„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Lansarea monografiei localităţii Mândra, judeţul Sibiu
La sărbătoarea Sfântului Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, comunitatea din Mândra, comuna Loamneş, judeţul Sibiu, a trăit clipe de mare bucurie, prilejuite de lansarea monografiei localităţii, realizată de profesorul Nicolae Presecan şi juristul Aurel Badiu. Manifestările au început la biserica parohială cu hramul „Sfântul Nicolae” din Mândra, Protopopiatul Sălişte, unde reprezentanţii autorităţilor locale, fii ai satului şi numeroşi oaspeţi au participat la Sfânta Liturghie. După slujba religioasă a avut loc lansarea monografiei, eveniment găzduit de Căminul cultural din localitate, în prezenţa a numeroşi săteni, precum şi invitaţi din alte localităţi.
După cuvântul de bun-venit al primarului comunei Loamneş, Maria Greavu, profesorul Nicolae Presecan a prezentat cele mai importante şi inedite date din monografia localităţii Mândra.
“În ziua de 26 octombrie 1930 a fost sfinţită biserica din satul mândra, deci acum 85 de ani. Am prezentat momentele principale şi dovezile istorice referitoare la existenţa bisericii din satul Mândra. Prima biserică a satului a fost din lemn şi a existat în mijlocul cimitirului actual. Aceasta a fost menţionată în harta josefină întocmită în perioada 1769-1773. Acest locaş de cult a fost înlocuit cu actuala biserică din cărămidă, construită în perioada 1928 - 26 octombrie 1930”, ne-a spus prof. Nicolae Presecan.
În cadrul prezentării monografiei localităţii Mândra au fost prezentate şi alte date importante din trecutul acestui sat şi mai ales din viaţa bisericească a înaintaşilor. Au fost amintite eforturile înaintaşilor de a menţine credinţa ortodoxă în comunitate şi grija lor faţă de biserica din localitate şi faţă de cele sfinte. „Mândra a fost filie a Parohiei Loamneş până după cel de-al doilea război mondial, când a fost declarată parohie de sine stătătoare, cu preot care să slujească permanent aici”, ne-a mai spus prof. Nicolae Presecan. Pe lângă aceste date legate de viaţa bisericească, au mai fost prezentate şi alte informaţii despre trecutul localităţii şi despre evenimentele consemnate în istoria satului Mândra.