„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Îngrijire pentru vârstnici la centrul din localitatea bistriţeană Cuşma
Centrul rezidenţial pentru vârstnici „Sfinţii Ioachim şi Ana“ din localitatea bistriţeană Cuşma a fost inaugurat pe 16 octombrie, 2014, slujba de binecuvântare fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În prezent, aici sunt 40 de beneficiari care se bucură de condiţii asigurate la standarde europene, precum şi de asistenţă duhovnicească.
La Centrul rezidenţial pentru vârstnici „Sfinţii Ioachim şi Ana“ din localitatea bistriţeană Cuşma se află, în prezent, 40 de beneficiari care se bucură de condiţii asigurate la standarde europene.
„Centrul rezidenţial pentru vârstnici <Sfinţii Ioachim şi Ana> este dotat la standarde europene. Construcţia a fost realizată în baza unui proiect european de Primăria Livezile şi dotată conform standardelor în vigoare de Asociaţia <Filantropia Ortodoxă>, filiala Bistriţa-Năsăud. Clădirea este alcătuită din 20 de camere, a câte două locuri fiecare şi baie proprie, lift, bucătărie, sală de mese, sală de club, cabinet medical, capelă şi spaţiu exterior de recreere“, conform preşedintelui Asociaţiei „Filantropia Ortodoxă“, filiala Bistriţa-Năsăud, părintele Marius Pintican. Personalul medical şi administrativ este format din profesionişti cu experienţă în domeniu, coordonat de Asociaţia „Filantropia Ortodoxă” filiala Bistriţa-Năsăud.
Cei 40 de beneficiari îngrijiţi aici se bucură de frumuseţea împrejurimilor, de grija personalului şi de condiţiile oferite de acest centru.
„Găseşti în acest cămin, tot ce ţi-ai putea dori ca beneficiar: condiţii optime de cazare, camere cu două paturi, mobilier nou, plăcut şi adecvat, baie proprie cu duş, club, cabinet medical, dar, înainte de orice, multă căldură sufletească, exact ingredientul de care avem nevoie noi, vârstnicii”, a spus Florica Dragoş-Roman, una din persoanele care beneficiază de serviciile centrului. Beneficiarii au parte de hrană bună, săţioasă şi sănătoasă, asistenţă medicală şi socială, servicii de îngrijire şi curăţenie ireproşabile, după cum afirmă Florica Dragoş-Roman care a adăugat că vârstnicii au primit şi un dar imens pentru suflet, şi anume o capelă şi preot.
„Necesităţile spirituale ale sufletului ce-şi caută mântuirea, îi cresc oricui, cu fiecare zi prin care ne apropiem de <marea trecere>, iar acest colţișor duhovnicesc al aşezământului, capela binecuvântată şi cu un preot cu har, sunt de mare folos. Uşa bisericuţei este permanent deschisă, iar miercurea şi vinerea se săvârşeşte Sfânta Liturghie, şi periodic slujba Sfântului Maslu, precum şi orice rugăciuni, la cerere. Personal, apreciez această facilitate ca fiind cel mai mare câştig pentru liniştea şi uşurarea sufletelor vieţuitorilor din Centru”, a spus Florica Dragoş-Roman.