„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Hrană pentru oamenii fără adăpost, la Cluj-Napoca
La biserica ortodoxă „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din municipiul Cluj-Napoca are loc o acțiune caritabilă pentru oamenii fără adăpost și cei fără sprijin. Tinerii din parohie, în colaborare cu cei din Asociația „Neamunit” filiala Cluj, pregătesc săptămânal hrană caldă pentru oamenii aflați în situații precare.
Slujirea aproapelui, constituie unul din aspectele principale ale vieții creștine, iar opera social-filantropică face parte din însăși vocația Bisericii. Adevărata filantropie nu poate exista în afara Evangheliei, fiindcă numai aici Îl găsim pe Hristos indentificat cu orice om aflat în suferință: „Întrucât ați făcut unuia dintr-acești frați ai Mei prea mici, Mie Mi-ați făcut” (Mt. 25,40).
A rămâne în spiritul acestui principiu evanghelic înseamnă a-ți iubi necondiționat aproapele, iar lucrarea filantropică a Bisericii se exprimă în această lumină, mai ales în epoca recentă marcată de secularizare și individualism, indiferentă de nevoile aproapelui.
Grija comunității eclesiale față de toți fiii săi constituie o preocupare constantă față de cei de un neam și de o credință cu ei, dar mai ales față de cei aflați în nevoi, încercând să contribuie tot mai mult la alinarea suferințelor atât prin slujirea misionar-pastorală, cât mai ales prin lucrarea social-filantropică.
Un astfel de exemplu îl oferă și tinerii parohiei ortodoxe „Înălțarea Sfintei Cruci” și „Sfântul Apostol Bartolomeu” din municipiul Cluj-Napoca, care în colaborare cu cei din Asociația „Neamunit” filiala Cluj, părăsind perimetrul confortului, pregătesc constant hrană caldă pentru oamenii fără adăpost și cei care își petrec viața pe străzile orașului, aflați în situații precare, convinși fiind cu toții că „schimbarea în bine prin fapte bune se ține”.
Acțiunea social-filantropică a început anul trecut și se află la cea de-a șaptea ediție sub chemarea „Cuvintele sunt cărările faptelor”, împlinind astfel porunca Mântuitorului nostru Iisus Hristos de a hrăni pe cei flămânzi, de a-i adăpa pe cei însetați, de a-i îmbrăca pe cei goi, de-a cerceta pe cei bolnavi, pe cei închiși (cf. Mt. 25, 35-39).
Acest program este pus în lucrare sâmbăta de dimineață, începând cu Sfânta Liturghie, la care participă tinerii evlavioși și inimoși, iar apoi, fiindcă celebrarea filantropiei divine cere practicarea filantropiei sociale, se trece la fapte. Fetele, în bucătăria amenajată la demisolul bisericii, pregătesc produsele alimentare, iar băieții, afară, pregătesc vasele și aprinderea focului.
Cu toții urmăresc un singur scop, acela de-a face bine pentru cei sărmani și de-a reda zâmbetul pierdut de pe chipul lor, având imprimate în suflete iubirea față de aproapele ilustrată în cuvântul evanghelic: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”, (Mt. 22, 29), fiind convinși că tot ce se oferă din suflet pentru suflet este un dar în rai.
Așadar, cu gândul la semenii care vor primi hrana gătită și cu ochii ațintiți din când în când la chipurile înaintașilor de pe steagurile suspendate pe brazii din curtea bisericii, tinerii, împreună cu parohul și bucătarul șef, pregătesc meniul zilei: ciorbă rădăuțeană, iahnie de fasole și gulaș cu carne; apoi, după ce totul a fost gata, mâncarea este împachetată în caserole, iar tinerii pornesc spre adăposturile și locurile cunoscute, pentru a potoli foamea celor ce trăiesc în dificultate.
Împreună cu hrana trupească, tinerii caută să împărtășească cu multă răbdare și iubire, prin vorbele lor, un zâmbet și o speranță de mai bine și mai mult în viața acestor oameni care trăiesc la periferia societății.
Așa se desfășoară o zi de voluntariat dedicată celor nevoiași, o zi în care, prin bunăvoință fraternă și dăruire, s-a îmbinat credința cu faptele bune, conform principiului apostolic: „credința fără fapte moartă este“ (Iacov. 2,17).
Ușa acestei acțiuni caritabile intitulată „Ciorbițe pentru bunicuțe” este deschisă oricărui doritor de fapte bune la biserica ortodoxă din cartierul Plopilor nr. 46, atât prin donații, cât și prin participarea la procesul de pregătire și distribuire a pachetelor. De fapt sunt chemați la implicarea în acest act social-caritabil toți cei care se lasă convinși de lecția de viață pe care o exprimă Sfântul Ioan Gură de Aur, când spune: „Sărăcia sau bogăția nu pot învinge dragostea, dar dragostea poate învinge și sărăcia și bogăția”.