„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
IPS Mitropolit Laurenţiu şi-a aniversat ziua de naştere
Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sărbătorit luni, 12 octombrie, ziua de naştere. Momentul de sărbătoare pentru întreaga Mitropolie a Ardealului a fost aniversat printr-un Te Deum oficiat în capela Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna”.
Membrii administraţiei eparhiale, protopopi, preoţi, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi locale, reprezentanţi ai mediului universitar, profesori şi studenţi au venit în capela instituţiei de învăţământ teologic pentru a-i transmite ierarhului cele mai calde urări şi felicitările sincere. Slujba religioasă a fost oficiată de Preasfinţitul Ilarion Făgărăşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul slujbei, PS Episcop Ilarion Făgărăşanul a rostit un cuvânt de felicitare din partea administraţiei eparhiale şi a tuturor preoţilor şi angajaţilor Arhiepiscopiei Sibiului.
„Preocupările eclesiarhice, culturale şi edilitare vă arată a fi un ierarh cu viziune, dinamic, deschis spre preocupările contemporane, o personalitate teologică de referinţă în societatea românească, un om dedicat condeiului şi vieţii social-filantropice în aceeaşi măsură, iar pentru aceasta nu de puţine ori aţi fost considerat ca fiind un vrednic succesor al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, în scaunul mitropolitan de la Sibiu. Se cuvine, dar, să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru darurile revărsate asupra Înaltpreasfinţiei Voastre şi Îl rugăm pe Domnul nostru Iisus Hristos, Arhiereul cel Veşnic şi Păstorul cel Bun, să vă dăruiască ani plini de bucurii duhovniceşti, multă sănătate şi ajutor în lucrarea pe care o desfăşuraţi în cadrul Mitropoliei Ardealului pentru folosul Bisericii şi al neamului românesc”, a spus ierarhul.
Mesajul conducerii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu a fost transmis de prorectorul instituţiei, prof. univ. dr. Marian Ţiplic: „Suntem bucuroşi că avem o colaborare bună din punct de vedere instituţional cu Mitropolia Ardealului. Suntem bucuroşi că astăzi, prin persoana Înaltpreasfinţiei Voastre, Mitropolia Ardealului este mai aproape ca niciodată de Universitatea «Lucian Blaga» şi ne bucurăm totodată să vă putem fi alături să vă spunem «La mulţi ani!», să vă dea Bunul Dumnezeu sănătate, ani mulţi şi putere de muncă”.
Din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă a vorbit decanul instituţiei, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, care a subliniat implicarea ierarhului în viaţa academică şi nu numai a instituţiei şaguniene.
Un mesaj de felicitare a transmis şi directorul Bibliotecii Judeţene „ASTRA” din Sibiu, Silviu Borş, care i-a oferit ierarhului un exemplar al Enciclopediei Române din 1898, reeditată în facsimil şi aflată acum la ediţia a doua.
„O bucurie a responsabilităţii”
În cuvântul de mulţumire, IPS Mitropolit Laurenţiu şi-a exprimat recunoştinţa faţă de toţi cei care au venit să transmită felicitări şi gândurile bune la acest moment aniversar, o sărbătoare a întregii Mitropolii.
„Prin rânduiala liturgică săvârşită aici, legată de Sfânta Liturghie, primim putere şi binecuvântare cerească şi se transformă într-o bucurie a responsabilităţii. Orice festivitate şi orice preţuire adresate persoanei Mitropolitului se răsfrânge asupra obştii conduse şi asupra colaboratorilor. Nu mai este o zi a mea, ci un prilej de mulţumire adusă lui Dumnezeu. M-am considerat nevrednic urmaş al înaintaşilor mei, pentru că vrednicia o dă numai Dumnezeu. El le va pune pe toate împreună şi va da verdictul cuvenit. Am avut, însă, dintotdeauna preocuparea de a lăsa ceva în urma noastră, să nu lăsăm doar numele în diptice, ci să lăsăm amprenta asupra unor zidiri care vor produce în continuare lucrarea spirituală pe care o avem acum în răspundere. Construcţia de biserici, hirotonia de preoţi, refacerea întregului sistem necesar pentru desfăşurarea activităţii în Mitropolie şi în Facultatea de Teologie, cea mai importantă instituţie faţă de care avem o mare responsabilitate, sunt lucrări binecuvântate. Este un lucru firesc să avem mintea şi inima îndreptate asupra acestor lucrări”, a spus Părintele Mitropolit.