„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Întâlnire festivă cu preoții pensionari din Protopopiatul Oradiei
În ziua prăznuirii Sfântului Apostol Iacov, fratele Domnului, la inițiativa Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a avut loc întâlnirea preoţilor pensionari și a preoteselor care și-au desfășurat activitatea în cadrul Protopopiatului Oradiei. Prima parte a programului s-a desfășurat în Paraclisul Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, unde preoţii au asistat la Sfânta Liturghie a Sfântului Apostol Iacov, săvârșită de către pr. prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei și Directorul Liceului Ortodox, împreună cu Simion Goga, protopopul Oradiei, Peștișului și Aleșdului și cu un sobor de diaconi de la Catedrala Episcopală din Oradea.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului Ortodox, dirijat de către arhid. prof. Ștefan Lakatos, alături de care au participat și ceilalți elevi și cadre didactice de la Liceul Ortodox. În acest fel s-au întâlnit generațiile tinere și mai vârstnice care au desfășurat și desfășoară mai departe activitate misionară și pastorală.
La sfârșitul Sfintei Liturghii, protopopul Simion Goga a rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat frumusețea și însemnătatea slujirii preoțești care „nu încetează odată cu pensionarea, ci continuă toată viața, până la întâlnirea cu Marele Preot, Arhiereul Cel Veșnic, Iisus Hristos”.
În numele PS Episcop Sofronie, al Oradiei, protopopul Simion Goga le-a mulțumit preoţilor pentru deceniile de activitate desfășurate în slujba Bisericii și în folosul credincioșilor.
Pr. prof. Radu Rus a făcut, apoi, o prezentare a școlii teologice, arătând că paraclisul în care a avut loc Sfânta Liturghie este același în care s-au rugat și generațiile de teologi care s-au format în cadrul Academiei de Teologie Ortodoxă din Oradea, înființată în urmă cu 95 de ani, în primii ani după înfăptuirea Marii Unirii, la realizarea și la consolidarea căreia a contribuit pe plan local și național și Episcopul orădean Roman Ciorogariu, ctitorul vechii Academii de Teologie Ortodoxă din Oradea și ocrotitorul spiritual al actualului Liceu Ortodox orădean.
De asemenea, pr. Radu Rus a scos în evidență faptul că întâlnirea din această zi este „un arc peste timp, un moment de bucurie și de comuniune între generații, oportunitate din care cei tineri pot să se inspire privind cu recunoștință la înaintași și la cei mai mari și mai înțelepți decât ei, iar cei cu tâmplele albite privind la cei mai tineri, pot retrăi anii tinereții, când se pregăteau pentru misiunea preoțească”.
Nu în ultimul rând, pr. consilier Radu Rus a adus un cuvânt de apreciere și de mulțumire preoteselor, pentru că în activitatea sa, preotul este susținut, încurajat și ajutat de preoteasă într-o măsură foarte mare.
După momentul liturgic din paraclisul cu hramul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana”, preoţii au putut vizita colecția muzeală „Episcop Andrei Magier” și biblioteca „Maria Șerb de Holtmizeș” din cadrul școlii, după care au luat parte la o agapă frățească.