„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Întâlnirea departamentelor de tineret din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului
În sala „Nicolae Ivan” a Centrului eparhial din Cluj-Napoca, a avut loc vineri, 29 martie, întâlnirea consultativă a reprezentanților departamentelor de tineret din cadrul celor trei eparhii din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului.
La întâlnirea consultativă a participat Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, care le-a adresat celor prezenți un cuvânt duhovnicesc, vorbindu-le despre responsabilitatea formării generației tinere și despre greutățile întâmpinate de tineri în societatea actuală. La final, le-a dăruit celor prezenți cartea „Veșnicia s-a născut la sat” apărută în cadrul „Anului omagial al satului românesc”.
La eveniment a fost prezent și Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, care, la rândul său, le-a transmis reprezentanților câteva gânduri duhovnicești, evidențiind faptul că „trebuie să acorde o mai mare importanță misiunii cu tinerii prezenți în spațiul online”.
În cadrul întâlnirii au luat cuvântul: inspectorul patriarhal, Mihai Paraschiv, responsabil de relația cu ONG-urile și tineretul, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, pr. Bogdan Ivanov, inspectorul eparhial de tineret al Eparhiei Clujului, pr. Tudor Mudure, inspectorul eparhial de tineret al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, arhid. Vlad Verdeș, inspectorul eparhial de tineret al Episcopiei Sălajului, pr. Silviu Boha, reprezentanții ASCOR Cluj și Baia Mare și alți reprezentanți ai asociațiilor de tineret.
Reprezentanții eparhiali, ai asociațiilor și organizațiilor de tineret din Mitropolia Clujului, au discutat despre provocările întâmpinate de tineri în viața lor cotidiană în societatea actuală, despre metodele prin care comunicarea între departamentele de tineret eparhiale și organizațiile de tineret să fie mai eficientă, iar proiectele de activități cu tinerii să fie implementate mai bine prin intermediul acestora. La final, a avut loc un dialog deschis și au fost prezentate activitățile cu tinerii din anul 2018 și proiectele și activitățile care se vor desfășura pe parcursul anului 2019.
Întâlnirea consultativă de la Cluj-Napoca face parte dintr-o serie de întâlniri la centrele mitropolitane în scopul elaborării unei strategii la nivel național, în privința activităților cu tineretul ortodox. În cadrul Patriarhiei Române, pentru dinamizarea activităților de tineret se organizează șase întâlniri consultative la centrele mitropolitane din țară, cea de la Cluj-Napoca fiind a cincea întâlnire.
Rolul acestor întâlniri este de a pune la masa de discuție atât reprezentanți ai eparhiilor cât și ai tinerilor, organizațiilor neguvernamentale și ai grupurilor informale de tineri care au experiența lucrului cu colegii lor, pentru a crea un cadru general și un context în care tinerii să relaționeze, conform inspectorului patriarhal Mihai Paraschiv, responsabil de relația cu ONG-urile și tineretul.