„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Icoane ale Maicii Domnului, cinstite de năsăudeni şi clujeni
În Postul Adormirii Maicii Domnului, credincioşii de pe valea superioară a Someşului Mare au avut posibilitatea de a se închina icoanei Maicii Domnului, adusă din Muzeul Mitropoliei Clujului în cele mai importante parohii ale Cercului pastoral-misionar Sângeorz Băi.
Icoana Maicii Domnului de la Muzeul aflat la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, a fost întâmpinată, în ajunul praznicului Schimbării la Faţă a Mântuitorului Hristos, în faţa bisericii Parohiei Sângeorz Băi II de părintele Dan Cismaş, coordonatorul cercului pastoral-misionar Sângeorz Băi, de parohul Ioan Băndean şi de Paul Gavriloaie, secretarul Protopopiatului Năsăud şi directorul Centrului misionar de tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea”.
Cei care s-au închinat pentru prima dată la icoană au fost chiar cei 70 de copii prezenţi în tabără. A doua zi a fost multă bucurie duhovnicească, întrucât prezenţa acestei icoane a coincis şi cu serbarea hramului bisericii, eveniment la care au participat toţi preoţii din oraş, precum şi numeroşi credincioşi, atât localnici, cât şi turişti aflaţi în concediu în staţiune. În după-amiaza aceleiaşi zile, icoana a ajuns în Parohia Şant, unde a fost întâmpinată de parohul Ioan Grapini şi de sute de credincioşi adunaţi la rugăciune în biserica parohiei. Vineri, 7 august, icoana Maicii Domnului a fost întâmpinată în localitatea vecină, Rodna, unde s-a organizat o procesiune la care au participat parohii George Ganea şi Lazăr Nechita şi foarte mulţi credincioşi. Seara, la slujba Paraclisului Maicii Domnului, cuvântul de învăţătură a fost rostit de părintele Nifon Pop de la Mănăstirea din Ţara Năsăudului.
A doua zi, icoana a fost întâmpinată la intrarea în localitatea Maieru de preoţi şi credincioşi şi purtată într-o procesiune până în Biserica „Sfântul Arhidiacon Ştefan”. Aici a fost săvârşită slujba Paraclisului Maicii Domnului de un numeros sobor de preoţi, condus de ieromonahul Benedict Vesa, secretarul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, care le-a adresat credincioșilor și un cuvânt de învățătură.
Duminică, 9 august, icoana a fost aşezată în timpul Sfintei Liturghii în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Sângeorz Băi, păstorită de părintele Dacian Şanta. Împreună cu parohul a liturghisit şi părintele Benedict Vesa, care le-a împărtășit și credincioșilor de aici sfaturi de folos pentru viața duhovnicească. Duminică după-amiaza, icoana a fost dusă în procesiune în biserica Parohiei Sângeorz Băi III, acolo unde, alături de parohul Alexandru Buia, au slujit mai mulţi preoţi din zonă.
„Aducerea acestui odor de mare preţ în această parte a eparhiei a avut un impact misionar deosebit, mii de credincioşi venind să se întâlnească cu Maica Domnului. A fost o adevărată sărbătoare pentru fiecare parohie”, a declarat părintele Dan Cismaș din Parohia Maieru.
Maica Domnului, cinstită de clujeni
La Biserica „Sfântul Nicolae”, de pe strada Horea, Cluj-Napoca, a fost adusă în procesiune solemnă icoana Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoare”. „Aceasta este o copie a icoanei făcătoare de minuni din mănăstirea Dohiariu din Sfântul Munte Athos și a fost donată bisericii noastre de familia Sabău Cornel și Angela, cu fiicele Adelina și Maria, buni credincioşi ai parohiei”, a precizat părintele slujitor Florin Daniel.
Icoana a fost adusă din Sfântul Munte de duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti, protosinghelul Visarion Paşca, şi depusă în altarul mănăstirii pentru un scurt popas. Icoana a fost întâmpinată la biserică de credincioși și de un sobor de preoți și diaconi, condus de exarhul mănăstirilor Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, arhimandritul Dumitru Cobzaru, protopopul de Cluj II, Gheorghe Braica. După înconjurarea locașului de cult, s-a săvârşit Acatistul Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoare”, rugăciunea fiind împodobită de cântarea deosebită a grupului psaltic „Sfântul Ioan Damaschin”. La final, arhim. Dumitru Cobzaru a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre preacinstirea Maicii Domnului, iar parohul Vasile Nemeş a adresat mulțumiri tuturor celor implicaţi în acest eveniment duhovnicesc. Icoana Maicii Domnului „Grabnic Ajutătoare” va rămâne permanent spre închinare în biserica Parohiei „Sfântul Nicolae”. (Alexandra Andereş, Grigore Sâmboan)