„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Întâlnire de 35 de ani la Facultatea de Teologie din Sibiu
Promoţia 1976-1980 a vechiului Institut Teologic de Grad Universitar din Sibiu, actuala Facultate de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”, s-a reîntâlnit pentru a aniversa cei 35 de ani trecuţi de la absolvire. Absolvenţii au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Programul manifestărilor a început cu un Te Deum oficiat în capela facultăţii sibiene, în prezenţa IPS Mitropolit Laurenţiu, slujbă religioasă prin care absolvenţii promoţiei 1976-1980 I-au adus mulţumire lui Dumnezeu pentru ajutorul primit în aceşti ani, atât în activitatea misionară cât şi în viaţa familială. Din soborul slujitor a făcut parte prof. dr. Dumitru Abrudan, care a fost unul dintre mentorii şi formatorii absolvenţilor în cadrul Institutului Teologic. De asemenea, a mai oficiat şi pr. lect. univ. dr. Mihai Iosu, coleg de promoţie cu preoţii care au adus acum cinstire lui Dumnezeu în capela unde s-au format duhovniceşte timp de patru ani. După Te Deum, a fost oficiată o slujbă de Parastas pentru ierarhii, profesorii şi colegii trecuţi la cele veşnice, iar preoţii s-au rugat pentru odihna celor care le-au fost îndrumători spirituali, formatori şi camarazi în chemarea de a deveni slujitori ai sfintelor altare.
La finalul slujbelor religioase, părintele Mihai Iosu a transmis câteva gânduri şi mulţumiri din partea tuturor colegilor şi a subliniat datoria fiecăruia dintre absolvenţi de a-şi aminti şi de a-i omagia pe profesorii şi toţi formatorii din timpul studenţiei.
„Avem ocazia să ne reîntâlnim cu dascăli de-ai noştri din vremea respectivă, cum sunt Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, care era duhovnic la acea vreme şi ne-a susţinut pe fiecare în parte. Părintele profesor Dumitru Abrudan ne-a încântat mereu cu frumuseţile Ţării Sfinte, ne purta de la Ierihon în Galilea, de la Ierusalim la Marea Tiberiadei şi iarăşi ne întorcea la Ierusalim. Am pomenit şi pe cei plecaţi dintre noi, ierarhi, părinţi profesori şi mulţi, parcă prea mulţi dintre colegi de-ai noştri”, a spus pr. Iosu.
A urmat un cuvânt al părintelui profesor Dumitru Abrudan prin care i-a felicitat pe absolvenţii promoţiei 1976-1980 pentru organizarea acestei întâlniri într-un loc binecuvântat şi emblematic pentru Facultatea de Teologie din Sibiu.
„Această capelă este locul unde ne-am întâlnit pentru prima dată. Aşa este rânduiala, ca atunci când începe anul universitar, aici să fie întâlnirea studenţilor mai întâi cu Dumnezeu, Care ocroteşte această instituţie şi a rânduit-o să fie atât de binefăcătoare pentru Biserica noastră şi pentru neamul nostru românesc. Locul acesta este casa lui Dumnezeu şi, dacă privim la icoanele Mântuitorului şi ale Maicii Domnului de pe catapeteasmă, vedem că în orice loc am fi, în capelă, suntem priviţi de Mântuitorul Hristos şi Maica Sa”, a spus pr. prof. dr. Dumitru Abrudan.
Slujire misionară continuă
Ceremonia din capela facultăţii s-a încheiat cu un cuvânt de binecuvântare din partea IPS Mitropolit Laurenţiu. Ierarhul le-a mulţumit absolvenţilor promoţiei 1976-1980 pentru jertfa adusă în cei peste 30 de ani de slujire preoţească, dar şi pentru eforturile depuse în promovarea şi susţinerea valorilor tradiţionale româneşti în comunităţile păstorite.
„V-am privit pe toţi şi am observat la dumneavoastră linişte, statornicie şi seriozitate. Aici v-a adus ceva care vă uneşte şi nu v-a despărţit niciodată. Când aţi intrat în facultate, primul lucru primit a fost o legitimaţie personală de student. Aţi făcut patru ani de pregătire şi legitimaţia aţi concentrat-o într-un tablou, care a devenit o legitimaţie pentru întregul an. Această legitimaţie nu vă lasă să staţi acasă departe, cu necazurile dumneavoastră, ci vă cheamă aici, din timp în timp, pentru a fi din nou împreună. Aţi adus acum mulţumire lui Dumnezeu pentru toate. Să vă dea Dumnezeu putere ca să nu vă opriţi aici în activitatea dumneavoastră pastoral-misionară”, a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.
Programul întâlnirii a continuat cu ora de dirigenţie susţinută în Aula „Mitropolit Ioan Meţianu” de pr. prof. dr. Dumitru Abrudan, alături de pr. prof. dr. Dorin Oancea. Cei doi profesori au prezentat evoluţia instituţiei şaguniene din anii de după evenimentele din 1989 şi până în prezent, după care a urmat strigarea catalogului. Fiecare absolvent a avut posibilitatea să-şi prezinte realizările din parohii şi familii în toţi aceşti 35 de ani trecuţi de la finalizarea cursurilor de licenţă.