„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
IPS Laurenţiu a aniversat 10 ani de la întronizare
Clerul şi credincioşii din Arhiepiscopia Sibiului şi din întreaga Mitropolie a Ardealului au sărbătorit ieri, 13 noiembrie, împlinirea unui deceniu de la întronizarea Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu. La Sibiu, sărbătoarea a fost marcată de liturghia arhierească şi de o ceremonie, ambele oficiate în Catedrala mitropolitană.
Manifestările duhovniceşti dedicate acestui moment aniversar au început la Catedrala mitropolitană din Sibiu prin Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Mitropolit Laurenţiu, împreună cu Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi cu un sobor de preoţi şi diaconi format din membri ai administraţiei eparhiale, protopopi, clericii Catedralei din Sibiu şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”. Între oaspeţii de seamă s-au aflat Înaltpreasfinţitul Nicolae, Mitropolit de Detroit în cadrul Arhidiocezei Greceşti din America, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, protopopi şi preoţi din Arhiepiscopia Sibiului şi alte eparhii ale Mitropoliei Ardealului.
Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., care a evocat personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, pomenit în Biserica Ortodoxă şi la 13 noiembrie: „Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat un comentariu desăvârşit şi deplin asupra Sfântului Apostol Pavel, el însuşi devenind un nou Apostol, glasul Apostolului în mijlocul cetăţilor Antiohiei şi Constantinopolului. La toate sfintele şi dumnezeieştile liturghii el este cel care călăuzeşte glasurile şi inimile noastre urcându-se spre cerul Împărăţiei veşnice a lui Dumnezeu. Să ne amintim în ce lume a venit acest sfânt binecuvântat şi trimis de Dumnezeu, în veacul al patrulea, care avea nevoie de Hristos şi de Cuvântul Lui. El a ştiut că Hristos trebuie adus în inima cetăţii”.
„Mărturisitor şi slujitor al Evangheliei”
După Sfânta Liturghie, un sobor slujitor condus de PS Episcop Ilarion a oficiat un Te Deum pentru a aduce mulţumire lui Dumnezeu la acest ceas aniversar. La final, Părintele Episcop a citit mesajul de felicitare transmis de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române către IPS Mitropolit Laurenţiu la acest moment de sărbătoare. Mesajul Patriarhului României a fost intitulat „Teologie dinamică, activitate liturgică şi pastorală bogată”.
„Cei zece ani de slujire la Sibiu ai Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu cu neobosită şi intensă lucrare misionară pun în lumină taina rodirii spirituale, ca împlinire a responsabilităţii de a mărturisi şi sluji prin cuvânt şi faptă prezenţa şi lucrarea lui Hristos, Marele Preot sau Arhiereul Veşnic, în Biserica Sa. Mărturisitor şi slujitor al Evangheliei iubirii milostive al lui Hristos, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu, pe lângă o bogată activitate teologică academică, desfăşurată ca profesor universitar, a consolidat şi a înnoit moştenirea vrednicilor săi înaintaşi, a împlinit şi înmulţit faptele iubirii milostive prin fondarea mai multor instituţii şi aşezăminte social-filantropice, prin multe activităţi culturale şi misionare, prin creşterea numărului unităţilor bisericeşti, parohii şi mănăstiri, prin edificare unor noi locaşuri de cult şi restaurarea celor vechi, intensificarea vieţii parohiale şi monahale, a activităţii educative, cultural-religioase şi editoriale în sprijinul întăririi prezenţei ortodoxe şi româneşti în acest ţinut plin de istorie, credinţă şi cultură românească”, a transmis Preafericirea Sa.
Recunoştinţă şi apreciere
Vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ilarie Benchea, a transmis mesajul de felicitare şi recunoştinţa clerului şi credincioşilor pentru Părintele Mitropolit, subliniind cele mai importante realizări pastorale, misionare, culturale şi administrative în cei zece ani de păstorire din scaunul şagunian: „Noi, cei ce vă suntem colaboratori, am învăţat de la Înaltpreasfinţia voastră spiritul de a lucra în echipă, de a lucra cu oamenii, arătând întotdeauna cinste, corectitudine şi răbdare. Datorăm mult felului în care prin autoritate, înţelepciune şi responsabilitate aţi condus organismele noastre eparhiale, urmărind întotdeauna binele Bisericii”, a spus pr. Benchea. Părintele vicar i-a oferit ierarhului un dar din partea ostenitorilor Arhiepiscopiei Sibiului, un album omagial realizat de Editura „Andreiana”, în condiţii grafice remarcabile.
Din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu a fost transmis un mesaj prin decanul instituţiei, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel: „Vă regăsim îndeplinind misiunea de dascăl, de cel care nu aţi renunţat niciodată la această chemare şi aţi îndeplinit-o împreună cu cea de arhipăstorire. Cu toţii vă ştim la catedră, pentru că v-am fost studenţi .Activitatea Înaltpreasfinţiei Voastre în cercetare este remarcabilă şi ajută facultatea noastră să aibă un loc de frunte în mediul academic”, a spus părintele decan.
IPS Mitropolit Laurenţiu le-a mulţumit tuturor pentru gândurile calde, felicitările şi recunoştinţa exprimate la ceas aniversar şi a subliniat faptul că acest moment este o sărbătoare a Mitropoliei Ardealului: „Sperăm ca Bunul Dumnezeu să ne ajute tuturor să contribuim şi de acum înainte la pacea şi liniştea întregului popor, la pacea noastră cu Dumnezeu, la pacea noastră cu semenii, pornind de fapt de la pacea noastră interioară. Dacă urmărim cele trei valenţe ale păcii, vom împlini într-adevăr voia lui Dumnezeu. Trebuie să fim împăcaţi cu noi înşine şi cu cei dimprejurul nostru şi să îi cinstim pe toţi aşa cum se cuvine. Vă mulţumim tuturor pentru participarea la acest moment de sărbătoare”.