„În vremea aceea, fiind întrebat Iisus de farisei când va veni Împărăția lui Dumnezeu, El le-a răspuns și a zis: Împărăția lui Dumnezeu nu va veni în chip văzut.
Jibert, satul unde tinerii au reînviat tradițiile
În localitatea Jibert din județul Brașov tinerii au redescoperit frumusețea credinței, a valorilor autohtone, a obiceiurilor sfinte și a arte creștine prin proiectele inițiate de parohie. Moștenitoare a unui bogat patrimoniu cultural și spiritual, comunitatea din Jibert a recăpătat dinamism prin implicarea tinerilor în proiecte parohiale.
Între vechile așezări din Podișul Hârtibaciului se numără și localitatea Jibert. Satul înconjurat de peisaje pitorești este așezat de-a lungul Văii Cozd, aproape de Podișul Homorodului, la marginea de vest a județului Brașov, pe drumul care leagă Făgărașul de Rupea. Se învecinează cu localități brașovene la fel de vechi și cu o istorie bogată, cum sunt Bunești și Ticuș, dar și cu o comună care aparține de județul Sibiu, Brădeni. Am putea spune că Jibertul este ca o poartă între două județe din inima țării, o așezare în care se regăsesc urmele civilizației specifice marilor cetăți transilvănene, Sibiul și Brașovul, care au oferit acestei părți de Ardeal o frumusețe unică în Europa.
Localitatea Jibert păstrează până astăzi farmecul așezărilor transilvănene, unde etniile locuitoare și-au lăsat amprenta asupra formării vetrei sătești, asupra obiceiurilor și tradițiilor și a vieții sociale și economice a comunității. Este și satul care dă nume comunei din care fac parte și alte localități de o deosebită frumusețe: Lovnic, Dacia, Grânari şi Văleni.
Istoricul Nicolae Stoicescu menționează localitatea Jibert într-una dintre monumentalele sale lucrări. În primul volum al „Repertoriului bibliografic al localităților și monumentelor medievale din Transilvania” Nicolae Stoicescu amintește câteva dintre vechile denumiri ale localități: „Șibert”, „Șiberga”, „Jibergu”, „Soeibrig”, „Seibrig”, „Zeibrix”, „Seiburg”, „Sibricht”, „Zsiberk”. În monografia Parohiei Jibert este menționată denumirea „Seeburg”, care înseamnă „cetatea de lângă lac”, dar și numele „Sibrich” al unui nobil sas care a trăit în localitate și ar fi dat numele acesteia.
Din monografia parohială aflăm data primei atestări documentare a satului. Astfel, în perioada 1160-1255, când în Transilvania au fost colonizați sașii din părțile Luxemburgului, este menționată pentru prima dată și localitatea Jibert. Satele dimprejurul Jibertului apar menționate cu diferite denumiri: „Muhhy”, actualmente Grânari, „Sarustelek”, actualmente Şoarsul, dar şi „Stein”, astăzi Dacia.
Biserica satului
Comunitatea românească din Jibert și-a păstrat din vechime tradițiile străbune, credința ortodoxă și obiceiurile comunității. Așa cum este de la sine înțeles, biserica ortodoxă din sat a fost de timpuriu centrul vieții comunitare pentru românii din Jibert. Deși nu s-au păstrat documente sau alte mărturii, tradiția locală vorbește despre existența unei biserici de lemn încă din secolele XVII-XVIII. În jurul anului 1800 a fost ridicată la Jibert prima biserică de zid, cu mari eforturi din partea comunității ortodoxe românești. Biserica a fost înlocuită de actualul locaș de cult din Jibert. Biserica are hramul Înălțării Domnului și a fost ridicată în anul 1902 din piatră şi cărămidă, prin osteneala credincioşilor de atunci ai satului. Biserica are formă de navă cu turnul clopotniţă adăugat pe latura de apus, iar în interior catapeteasma este din zid.
Biserica din Jibert a fost restaurată de mai multe ori în cursul existenței sale, mai ales că aici au păstorit preoți vrednici. Sunt amintiți în monografia parohială preotul Ioan Mihăilă, urmat de preotul Ioan Blaga, cel care a păstorit aici până în anul 1935 și care a inițiat o renovare a locașului de cult. Este menționată și activitatea preotului Gheorghe Bordean, fiu al satului, care a restaurat la rândul său locașul de închinare din Jibert și a construit casa parohială. Mai sunt amintiți și alți preoți ai comunității din Jibert: Ilarie Moraru, Vladimir Cazan şi Petru Mitrea.
În perioada 1992-2005, în timpul păstorii preotului Ionel Munteanu, sfântul locaş a fost împodobit cu o frumoasă pictură în tehnica „fresco”, făcută de pictorul Nicolae Ţolea din Buneşti în anul 1994, şi apoi cu o catapeteasmă sculptată în lemn, realizate prin jertfelnicia tuturor credincioşilor din parohie. Tot sub grija preotului Ionel Munteanu s-au făcut reparaţii si la casa parohială. Pe 6 octombrie 1996, Mitropolitul Antonie Plămădeală a sfinţit pictura bisericii de la Jibert.
În perioada 2006-2011, comunitatea de la Jibert a fost păstorită de preotul Ciprian Vasile Creangă, care a inițiat mai multe lucrări de înfrumuseţare a bisericii: s-a schimbat acoperişul, s-a zugrăvit exterior biserica, s-a instalat încălzire centrală, atât la biserică, cât şi la casa parohială, s-a montat o troiţă nouă sculptată în curtea bisericii şi s-a pavat curtea locașului de cult.
Lucrări de renovare
Din 2011 şi până în prezent comunitatea de la Jibert este păstorită de preotul Iulian Vincențiu Ungureanu. Ca și predecesorii săi, parohul a inițiat numeroase lucrări de reabilitare și înfrumusețare a locașului de cult, pentru ca slujbele religioase să se oficieze în cele mai bune condiții, iar credincioșii din sat să fie mândri de locașul lor de închinare.
„Am reușit, în cei șapte ani de când păstoresc credincioșii din Jibert, să facem lucruri minunate în această comunitate. Am început lucrări de renovare în interiorul casei parohiale, iar în 2017 am reușit să facem și exteriorul. În anul 2015 ne-am apucat, împreună cu credincioșii noștri, să facem lucrări de subzidire, consolidare și drenaj la biserica noastră, pentru că zidurile erau foarte crăpate și exista pericolul să cadă, mai ales că nu exista fundație. S-au făcut aceste lucrări care au durat până în 2017. Am turnat o centură, am tencuit pereții și am înfrumusețat locașul de cult. Am făcut și la interior numeroase lucrări de înfrumusețare. Am reușit să lăcuim catapeteasma bisericii, să punem mochetă și multe alte lucrări atât de necesare”, ne-a spus părintele Iulian Vincențiu Unugureanu.
Lucrările efectuate în ultimii ani la Biserica „Înălțarea Domnului” din Jibert au fost binecuvântate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în ziua de 8 octombrie 2017. Ierarhul a liturghisit în biserica din Jibert și l-a hirotesit iconom pe părintele paroh în semn de apreciere a activității sale de până acum.
Obiceiuri, artă, creație
Așa cum am mai spus, comunitatea din Jibert a fost dintotdeauna legată de tradițiile și obiceiurile moștenite de la strămoși. În trecut comuna Jibert a avut un grup renumit de dansuri populare, iar autoritățile locale, parohia și oamenii din sat încearcă să readucă în rândul tinerilor dragostea față de aceste tradiții populare. Până astăzi, la sărbătorile mari, atât bătrânii satului, cât şi tinerii se îmbracă în portul popular specific zonei.
Unul dintre proiectele de seamă ale Parohiei Jibert este legat de tinerii din localitate. Pentru aceștia au fost inițiate numeroase activități educative, catehetice, de creație și culturale. Tinerii au posibilitatea să cunoască mai multe despre Biserica străbună, arta bisericească și învățătura sfântă.
„Încă de la începutul activității mele preoțești, am inițiat activități catehetice menite să atragă tinerii din parohie. Am reușit, împreună cu tinerii din sat, să menținem tradițiile din Jibert, să promovăm portul popular mai ales la sărbătorile importante. Am înființat un cor de copii și am susținut un concert de Crăciun în sfânta noastră biserică. În anul 2016, împreună cu preoții de la Parohia Văleni și Parohia Viscri, am inițiat un parteneriat catehetic-educativ menit să antreneze tinerii din aceste parohii în activități recreative, astfel încât, în luna mai, am reușit să facem un atelier de pictură pe sticlă, la care au participat 50 de copii. În luna octombrie a anului 2016 am beneficiat de o tabără organizată de Consiliului Județean Brașov și Primăria Jibert. Tabăra a avut ateliere de pictură de icoane pe sticlă și modelare în lut. În august 2017 am beneficiat din nou de o tabără de pictură pe lemn. Au participat tot 50 de copii și am fost din nou sprijiniți de Consiliul Județean Brașov și Primăria Jibert. Încă de când am fost paroh, am predat ora de religie la Școala Gimnazială din Jibert, lucru care mi-a permis o legătură destul de strânsă cu tinerii”, ne-a spus părintele Ungureanu.
Proiecte pentru copii și tineri
Activitățile cu tinerii de la Jibert sunt un adevărat model pentru întreaga zonă, unde comunitățile se confruntă cu diferite probleme și au mare nevoie de proiecte dedicate copiilor. Proiectele parohiale au efecte și în alte comunități, prin implicarea preotului Iulian Vincențiu Ungureanu în activitățile asemănătoare celor din Jibert. Copiii din Rupea și din alte localități apropiate participă la diferite activități coordonate de părintele paroh din Jibert, cu sprijinul oamenilor conștienți de importanța educației în rândul tinerilor.
„În prezent sunt profesor la Catedra de Religie și Muzică a Liceului «Ștefan Octavian Iosif» din Rupea, unde, cu sprijinul conducerii și al cadrelor didactice, am înființat un cor mixt de 27 de tineri și desfășurăm o activitate cultural-catehetică intensă bazată pe păstrarea obiceiurilor și promovarea portului popular din zona noastră. Mă bucur de o rodnică colaborare la foaia parohială «Glasul Clopotelor» a Parohiei Rupea II și a Protopopiatului Rupea, unde am publicat numeroase articole, în special pentru tineri”, ne-a mai spus pr. Iulian Vincențiu Ungureanu.
Pe lângă proiectele catehetic-educative amintite, în parohia brașoveană sunt organizate și alte activități culturale, duhovnicești și culturale dedicate tinerilor. Astfel, în fiecare an copiii din sat se întâlnesc pentru a pregăti colindele la sfintele sărbători sau Prohodul Domnului pentru Vinerea Mare. Periodic se organizează seri duhovnicești, cu diferite teme de importanță deosebită pentru viața tinerilor.
Copiii din Jibert au fost implicați și în diferite concursuri catehetice și de creație. Nouă copii din sat au participat la Proiectul «Alege Școala» inițiat de Patriarhia Română, iar una dintre eleve a câștigat locul I la secțiunea „Desen”.
Nici familiile nevoiașe din sat nu sunt uitate de comunitatea parohială care încearcă în limitele posibilităților financiare să ofere daruri şi sprijin necesar vieții de zi cu zi. Peste 30 de familii nevoiașe au beneficiat de-a lungul timpului de ajutoare din partea Parohiei Jibert, primind îmbrăcăminte şi alimente neperisabile. Copiii din aceste familii au primit în dar rechizite și ghiozdane.