„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Întâlnire a tinerilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului
Peste 120 de tineri din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului au participat luni, 13 noiembrie, la o seară duhovnicească dedicată martirilor mărturisitori din închisorile comuniste. Despre această temă, cu ocazia „Anului comemorativ al apărătorilor Ortodoxiei în comunism, le-a vorbit tinerilor pr. dr. Grigorie Benea, coordonatorul Memorialului de la Gherla.
Evenimentul a avut loc în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Cluj-Napoca, unde s-au întrunit grupurile de tineret coordonate de pr. prof. univ. dr. Liviu Vidican-Manci, Directorul Seminarului Teologic din Cluj-Napoca; protopopul de Cluj II, Alexandru Ciui, protopopul de Dej, Ioan Buftea, protopopul de Gherla, Paul Isip, protopopul de Huedin, Dan Lupuțan, pr. Claudiu Melean de la Parohia „Sfântul Ierarh Alexandru” din Cluj-Napoca și gazda întâlnirii, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, parohul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”.
Seara a început cu Paraclisul Maicii Domnului, la care tinerii, unindu-se într-un mare cor, au dat răspunsurile la strană. După rugăciune, participanții au avut ocazia să socializeze printr-un joc interactiv, inițiat de Radu Copil, inspectorul pentru tineret al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. În cadrul jocului, tinerii și preoții au avut ca sarcină să interacționeze cu persoane pe care nu le-au mai întâlnit până atunci, pornind de la „7 motive de interacțiune pentru tineri”, printre care „ce vă place mai mult, să dăruiți sau să primiți?”, „ce oameni v-au influențat în bine sau în rău?”, „în ce alte activități: tabere, pelerinaje etc. ați mai fost implicați?” și altele.
Seara a continuat cu prezentarea susţinută de părintele Grigorie Benea, intitulată „Sfinții Martiri Mărturisitori din închisorile comuniste”. Părintele Benea a subliniat că, pentru a putea înțelege martiriul și suferința mărturisitorilor din închisorile comuniste, este important ca generațiile tinere să înțeleagă ce a reprezentat comunismul ca ideologie: „Dacă vom înțelege ce este comunismul, vom înțelege de ce vorbim despre cei care au fost în închisori, ca despre niște martiri și mărturisitori”.
Astfel, părintele Grigore Benea a vorbit despre necesitatea unei abordări spirituale a comunismului, a prezentat date istorice despre apariția acestei ideologii, despre răspândirea comunismului și urmările sale în Rusia, și mai apoi, în România. În încheiere, părintele Benea a vorbit despre martirii închisorilor comuniste, printre care au fost şi pr. Florea Mureșan, pr. Liviu Galaction Munteanu și pr. Ioan Bunea, din zona Transilvaniei. Întâlnirea s-a încheiat cu o agapă, la care tinerii au schimbat impresii și s-au bucurat de momentul comuniunii.