„Atunci când S-a născut Iisus în Betleemul Iudeei, în zilele regelui Irod, iată magii de la Răsărit au venit în Ierusalim, întrebând: Unde este împăratul Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Ră
Întâlnirea preoților din Protopopiatul Cluj I
Ședința lunară a preoților din Protopopiatul Cluj I a avut loc joi, 14 martie, în Biserica „Sfânta Treime” și a început cu o slujbă Te-Deum. Au fost abordate teme cu privire la „Anul omagial al satului românesc” și despre rânduieli tipiconale din perioada Postului Mare.
În contextual „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”, părintele Marius Ioan Bolboș a evocat câteva personalități ale satului Măcicașu, aflat în comuna Chinteni, județul Cluj. Plecând de la mărturiile localnicilor, părintele Bolboș a adunat informații despre părintele Teodor Bude care a slujit la Măcicașu vreme de 32 de ani. Tuns în monahism la 19 ani, hirotonit diacon la 20 de ani și mai apoi preot, acesta a ajuns la Măcicașu după ce a poposit trei ani la Pădureni. Părintele Ioan Bolboș a creionat portretul celui cunoscut cu numele de „Călugărul de la Măcicașu”, descris ca fiind „serios peste măsură în respectarea rânduielii, sever în senul bun al cuvântului, un om al faptei, care a reconstruit din temelii biserica de la Măcicașu, un veritabil păstor de suflete, nu îndrumător, iertător și nu în ultimul rând harismatic, fiindcă avea calitatea de a aduna foarte multă lume în jurul lui”.
În cadrul expunerii „Medalioane ale slujitorilor satului românesc”, părintele Ioan Bolboș i-a inclus și pe trei dintre dascălii satului Măcicașu, Alexandru Potârniche, Dumitru Cocolan și Grigore Inoan. Ultimii doi s-au remarcat prin activitatea desfășurată pe parcursul a peste patru decenii. „Dumitru Cocolan nu a avut studii de specialitate, a fost un autodidact, dar pe care comunitatea l-a iubit foarte mult” a spus părintele Ioan Bolboș. Grigore Inoan a coordonat ani buni activitatea Ansamblului Folcloric de Copii din satul Măcicașu, care s-a desființat în 1990.
La final, protopopul de Cluj I, Dan Hognogi, l-a felicitat pe pr. Ioan Bolboș pentru realizarea „Medalioanelor slujitorilor satului românesc”. „Despre istoria orală se vorbește din ce în ce mai mult, este actuală, este un domeniu la modă, iar informațiile strânse trebuie valorificate în scris, fiindcă în caz contrar mărturiile se pierd”, a punctat pr. Dan Hognogi.
În partea a doua a ședinței, părintele Florin Parasca, doctor în teologie, specialist în liturgică, le-a vorbit preoților despre provocările tipiconale ale perioadei Postului Mare și a oferit o lecție de liturgică, în contextul în care este dorită unitatea și uniformitatea în ceea ce privește respectarea rânduielii, astfel încât, pentru realizarea deplină a lucrării sfințitoare, slujbele bisericești trebuie săvârșite corect și complet.
„Având o rânduială bine stabilită, cu îndrumări tipiconale oferite în cele mai mici amănunte, slujbele nu trebuie modificate și eventual lăsate la inspirația celui care le săvârșește”, a spus pr. Florin Parasca.
Părintele a vorbit și despre culorile liturgice specifice perioadei prepascale, arătând că negrul nu constituie o culoare liturgică: „Mesajul culorii, în acest caz negrul, este terifiant și ne duce cu gândul la întuneric, la iad. Negrul este o moștenire catolică la care ei, catolicii, au decis să renunțe după Conciliul Vatican 2, și duce mesajul dinspre noi înspre Dumnezeu și nu e potrivit”. Concret, culorile specifice acestei perioade sunt violetul, vișiniul și roșul.
„Violetul este culoare arhierească a lui Hristos, Arhiereul care aduce vestea”, a mai spus părintele Parasca, care a concluzionat că „e bine să ținem cont de aspectele istorice, să nu le respingem cu vehemență, să nu le desconsiderăm, dar primează ascultarea, iar cel care dă tonul în acest sens este arhiereul”.
În finalul ședinței, protopopul Dan Hognogi le-a reamintit preoților despre participarea la Concursul „Hristos-sufletul satului meu”, pentru care se predau portofolii până la sfârșitul lunii martie. De asemenea, li s-a reamintit preoților că pot descărca de pe site-ul Mitropoliei catehezele Postului Mare, realizate și în acest an de părintele Liviu Vidican Manci, directorul Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Următoarea ședință a preoților din Protopopiatul Ortodox Român Cluj I va avea loc în 11 aprilie. (Pr. Cristian Marius Focșanu)