„În vremea aceea, vorbind unii cu Iisus despre templu, că este împodobit cu pietre frumoase și cu podoabe, El a zis: Vor veni zile când, din cele ce vedeți, nu va rămâne piatră peste piatră care să nu se ris
Lansare de carte la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bistrița
La Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Bistrița, a avut loc lansarea volumului „Cuvinte împărtășite credincioșilor” de pr. Simion Bretfelean-Vidican, apărut la Editura Renașterea, a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Invitatul special al evenimentului a fost arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prefațatorul cărții.
După slujba Vecerniei a urmat lansarea cărții, în prezența a numeroși bistrițeni, preoți și oameni de cultură. În cadrul lansării au luat cuvântul și au prezentat noua apariție editorială: arhim. Dumitru Cobzaru, Alexandru Vidican, protopopul de Bistrița, pr. Vasile Ciherean de la Lunca Ilvei și pr. Simion Bretfelean-Vidican, autorul cărții. Evenimentul a fost moderat de pr. Tudor Mudure, inspectorul eparhial de tineret al județului Bistrița-Năsăud.
Prefațatorul lucrării, arhim. Dumitru Cobzaru, în cuvântul înainte, intitulat „Lumânare aprinsă și oglindă a sufletului”, elogiază personalitatea părintelui bistriţean Simion Bretfelean-Vidican: „Parafrazându-l pe autorul acestui volum, trebuie ca, dintru început, să avertizăm cititorii că ne aflăm în fața unei lumânări aprinse de iubire dumnezeiască și a unui suflet ce se oglindește în Dumnezeu și oameni: părintele Simion și mărturia lui! În viață, de puține ori ți se oferă șansa și privilegiul de a întâlni oameni în care să te regăsești total. De obicei, regăsirea în celălalt este un proces cu plusuri și minusuri, cu momente de extaz și agonie, cu bune și rele, cu lumini și umbre… Însă, există și uimirea, chiar dacă arareori: parcă te cunosc dintotdeauna! Acesta este omul și părintele Simion, cel în care te poți regăsi, oglindi, cunoaște, odihni… Este darul lui Dumnezeu și împreuna Lui lucrare cu omul afierosit total Iubirii Răstignite și iubitorilor de Dumnezeu. Așa se face că s-a zămislit această carte: Lumânare aprinsă și oglindă a sufletului!”.
Pr. Simion Bretfelean, oferă câteva meditații și îndemnuri pentru tineri și părinți, după cum mai arată, în prefața cărții, arhim. Dumitru Cobzaru: „Părintele Simion se apleacă și asupra generației tinere, amintind că, în Evanghelii, întâlnim «tineri plini de Hristos și tineri plini de demoni», și avertizează: «Părinţii lasă copiilor lor nu numai averi şi bunuri materiale, casă, maşină, bani, ci lasă şi zestrea lor sufletească, cea care poate fi bogată în virtuţi sau bogată în păcate şi fărădelegi». Dă și soluții: «Iată două din valorile educaţiei: ascultarea şi întrebarea»”.
Volumul, apărut la Editura Renașterea, este structurat pe patru capitole, intitulate: „Prin uşa pocăinţei intrăm în Grădina Marelui Post”; „Hristos a înviat”; „Cu Hristos printre oameni” și „Însemnări şi eseuri”. Ultimul capitol oferă cititorilor gânduri asupra vieţii creştine, sfaturi, poveţe, adresate în special tinerilor, celor aflați în suferinţă etc.
„Spun sfinţii părinţi că omul este o făptură care are un sens al existenţei sale, are un rost, este creator, ziditor, modelator, poartă în sine şansa restaurării întregii lui vieţi. Nu prin sine, ci în conlucrare cu Dumnezeu. Numai prin Hristos, viaţa îşi dobândeşte sensul adevărat, ţinta nemuririi. Din mari căderi, din mari decepţii, prăbuşiri, poţi ajunge la sublime trăiri ale vieţii. Mulţi dintre sfinţii care împodobesc Biserica lui Hristos au fost mai întâi mari păcătoşi, împătimiţi în mari păcate. Dar, au privit în sus. Au înţeles că prin Hristos se poate trăi altfel, că există o altă şansă a vieţii. Păcatul desfigurează, pe când Hristos transfigurează”, arată autorul, pr. Simion Bretfelean-Vidican. Autorul mărturisește că „nu am fost un reper pentru mulţi, nu am fost o candelă care să lumineze ziua şi noaptea, însă m-am străduit să aprind lumina pe unde am trecut”.
La final, prof. Nicoleta Țurca, profesoară de religie la Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” din Bistrița și eleva Ioana Delia Măgherușan de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” din municipiu, au interpretat mai multe pricesne închinate lui Hristos și Maicii Domnului.