„Zis-a Domnul pilda aceasta: Împărăția lui Dumnezeu este asemenea grăuntelui de muștar pe care, luându-l, un om l-a aruncat în grădina sa; și a crescut și s-a făcut copac, iar păsările cerului s-au
Icoane făcătoare de minuni la „Noaptea Muzeelor”, la Cluj-Napoca
Sub genericul „Icoanele făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Ilișua și Strâmba”, în cadrul programului naţional „Noaptea Muzeelor”, Muzeul Mitropoliei Clujului a organizat, pe 20-21 mai, un program care a cuprins vizitarea expoziţiei, ateliere demonstrative de pictură și restaurare, ghidaje pentru vizitatori.
Porţile Muzeului Mitropoliei Clujului au rămas deschise până târziu în noapte pentru toţi vizitatorii atraşi să vadă şi să se închine la cele două icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului cu Pruncul. Încă de la ora 19.00, după ce s-a încheiat slujba Vecerniei de la Catedrală şi când s-au deshis porţile muzeului, au început să vină numeroşi vizitatori, printre aceştia fiind şi Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Eparhiei. De asemenea, vizitatorii au avut posibilitatea de a vedea întreaga expoziţie găzduită de Catedrala Mitropolitană clujeană, în spaţiul special amenajat de la demisol. Ei au mai avut posibilitatea de a asista şi la un atelier demonstrativ de pictură şi de restaurare a unor icoane, susţinut de studenţii de la secţia de Artă Sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă clujeană, coordonaţi de conf. dr. Marin Cotețiu.
Astfel, publicul, mai ales copiii şi tinerii, au fost atraşi de laboratorul de restaurare amenajat temporar în incinta muzeului, unde au observat instrumentarul, substanţele şi culorile folosite de pictori şi restauratori pentru a trata unele icoane. De asemenea, publicul a primit explicaţii şi a asistat la operaţiile de curăţare şi redare a frumuseţii unor icoane vechi, explicaţiile fiind oferite, mai ales pe înţelesul copiilor, cu mult tact pedagogic, de către conf. dr. Marin Coteţiu.
Mare parte dintre cei care au vizitat expoziţia Muzeului Mitropoliei Clujului au declarat că au fost impresionaţi de exponatele vechi, unele din secolul XV, de icoanele vechi pictate pe lemn şi sticlă, de obiectele de cult, documente, manuscrise şi tipărituri. Pentru a înţelege mai bine semnificaţia obiectelor expuse, precum şi contextul istoric din care acestea provin, vizitatorii au primit ghidaj de specialitate oferit de personalul muzeului.
„Pentru credincioșii ardeleni evlavia față de Maica Domnului este cea mai neîngrădită şi spontană formă de cinstire arătată vreunui sfânt de care ne leagă în primul rând sentimente de familiaritate, recunoştinţă şi înţelegere. Pentru a sublinia această evlavie, în cadrul Nopții Europene a Muzeelor, la Muzeul Mitropoliei Clujului au fost expuse două din cele mai reprezentative icoane ale Sfintei Fecioare Maria din spațiul Transilvaniei. Icoanele Maicii Domnului de la Ilișua (1673), aflată în colecția Muzeului Mitropoliei, și cea de la Mănăstirea Strâmba din judeţul Sălaj (1673) sunt considerate făcătoare de minuni și poartă amprenta harului de pictor al preotului Luca din Iclod. Prin mâna aceluiași zugrav, dar mai ales prin istoria zbuciumată la care au fost martore mai bine de trei veacuri, aceste două icoane, surori cu Icoana Făcătoare de Minuni de la Nicula (1681), formează un veritabil triptic de credință, mărturisire și speranță”, au precizat organizatorii.