„În vremea aceea Iisus învăța și de față ședeau farisei și învățători ai Legii, veniți din toate orașele mici ale Galileei, ale Iudeei și din Ierusalim. Iar puterea Domnului se arăta în tămăduiri.
Învierea Domnului Iisus Hristos
Mulțimile de credincioși care au participat la slujba Învierii Domnului Iisus Hristos au primit Sfânta Lumină și au cântat canonul Învierii. În aceste zile de praznic, credincioșii au participat la slujbele sfinte săvârșite în locașurile de cult.
Mii de credincioși au participat la Slujba Învierii oficiată la Catedrala mitropolitană din Sibiu. Sfânta Lumină a fost oferită credincioșilor de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar Slujba Învierii a fost oficiată pe o scenă amenajată pe treptele Catedralei mitropolitane. După slujba religioasă, a fost citită pastorala IPS Mitropolit Laurențiu la praznicul Învierii Domnului, intitulată „Icoana Învierii Domnului - Chipul biruinței lui Hristos asupra morții”. Slujba Învierii a continuat în Catedrala mitropolitană, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a locașului de cult, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost sfințite pâinea și vinul, cunoscute sub numele de „paști”, care au fost împărțite la final tuturor credincioșilor. De asemenea, mulți dintre credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. La final, IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe credincioși și le-a transmis urările specifice acestei sărbători a creștinătății: „Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit să petrecem împreună această noapte sfântă. Vă mulțumim pentru că ați participat în număr atât de mare și ați arătat dragoste față de Biserică și vă dorim ca Lumina lui Hristos să lumineze sufletele noastre pentru ca să ne putem bucura acum, în Săptămâna Luminată, și apoi în fiecare duminică să ne amintim de ziua de Paști, pentru că fiecare duminică este legată de această mare sărbătoare”.
La slujba Vecerniei din Duminica Paștilor, numită și „A doua Înviere”, preoții din Protopopiatul Sibiu au venit la Catedrala mitropolitană din Sibiu pentru a fi alături de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, și de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În cadrul slujbei, Evanghelia rânduită pentru această Vecernie a fost citită în 12 limbi, o veche tradiție prin care se arată universalitatea mesajului dumnezeiesc.
După Vecernie a urmat tradiționala Procesiune a Învierii. Preoții și credincioșii au vestit minunea Învierii Domnului pe străzile cetății Sibiului, pe traseul: Catedrala mitropolitană - strada Mitropoliei - Piața Mare - Strada N. Bălcescu - Parcul „ASTRA” - Catedrala Mitropolitană. Cu icoana Învierii Domnului în brațe și cântând imnurile specifice Paștilor, preoții și credincioșii au dus în cetate bucuria marii minuni.
„Să întărim mărturisirea pe care o facem acum prin salutul dintre noi. Este o mare bucurie să ne salutăm cu «Hristos a Înviat! - Adevărat a Înviat!», dar pentru ca bucuria să nu piară, să nu treacă după această perioadă post-pascală, trebuie să-L luăm pe Hristos în noi periodic, să reînnoim legătura directă cu El prin Sfânta Împărtășanie. Mântuitorul Hristos Care a Înviat și ne-a creat mare bucurie să fie cu noi cu toți, să ne dea putere să ne putem bucura privindu-ne unii pe alții și să iertăm toate pentru Înviere”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
În a doua zi de Paști, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Învierea Domnului” din Brașov. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Brașov, Dănuț-Gheorghe Benga, cei doi preoți ai bisericii, părintele Marius Ioan Popa și părintele Marius Uță, precum și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Anatoly” din Brașov.
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat Evanghelia citită în a doua zi a praznicului Învierii Domnului: „Sfânta Evanghelie de astăzi ne arată ce importanță a avut Sfântul Ioan Botezătorul și spune Evanghelia că pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată. L-a văzut, însă, spune Evanghelia, pe Fiul Său, Cel pe care l-a descoperit Ioan Botezătorul.
Înaintemergătorul a fost cel mai mare dintre prooroci, ultimul care a încheiat descoperirea prin prooroci și primul care a ajuns să vestească și în iad venirea, coborârea Mântuitorului Hristos în iad pentru a-i scoate de acolo pe Adam și Eva și drepții Vechiului Testament”.
După Sfânta Liturghie a urmat premierea câștigătorilor etapei pe Protopopiatul Brașov a Concursului Național Cultural-Artistic „Unirea: libertate și unitate”. Premierea a fost făcută în prezența inspectorului școlar general al județului Brașov, prof. Ariana Oana Bucur, a inspectorului de religie prof. Elena Popa, a cadrelor didactice și a preoților implicați în proiectele înscrise în concurs. Portofoliile cu cele mai multe puncte acordate de o comisie de specialitate au fost premiate și vor participa la etapa eparhială a concursului: „Deșteaptă-te române în unitate de credință și neam” (elevi de la Liceul „Andrei Mureșanu” din Brașov, îndrumați de prof. învățător primar Maria Erneanu), „Totul pentru tine, România. Doar împreună cu cei din 1918 suntem și vom fi români” (elevi de la Liceul Teoretic „Ioan Pascu” din Codlea, îndrumați de prof. Nicoleta Moraru), „Țăranul român și unirea” (elevi de la Colegiul Național „Unirea” din Brașov îndrumați de prof. Gabriela Borșan), „România mea de 100 de ani” (copii de la Parohia Brașovul Vechi I îndrumați de pr. paroh Ionuț Margin) și „Sfinții Ardeleni martiri ai reîntregirii” (elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov îndrumați de prof. Rodica Ghițoc). Elevii, cadrele didactice și preoții au fost felicitați de IPS Mitropolit Laurențiu și de inspectori și au primit premiile și diplomele. Celelalte proiecte înscrise la această etapă au primit diplome de participare.
Slujba de Înviere, la Cluj-Napoca
Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a chemat mulțimea de credincioși aflați la slujba de Înviere de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca să primească Sfânta Lumina în noaptea de Înviere. Slujba a fost oficiată pe podiumul special amenajat în fața lăcașului de cult. După citirea Evangheliei de la Liturghia Sâmbetei celei Mari, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură prin care a făcut un îndemn la unitate în credință și la comuniune: „Înainte de Pătimirile Sale de bunăvoie, Domnul Iisus Hristos S-a rugat ca toţi cei ce vor crede în El să fie una, ca lumea să fie convinsă că El a fost trimis de Tatăl. Între creştini era o comuniune deplină şi o dragoste puternică. Dezbinările au intervenit mai târziu”. De asemenea, IPS Mitropolit Andrei a vorbi despre unirea tuturor românilor, eveniment de la a cărui înfăptuire se împlinesc în acest an 100 de ani: „Domnul Hristos S-a rugat Tatălui pentru unitatea noastră spirituală. Anul acesta însă ne aducem aminte că Dumnezeu ne-a ajutat acum un secol, la 1 Decembrie 1918, să se realizeze şi unitatea noastră naţională. Această unitatea avea la temelie unitatea noastră spirituală. Acesta era visul de generaţii al românilor. Mulţi au trecut în veşnicie fără să-l vadă realizat, dar cu credinţa că momentul unirii va veni”. Ierarhul, preoții, diaconii și credincioșii cu lumânări în mâini au înconjurat de trei ori lăcașul de cult cântând „Hristos a Înviat!”
Duminică, la praznicul Învierii Domnului, o mulțime de credincioși clujeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană din Cluj Napoca, de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Ierarhul a fost înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi, iar în cadrul cuvântului de învățătură a dat citire scrisorii pastorale intitulată „Ca toți să fie una!”, care pornește de la Evanghelia după Ioan 17, 21: „Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis”.
„Înainte de Pătimirile Sale de bunăvoie, Domnul Iisus Hristos S-a rugat ca toţi cei ce vor crede în El să fie una, ca lumea să fie convinsă că El a fost trimis de Tatăl. Citim în Scripturi că, după moartea, învierea și înălţarea Domnului şi trimiterea Sfântului Duh, întemeindu-se Biserica, toţi cei ce credeau erau laolaltă şi aveau toate de obşte (Faptele Apostolilor 2, 44).
Între creştini era o comuniune deplină şi o dragoste puternică. Dezbinările au intervenit mai târziu. Simbolul unităţii creştine era şi este cămaşa lui Hristos. Citim în Evanghelia Sfântului Ioan că, după ce L-au răstignit pe Domnul Hristos, soldaţii I-au împărţit hainele în patru, dar cămaşa era fără cusătură, de sus ţesută în întregime. Deci au zis unii către alţii: Să n-o sfâşiem, ci să aruncăm sorţi pentru ea, a cui să fie (Ioan 19, 23-24)”, a spus ierarhul care, apoi, a vorbit despre unitate ca parcurs firesc al lucrurilor: „Domnul Hristos S-a rugat Tatălui pentru unitatea noastră spirituală. Anul acesta însă ne aducem aminte că Dumnezeu ne-a ajutat acum un secol, la 1 Decembrie 1918, să se realizeze şi unitatea noastră naţională. Această unitate avea la temelie unitatea noastră spirituală. În rugăciunea pe care Patriarhul Miron Cristea a rostit-o la Alba Iulia erau şi frazele acestea: Doamne,Dumnezeul nostru, Tu eşti părintele nostru, Tu ai văzut strâmtorarea părinţilor noştri şi ai auzit strigarea lor, căci se făcuseră ei ca floarea în brumă şi plecat spre pulbere era sufletul lor, şi trupul lor lipit de pământ. Tu ai împlinit şi cu noi ceea ce ai făgăduit de demult: «Sfărâma-voi jugul de pe tine şi voi rupe legăturile tale, lărgi-voi hotarele tale, aduna-vă-voi dintre popoare şi vă voi strânge din ţările unde sunteţi împrăştiaţi». Acesta era visul de generaţii a românilor. Mulţi au trecut în veşnicie fără să-l vadă realizat, dar cu credinţa că momentul unirii va veni”.
De asemenea, după-amiază, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Vecernia specială în cadrul căreia se citeşte Evanghelia în 12 limbi, a fost oficiată de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, înconjurat de un mare sobor de preoți și diaconi, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Slujba Învierii Domnului, la Alba Iulia
Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, de la ora 24:00, slujba Învierii urmată de Sfânta Liturghie. În prima zi a Sfintelor Paşti, de la ora 12:00 la Catedrală, ierarhul a săvârșit slujba Vecerniei, în care este citită o pericopă evanghelică în mai multe limbi. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar în încheiere a rostit şi un cuvânt de învăţătură. La final, IPS Arhiepiscop Irineu i-a miruit pe toți cei prezenți la slujbă și le-a dăruit iconițe și ouă roșii, iar celor mici le-a oferit daruri.
În cea de-a doua zi de Paşti, IPS Arhiepiscop Irineu a fost prezent în mijlocul credincioşilor din municipiul Târgu Mureş, unde a celebrat Sfânta Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură la Biserica „Învierea Domnului” din cartierul Tudor, unde sunt parohi Ioan Pintilie şi Vasile Citirigă. În cuvântul de învățătură, ierarhul a subliniat că „Jertfa supremă a lui Hristos de pe Colina Golgotei a reparat greșeala lui Adam. Sângele Lui scurs pe acea colină a îmbibat pământul pentru a da lumii o viață nouă, iar scularea Sa din morți a deschis orizontul învierii pentru umanitatea răscumpărată cu mare preț. Oricare ar fi amărăciunile, asperitățile, durerile, necazurile și lipsurile noastre, nu trebuie să disperăm, pentru că Soarele Dreptății pătrunde prin rănile noastre, adică Hristos, ca să ne sfințească viața și înțelege toate problemele noastre ca să le rezolve. El stă în mijlocul nostru permanent și este gata să transforme păcatul nostru în iertare, tristețea noastră în bucurie, și eșecul nostru în mare biruință. De aceea într-o zi ca aceasta, simțim impulsul lăuntric de a-I zice: «Mângâietorule, încununat cu spini, oricâte amărăciuni am înghiți pe cale, mi-s încă stupii sufletului plini de toată mierea Învierii Tale»”, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.
Slujiri arhierești în Eparhia Oradiei
Învierea Mântuitorului Iisus Hristos a fost așteptată și întâmpinată la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei” din Oradea, locaș de cult care a sărbătorit hramul. În anul 2012, la sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, au fost săvârşite primele slujbe în noua Catedrală Episcopală.
Sfânta Lumină a fost oferită de Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei clerului slujitor și miilor de credincioși prezenți pe esplanada catedralei. A urmat procesiunea de înconjurare a sfântului lăcaș și slujba Învierii, oficiată de ierarh în Catedrală, în sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi. Apoi, Sfânta Liturghie din noaptea Învierii Domnului a fost oficiată de unul dintre slujitorii Catedralei, în paraclisul „Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie” de la demisolul lăcașului de cult.
Sfânta Liturghie din Duminica Sfintelor Paști, a Învierii Domnului, a fost săvârșită de către PS Episcop Sofronie, în Catedrală, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi, în prezența unui mare număr de credincioși care au participat la hramul noii Catedrale Episcopale din Oradea. După citirea pericopei evanghelice a praznicului Învierii Domnului, pr. Cătălin Eugen Călinescu, consilier pentru patrimoniu și construcții bisericești la Centrul Eparhial, a dat citire „Scrisorii Pastorale la sărbătoarea cea mare a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos din Anul Mântuirii 2018”, a PS Episcop Sofronie.
În a doua zi a Sfintelor Paşti, PS Episcop Sofronie a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramurile „Învierea Domnului” și „Intrarea Domnului în Ierusalim” din cartierul orădean „Mihai Eminescu”, păstorită de parohul Marian Bălaș-Cuș, împreună cu părintele lect. dr. Emil Cioară, preot coslujitor, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Episcop Dr. Vasile Coman” din Oradea.
În predica rostită în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a vorbit despre semnificațiile Învierii din morți a Domnului Iisus Hristos pentru întreaga umanitate, subliniind că „noi toți ne aflăm în așteptarea propriei învieri, a fiecărui om în parte, umanitatea întreagă fiind în stare de așteptare a celei de-a doua veniri a Mântuitorului Iisus Hristos, pe care o pomenim deja la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, așa cum, odinioară, de la căderea lui Adam și până la venirea lui Hristos, Noul Adam, omenirea s-a aflat într-o îndelungată așteptare”. De asemenea, ierarhul a arătat importanța mărturisirii Învierii timp de patruzeci de zile, până la praznicul Înălțării Domnului, prin salutul pascal: „Hristos a înviat!” – „Adevărat a înviat!”.
Praznicul Învierii Domnului, la Baia Mare
Preasfinţitul Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, slujba Învierii Domnului. După ce credincioșii au luat Sfânta Lumină, a urmat procesiunea în jurul Catedralei Episcopale, apoi a fost oficiată slujba Învierii pe esplanade locașului de cult, la care au asistat mii de credincioşi. În încheierea slujbei Învierii, PS Episcop Iustin a rostit un cuvânt de învăţătură despre Învierea lui Hristos și despre importanţa acestei sărbători: „Această noapte sfântă şi mare, în care prăznuim Învierea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Care S-a răstignit, a pătimit, a murit şi a Înviat a treia zi, după Scripturi, este praznic al praznicelor şi sărbătoare a sărbătorilor. Este ziua în care întunericul a fost luminat de Lumina lui Hristos, pentru că Mântuitorul deodată, spune învăţătura Bisericii noastre, era în Mormânt cu Trupul, în Iad cu Sufletul şi în Rai cu tâlharul, ca un Dumnezeu. Ce reţinem noi din întruparea, pătimirea, răstignirea şi moartea pe Cruce a Domnului, este faptul că Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om din iubire de oameni pentru noi şi pentru a noastră mântuire. S-a întrupat de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria suprafiresc, a vieţuit ca un om, având toate stările noastre omeneşti, foame, sete, frig, căldură, bucurie, întristare şi durere, afară de păcatele noastre, care sunt legate de căderea noastră. Şi în cele din urmă a primit să bea şi paharul morţii, ca unul dintre noi, ca orice muritor, ca să treacă prin toată tragedia fiinţei umane, care s-a petrecut după căderea în păcat”.
Apoi, ierarhul, alături de soborul slujitor a săvârşit Sfânta Liturghie în Catedrală. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de prof. dr. Cosmin Lauran. În timpul Sfintei Liturghii s-au împărtăşit un număr mare de credincioşi.
Duminică, PS Episcop Iustin a oficiat, în Catedrala Episcopală slujba Vecerniei din ziua de Paşti. „Această Vecernie sau a doua Înviere semnifică, propriu-zis, momentul în care Mântuitorul, după Înviere, se arată ucenicilor Săi spre seară. Mântuitorul, după Înviere, nu S-a arătat celor care L-au prigonit, celor Care L-au negat, celor care L-au judecat, celor care L-au Răstignit şi L-au omorât din ură şi invidie, ci S-a arătat celor care L-au iubit”, a spus ierarhul.
Luni, 9 aprilie, a doua zi a praznicului Învierii Domnului, PS Episcop Iustin a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Satu Mare, unde este paroh Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul parohiei, dirijat de prof. Ramona Boitor Socolan. Cu această ocazie, PS Episcop Iustin a oferit protopopului Ioan Socolan cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, „Crucea Voievodală Maramureşeană” pentru clerici. De asemenea, au mai fost acordate distincții, pentru contribuţia la aducerea la Sfintele Paşti, în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, pentru a noua oară consecutiv, a Sfintei Lumini de la Ierusalim, inginerului Ioan Sorin Leţiu, fratele inginerului Mircea Leţiu, pe cheltuiala căruia se aduce de nouă ani Sfânta Lumină, şi diaconului pilot Daniel Burian, care slujeşte din 1990.
Slujba Învierii, la Miercurea Ciuc
De Praznicul Învierii Domnului, Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a slujit Slujba Învierii urmată de Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur. Sfânta Lumină a fost împărțită credincioșilor de către ierarh în cadrul Slujbei Învierii. Înainte de începerea Sfintei Liturghii ierarhul a dat citire pastoralei la Învierea Domnului Iisus Hristos. Răspunsurile la strană au fost date de către corala episcopală. La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți și le-a transmis urări de sănătate și bucurie veșnică în Iisus Hristos cel Înviat.
În duminica Paștilor, PS Episcop Andrei a săvârșit slujba Vecerniei zilei de Luni din Săptămâna Luminată la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc. Preoții prezenți au citit pericopa evanghelică în următoarele limbi: română, greacă, slavonă, ebraică, rusă, spaniolă, engleză, maghiară, italiană, latină, franceză și germană. După slujba Vecerniei, pr. Adin Tifrea a fost hirotesit iconom stavrofor, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.
Sărbătoare în Episcopia Sălajului
La Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Zalău, slujba Învierii Domnului Iisus Hristos a fost oficiată de Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, împreună cu preoții slujitori ai Catedralei și în prezența unui impresionant număr de credincioși. Dimineața, a fost săvârșită Sfânta Liturghie, iar la sfârșitul slujbei, ierarhul a dat citire Pastoralei la sărbătoarea Învierii Domnului.
Luni, 9 aprilie, în cea de-a doua zi de Paști, PS Episcop Petroniu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Jibou, unde a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu hramurile „Sfântul Proroc Daniel” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat numeroși credincioși obișnuiți ca, an de an, în cea de-a doua zi de Paști, ierarhul să fie alături de ei în rugăciune.
Slujbele de Înviere, la Deva
În noaptea praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, a slujit la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Slujba de Înviere a început cu citirea Canonului Sâmbetei celei Mari, iar apoi, la miezul nopții, credincioșii au primit Sfânta Lumină de la PS Episcop Gurie și de la soborul slujitor. După înconjurarea Catedralei, a fost citită Sfânta Evanghelie, de pe scena special amenajată în fața lăcașului de cult. Au urmat, apoi, citirea Cuvântului Pastoral al ierarhului, de către arhimandritul Nestor Dinculeană, vicar administrativ la Centrul Eparhial, și cântarea Canonului Învierii.
PS Episcop Gurie, împreună cu soborul slujitor, a săvârșit, apoi, Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Episcopală. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae”, dirijată de către arhidiaconul Daniel Balea. La final, ierarhul a mulțumit tuturor pentru că s-au rugat împreună în această zi de praznic, adresându-le salutul pascal „Hristos a înviat!”.
În duminica Învierii, PS Episcop Gurie, a săvârșit slujba Vecerniei la Catedrala Episcopală din Deva, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfântul Ierarh Nicolae”, dirijată de către arhid. Daniel Balea.
Ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre roadele duhovnicești ale Postului Mare, de care trebuie să se bucure credincioșii în aceste zile ale praznicului Învierii, iar apoi a binecuvântat pe credincioșii prezenți la rânduiala specială a Vecerniei.
După slujbă, ierarhul și părinții slujitori, alături de credincioși, au participat la agapa frățească din curtea Catedralei Episcopale organizată în cinstea sărbătorii Învierii Domnului, conform Episcopiei Devei și Hunedoarei.