„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Întâlnirea lunară a preoţilor din Protopopiatul Ortodox Român Cluj I
Preoţii din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Cluj I au participat, joi, 12 septembrie, la şedinţa lunară, care s-a desfăşurat în Parohia Gilău II, în Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, în care slujeşte părintele Iosif Hulpe. Cu acest prilej a fost prezentată cartea „Cântări la înmormântarea mirenilor”, de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, apărută la Editura „Renaşterea”, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
La începutul şedinţei, a fost oficiată Sfânta Liturghie de către preoţii din cadrul Cercului Preoţesc Gilău. Din sobor a făcut parte şi protopopul Dan Hognogi care, în cuvântul de învăţătură, a adresat sfaturi credincioşilor şi le-a vorbit despre importanţa spovedaniei, a împărtăşirii şi a găsirii unui duhovnic, a unui ghid spiritual: „Iubiţi-vă păstorii şi îi ascultaţi, fiindcă neascultarea atrage căderea, aşa cum s-a întâmplat în cazul protopărinţilor noştri, Adam şi Eva”.
Partea a doua a şedinţei s-a desfăşurat la Casa de Cultură din localitate, unde preoţilor li s-au alăturat, în calitate de invitaţi, pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, arhid. lect. univ. Daniel Mocanu, primarul şi vice-primarul localităţii Gilău, Ocoş Karoly şi Dumitru Sfârlea. Cu acest prilej a fost prezentată cartea „Cântări la înmormântarea mirenilor”, apărută la Editura „Renaşterea”, aflată sub patronajul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Arhid. Daniel Mocanu a prezentat volumul „Cântări la înmormântarea mirenilor”, făcând şi o incursiune în muzica bisericească transilvană, amintind autori şi lucrări de muzică bisericească precum Anton Pann, Ion Popescu Pasărea, Ene Branişte, Chiril Popescu, N. Lungu, Sebastian Barbu Bucur, Nicu Moldoveanu, Dimitrie Cunţanu („patriarhul muzicii bisericeşti transilvănene”, aşa cum l-a numit pr. Vasile Stanciu), Gheorghe Dima, Marţian Negrea, Ioan Brie sau Gheorghe Şoima.
Cartea semnată de pr. prof. Vasile Stanciu constituie o colecţie importantă pentru spaţiul muzical transilvan, un volum complet, destinat serviciului funebru. Cu această carte, preoţii au la dispoziţie o colecţie de cântări la înmormântare comparabilă cu acele cântări din varianta psaltică. Potrivit autorului volumului, „transformările liturgice nedorite de astăzi au loc cel mai frecvent în cadrul înmormântării”.
Cartea cuprinde cântările la slujba de înmormântare a mirenilor din cursul anului, precum şi la înmormântarea din Săptămâna Luminată. Din punct de vedere stilistic, colecţia cuprinde cântările de strană specifice spaţiului transilvan. În egală măsură, colecţia este însoţită de un suport audio. Cartea este destinată cântăreţilor şi preoţilor, iar pr. prof. Vasile Stanciu a subliniat că preotul trebuie să se implice mai mult şi mai activ în slujba înmormântării.
Pr. prof. Vasile Stanciu a dezvăluit şi contextul în care a apărut această carte: înmormântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, înmormântarea soţiei dirijorului Florentin Mihăiescu şi întâlnirea cu profesorul şi compozitorul Valentin Timaru.
În încheiere, pr. prof. Vasile Stanciu a arătat că „slujba înmormântării este ecumenică prin excelenţă, întrucât priveşte relaţiile dintre oameni, credincioşi şi atei deopotrivă, săraci şi bogaţi, care participă la acest ceremonial funebru. Cântarea trebuie să fie aleasă, iar cuvântul de învăţătură al preotului să fie cu-adevărat la înălţime”.
Colectă pentru biserica din Săliştea Veche
Protopop Dan Hognogi a anunţat, la finalul şedinţei preoţilor din Protopopiatul Cluj I, începerea colectei pentru biserica de lemn de la Săliştea Veche, care se află într-o foarte avansată stare de degradare. Monument istoric, această biserică este distrusă în proporţie de 70 la sută. Colecta se realizează la nivelul fiecărei parohii, în funcţie de posibilităţile credincioşilor. Pentru ca edificiul să fie salvat este necesară o sumă de aproximativ 190.000 de lei.