„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Întreprindere socială pentru persoanele cu sindrom Down, lansată la Cluj-Napoca de Asociaţia „Down Centrul Educaţional Raluca”
Prima întreprindere socială din Transilvania dedicată persoanelor cu sindrom Down a fost lansată, vineri, 4 noiembrie, la Cluj-Napoca, de Asociaţia „Down Centrul Educaţional Raluca”.
La acest centru, persoanele care suferă de sindromul Down confecţionează diferite obiecte, cum ar fi casete pentru bijuterii, rame de fotografii sau alte lucruri făcute manual, care apoi vor fi comercializate. Banii astfel obţinuţi vor fi folosiţi pentru susţinerea asociaţiei, însă această activitatea are şi rolul de a-i pregăti pe aceşti tineri cu nevoi speciale pentru diferite activități.
Preşedinta Asociaţiei „Down Centrul Educaţional Raluca”, Adriana Avram, a declarat că, pentru moment, doar două persoane vor fi angajate, cu contract de muncă, în cadrul întreprinderii sociale. Ele vor lucra sub supravegherea unor specialişti de la Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca.
„Am lansat prima întreprindere socială dedicată persoanelor cu sindrom Down unde acestea creează diverse obiecte care pot fi vândute sub formă de cadouri, cum ar fi rame foto, vaze pictate, casete pentru bijuterii, ceasuri pictate, sticle decorative, suport pentru pahare, atât în magazinul propriu din centrul Clujului, cât şi în cel online. Clujenii au, astfel, posibilitatea de a achiziţiona cadouri pentru cei dragi, ieşite din mâna persoanelor şi tinerilor cu sindrom Down, angajate ale întreprinderii. Pentru început, vor fi doi tineri angajaţi cu contract de muncă, part-time, iar pe parcurs, într-un an, numărul lor va creşte”, a spus Adriana Avram, citată de Agerpres.
Potrivit acesteia, obiectele artizanale vor avea preţuri modice, care să se încadreze în limitele pieţei. Sumele astfel obţinute vor fi utilizate atât pentru salariile angajaţilor cât şi pentru cei care sunt implicaţi în funcţionarea asociaţiei.
Unul dintre tinerii care vor lucra în cadrul acestei întreprinderi individuale este Bogdan Cristea, care crede că va avea parte de o experienţă frumoasă deoarece va face în continuare ceea ce îi place.
„Este o experienţă, un drum nou pentru noi. Vom picta, vom colora, vom lipi diverse obiecte, care vor fi vândute la un preţ bun, ca şi cadouri”, a spus Bogdan, conform Agerpres.
Asociaţia „Down Centrul Educaţional Raluca” din Cluj-Napoca funcţionează din octombrie 2010 şi în prezent se ocupă de 12 tineri care prezintă sindromul Down.