„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Ion I. C. Brătianu a fost comemorat la Oradea
Manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918 au început la Oradea vineri, 24 noiembrie, printr-o serie de evenimente religioase, cultural-comemorative și științifice organizate de Primăria Municipiului Oradea și alți parteneri, la împlinirea a 90 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui om de stat Ion I. C. Brătianu (1864-1927), care a avut un rol major în evenimentele istorice din perioada Marii Uniri.
Festivitățile dedicate Centenarului Marii Uniri din 1918 au început în Catedrala „Adormirea Maicii Domnului”, biserica cu lună, din Oradea, vechea catedrală a Bihorului, unde Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba parastasului pentru pomenirea lui Ion I. C. Brătianu, împreună cu tot neamul lui cel adormit, în prezența a numeroase oficialități centrale, județene și locale, a reprezentanților Garnizoanei Oradea și ai altor instituții de stat.
PS Episcop Sofronie al Oradiei a înălțat rugăciuni pentru veșnica odihnă a sufletului adormitului robului lui Dumnezeu Ion I. C. Brătianu și a tuturor celor care „s-au jertfit pentru apărarea patriei și a credinței ortodoxe strămoșești, pentru întregirea neamului, pentru libertatea și demnitatea poporului român”.
Dezvelirea statuii lui Ion I. C. Brătianu
Partea a doua a manifestărilor s-a desfășurat în Parcul „Brătianu” din municipiul Oradea, unde peste 200 de persoane, între care și multe oficialități, au participat la ceremonia dezvelirii statuii lui Ion I. C. Bră tianu. După intonarea Imnului de stat al României și dezvelirea grupului statuar, PS Episcop Sofronie a oficiat slujba de binecuvântare a monumentului, ce a fost stropit la final cu agheasmă. A urmat rostirea unor alocuțiuni de către Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea și de către profesorul și inginerul Nicolae Noica, care au subliniat rolul important pe care Ion I. C. Brătianu l-a avut în unirea tuturor provinciilor istorice române, în anul 1918.
Apoi, artistul Radu Ciobanu, cel care a sculptat grupul statuar, a oferit asistenței detalii privind concepția și realizarea monumentului care se dorește a fi un mesaj atât pentru generaţiile actuale, cât și pentru cele viitoare. Festivitatea s-a încheiat cu depunerea de coroane și jerbe de flori la monument din partea oficialităților și defilarea detașamentului militar prezent.
Manifestările din municipiul Oradea dedicate lui Ion I. C. Brătianu s-au încheiat cu un simpozion despre personalitatea acestuia, în sala mare a Primăriei Oradea, la care au fost invitaţi să vorbească filosoful și eseistul Mihai Șora, profesorul și inginerul Nicolae Noica și istoricul Ionuț Cojocaru.