„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” vizitat de un europarlamentar
Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” Oradea a primit, în luna octombrie 2018, titulatura de „Școală Ambasador a Parlamentului European” (EPAS), obținut în urma întrunirii condițiilor programului, mai specific în urma organizării și derulării unor multiple activități cu specific european.
Pentru a fi menținută această titulatură, liceul și-a luat angajamentul ca an de an să continue programul educativ, la care participă deopotrivă elevii, cadrele didactice și părinții. Cu toții sunt sprijiniţi să descopere rolul pe care îl joacă Uniunea Europeană în viața lor de zi cu zi. Proiectul, derulat în toate țările membre, urmărește creșterea gradului de informare a tinerilor cu privire la Uniunea Europeană, în special cu privire la puterea democratică de decizie a Parlamentului European, oferindu-le mijloace active de învățare.
Odată cu selectarea liceului pentru a intra in programul EPAS elevii și cadrele didactice voluntare au desfășurat diverse activități cu impact la nivelul comunității orădene în scopul conștientizării faptului că sunt cu toții cetățeni europeni. Pe lângă cursurile despre cultura, valorile, instituțiile și drepturile europene, elevii au mers în alte unități școlare și au popularizat proiectul din care școala lor face parte, au invitat avocați, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, au organizat târguri culinare cu specific european.
O activitate deosebită a fost Flash Mob-ul organziat cu ocazia Zilei Europei, 9 mai, de către corul liceului, care a cântat orădenilor în mai multe locuri din oraș imnul Uniunii Europene – „Oda bucuriei” compus de Ludwig van Beethoven.
În cadrul proiectului EPAS, vineri, 15 februarie, europarlamentarul Emilian Pavel a participat la o întâlnire cu elevii din ciclul liceal.
Au fost abordate teme referitoare la Uniunea Europeană: președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, rolul și importanța României aflată pentru şase luni la președinție, drepturile europene ale angajatorilor și angajaților, alegerile parlamentare europene din 2019, statistici parlamentare europene, procesul decizional la nivel european.
Atmosfera a fost una interactivă, elevii și cadrele didactice au pus întrebări și au fost lămurite în diverse aspecte referitoare la spațiul Schengen, dublul standard al alimentelor aplicat de unele țări Uniunea Europeană, de unde vin fondurile structurale etc.
La finalul întâlnirii, în cadru festiv, europarlamentarul Emilian Pavel a înmânat echipei de implementare a proiectului, formate din cadre didactice – ambasadori seniori și elevi / ambasadori juniori, diplomele oferite de către Biroul de Informare a Parlamentului European în România. (Prof. consilier școlar Ana Cernea-Radu)