„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși, la Sibiu
Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Sibiu va reuni, în perioada 6-9 septembrie, peste 3.000 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani din țară și străinătate. Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Sibiului, alături de numeroase instituții colaboratoare și partenere.
La Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși de la Sibiu sunt așteptați, în perioada 6-9 septembrie, tineri ortodocși din fiecare județ al țării, din diaspora românească, precum și din numeroase alte țări, dintre care amintim Republica Moldova, Grecia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Cipru, Germania, Franța, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Canada, Turcia, Africa, India și altele.
Reuniunea din septembrie 2018 se încadrează în seria întâlnirilor de tineret organizate la nivel regional, apoi național și internațional, de la Baia Mare în 2013 și 2014, Cluj-Napoca în 2015, București în 2016 și Iași în 2017.
Întâlnirea are ca scop crearea unui cadru în care tinerii participanți să se bucure de experiențe formatoare, să trăiască sentimentul comuniunii cu tineri din alte regiuni ale țări sau din străinătate, să împărtășească valorile de viață creștin-ortodoxe și să fie multiplicatori ai mesajului creștin în comunitățile din care provin. Tema evenimentului din acest an este „Unitate. Credință. Neam”, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie, 1918.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc joi, 6 septembrie, ora 18.00 în Piața Mare din Sibiu. Vineri, 7 septembrie va avea loc „Procesiunea Unității”, pe traseul Sala Transilvania – Catedrala Mitropolitană - Piața Mare, urmată de un concert de muzică populară susținut de Junii Sibiului (Piața Mare).
Sâmbătă, 8 septembrie, va avea loc Sfânta Liturghie în Muzeul ASTRA, la praznicul Nașterii Maicii Domnului. Tot la Muzeul ASTRA vor avea loc atelierele „Țăranul român, de la război la Marea Unire” și „Satul românesc în Centenarul Marii Uniri”. Sâmbătă seara, tinerii vor participa la un concert de muzică ușoară susținut de Andra, urmată de Compact B, în Piața Mare. Duminică, 9 septembrie, va avea loc închiderea evenimentului și predarea ștafetei, la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”, din Sibiu.
Printre numeroasele activități organizate pentru participanți se numără: ateliere de discuții – pe tema „Unitate. Credință. Neam”, în zece școli din Sibiu; vizitarea municipiului Sibiu; conferința „Unitate. Credință. Neam – De 100 de ori România”, la Sala Transilvania, invitați: Emil Hurezeanu, pr. Constantin Necula.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Sibiului alături de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” Sibiu, Muzeul ASTRA Sibiu, Inspectoratul Școlar al Județului Sibiu, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Organizația Tinerilor din Sibiu (OTS), Centrul de Tineret „Seminarium Transsilvanicum”; iar parteneri: sunt Muzeul Național „Brukenthal”, Asociația ”Love Africa”, Zizin, European Drinks, Delaco, Boromir, Sigemo, Asociația Culturală PhiloGen, Reflexovital, Transilvania Automobile. Parteneri media: Trinitas TV, Ziarul Lumina, Radio Trinitas, Agenția de presă Basilica, TVR, Tribuna, Sibiu 100%, Nova Brașov, Nova TV Mediaș, Bună Ziua Făgăraș.
Acțiunea este cofinanțată de Secretariatul de Stat pentru Culte, Primăria Municipiului Sibiu, Romgaz SA Mediaș, Transgaz SA Mediaș, Consiliul Județean Sibiu.