului lăcaș, ierarhilor, preoților și diaconilor prezenți, amintind etapele zidirii și înfrumusețării bisericii ocrotite de Sfântul Apostol Andrei. După încheierea programului liturgic, pe parcursul întregii zile, mii de credincioşi ortodocşi prezenţi, bărbaţi şi femei, copii, tineri şi vârstnici, au avut posibilitatea să intre în Sfântul Altar, să se închine şi să sărute Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce şi Sfânta Masă, precum și racla cu părticica din moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, aflată în patrimoniul parohiei.
Piatra de temelie a bisericii din cartierul Rogerius, a fost pusă pe 18 iunie, anul 2000, în Duminica Rusaliilor, când a fost sfințită piatra de temelie a noii biserici, de către Episcopul Ioan Mihălţan al Oradiei, Bihorului şi Sălajului. Între anii 2000-2018 a fost ridicată, după planurile arhitectului Dorel Cordoş din Sighetul Marmației, executant al lucrărilor fiind Petru Thira şi ingineri de rezistenţă Aurel Vecon, Sorin Lipoveanu şi Augustin Todoran.
Sub păstorirea pr. Vasile Bota, ajutat de preoţii conslujitori Nicolae Mara, Ioan Gudea, Ioan Ciordaş şi Ion Alexandru Mizgan şi de către membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar mai ales prin susţinerea credincioşilor, între anii 2000 - 2001 s-a zidit paraclisul de la demisol, între anii 2001 - 2003 s-a zidit biserica şi s-a acoperit cu tablă de cupru, montându-se policandrele din bronz, între anii 2003 - 2014 s-a pictat biserica în tehnica fresco pe o suprafaţă de 2.178 metri pătraţi, de către pictorul bisericesc Remus Bradea. Între anii 2004 - 2007 s-a finalizat exteriorul în cărămidă clincherită, iar în anul 2006 s-a realizat mozaicul exterior cu icoana Sfântului Apostol Andrei, pe o suprafaţă de 15 metri pătraţi. Între anii 2006 - 2007 s-a pavimentat biserica cu granit şi s-a montat iconostasul din marmură, având uşi împărăteşti din bronz.
Sfântul lăcaş a fost înzestrat cu sfinte vase, cărţi de cult, prapori, precum şi cu toate cele de trebuinţă săvârşirii sfintelor slujbe. Biserica deține în patrimoniu și o părticică din moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Valoarea totală a lucrărilor se ridică la suma de 5.000.000 lei, obţinută, în primul rând, din daniile bunilor credincioşi, 600.000 lei de la Guvernul României, 700.000 lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte, 100.000 lei de la Consiliul Judeţean Bihor şi 100.000 lei de la Primăria Municipiului Oradea.
Sărbătoare la Mănăstirea Mărcuș, Covasna
A doua Duminică după Cincizecime, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei a slujit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Mărcuș cu hramul „Duminica Sfinților Români”, judeţul Covasna. Cu această ocazie s-au binecuvântat și lucrările la Altarul de vară cu hramurile „Sfântul Ierarh Ioan Maximovici și Cuviosul Ioanichie cel Nou de la Muscel Argeș”.
În cuvântul de învățătură PS Episcop Andrei a spus: „Chemarea apostolilor este planul de mântuire al lumii, împreună-lucrare a lui Dumnezeu cu oamenii. Hristos Domnul cheamă 12 pescari care simbolizau cele 12 seminții ale lui Israel. Hristos este temelia Bisericii, biserica este instituția divino-umană, spitalul duhovnicesc care dă iertarea păcatelor prin Harul Preasfintei Treimi. Mântuitorul îi cheamă la apostolat fără să le promită averi sau bani, ranguri sau viață comodă și ușoară, ci le spune: «Veniți după Mine și vă voi face pescari de oameni» (Matei 4, 19). Cei patru pescari, Andrei, Petru, Iacov și Ioan, fără să își facă vreun calcul, fără să pună întrebări, fără să negocieze, fără să pună condiții, au lăsat toate și au urmat Domnului, văzând puterea dumnezeiască și iubitoare a Mântuitorului. Ei au simțit că el are cuvintele vieții veșnice. Evanghelia Împărăției Cerurilor binevestită de Mântuitorul și Apostolii Săi a fost trăită și împlinită de sfinții lui Dumnezeu din toate timpurile și din toate locurile. Pentru a arăta unitatea sfinților, astăzi facem pomenirea tuturor Sfinților Români”.
Ierarhul a adăugat că „predica Sfântului Apostol Andrei a rodit în Dacia Pontică, iar soldații din legiunile romane dimpreună cu oamenii simpli L-au iubit pe Dumnezeu și au înțeles chemarea la viața veșnică. Credința răspândită de Sfântul Apostol Andrei și de misionarii răsăriteni a rodit duhovnicește în civilizația noastră, în mulțimea sfinților martiri, cuvioși și cuvioase din sfintele noastre mănăstiri, în mulțimea ierarhilor sfinți, a domnitorilor apărători ai credinței, a bunilor credincioși care în vremuri grele au mărturisit credința, au construit biserici și mănăstiri și au iubit neamul românesc”.
În cadrul Sfintei Liturghii, tânărul teolog Petru Emanuil Galanton a fost hirotonit diacon. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei a hirotesit stavroforă pe stareța Serafima Comșa, apoi a binecuvântat orfelinatul din incinta mănăstirii. O parte dintre fete sunt eleve la Seminarul Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov. Cei prezenți au intrat în Sfântul Altar, s-au închinat Sfintei Mese, au sărutat Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, conform Episcopiei Covasnei şi Harghitei.
Liturghie arhierească în Parohia Buciumi, Zalău
Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Buciumi, Protopopiatul Zalău. Cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Cătălin Lucaci, protopopul Zalăului. În cadrul Dumnezeieștii Liturghii, copiii și cei care au primit dezlegare de la duhovnic în urma spovedaniei, au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
Vechea biserică din Buciumi, ridicată înainte de anul 1750, din piatră adusă de la Castrul Roman, a fost transformată, în anul 1865, într-o școală cu predare în limba română. Din anul 2007 aceasta a devenit capelă mortuară. Actualul lăcaș de cult a fost zidit, începând cu anul 1868, după planul Catedralei „Sfântul Nicolae” din Oradea, în timpul păstoririi preotului Nicolae Suru. Edificarea bisericii a durat până în anul 1915.
Între anii 1974-1976, biserica a fost pictată în tehnica frescă, iar în data de 10 octombrie 1976, aceasta a fost sfințită de Preasfințitul Vasile Coman, Episcopul Oradiei.
Începând cu anul 2001, Liviu Boboș a fost numit preot al Parohiei Buciumi, iar sub păstorirea sa s-au derulat lucrări de înfrumusețare a lăcașului de cult și a casei parohiale.
Hram la Grădiştea de Munte, Hunedoara
În Duminica a doua după Rusalii, a Sfinților Români, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit Dumnezeiasca Liturghie la Schitul Grădiștea de Munte, cu prilejul hramului. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, făcând referire la pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie, despre chemarea primilor apostoli, PS Episcop Gurie a vorbit despre „chemarea pe care Dumnezeu o face în viața fiecăruia dintre noi și căreia trebuie să îi răspundem pozitiv, lucrând la mântuirea noastră și a semenilor noștri”. De asemenea, PS Episcop Gurie a vorbit despre sfinții români, „cei ce ne-au transmis credința cea adevărată, noi având responsabilitatea de a o păstra și de a o transmite mai departe urmașilor noștri”, conform Episcopiei Devei şi Hunedoarei.
Sărbătoare la Mănăstirea Nicula, Cluj
În Duminica Sfinților Români, arhim. Serafim Măciucă, fostul stareț al Mănăstirii Nicula, judeţul Cluj, a fost sărbătorit la împlinirea celor 94 de ani. Sfânta Liturghie a fost oficiată la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula pe altarul de vară de către un sobor de preoți, avându-l în frunte pe arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul Mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, arhim. Dumitru Cobzaru a evidențiat semnificația Duminicii Sfinţilor Români și iubirea pe care cei din prezent le-o datorează înaintașilor.
„Viața i-a făcut sfinți pe moșii și strămoșii noștri, conștiința lor de neam. Mai ales în acest an, când sărbătorim împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, ne dăm seama cât de important este să ai rădăcini adânci, asemeni stejarilor de aici de la Nicula, înfipte în pământul țării tale, iar fruntea să o avem sus până în cerul lui Dumnezeu. Pentru că ne aparțin și unul și celălalt, și pământul, și cerul care ne așteaptă, în condițiile în care vom deveni sfinți ai lui Dumnezeu”, a spus arhim. Dumitru Cobzaru. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Andrei Mureșanu” din Bistrița dirijor arhid. Cornel Pop.
La finalul slujbei, arhimandritul Serafim Măciucă a fost omagiat de cei prezenţi, la împlinirea a 94 de ani, apoi a fost lansat un volum despre viața sa, cu titlul „Părintele Serafim Măciucă – o viață închinată slujirii lui Dumnezeu și a aproapelui”, scrisă de ieromonahul Pantelimon Mocan şi care a apărut la editura „Ecclesia” a Mănăstirii Nicula, cu sprijinul starețului acestui aşezământ monahal, arhim. Nicolae Moldovan. Cuvântul înainte este semnat de arhim. Dumitru Cobzaru.
În anul 2014, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, i-a acordat arhim. Serafim Măciucă „Crucea Arhiepiscopală”, cea mai înaltă distincție acordată preoților, la împlinirea celor 90 de ani de viață, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.