„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
Liturghie arhierească la Biserica „Învierea Domnului” din Sebeș
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent marți, 19 martie, în mijlocul credincioșilor din municipiul Sebeș. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor înainte-sfințite și a rostit cuvântul de învățătură în Biserica „Învierea Domnului” din localitate.
Comunitatea credincioșilor de la Biserica „Învierea Domnului” aici este păstorită de către preotul Iulian Sita, al Parohiei Sebeș I, sector I, și de către preotul Cosmin Lazăr, al Parohiei Sebeș I, sector II.
Adresându-se numeroșilor credincioși, Părintele Arhiepiscop Irineu a spus: „Este timpul Postului Mare, când trebuie să privim la Hristos Domnul, Care, la plinirea vremii, a plecat cerurile, S-a coborât printre noi, «S-a smerit pe Sine, chip de rob luând», «ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte de cruce». Pe acest Domn și Stăpân veșnic se cuvine să-L urmăm, mergând pe calea strâmtă a smereniei și a ascultării. Din nefericire, în zilele noastre sunt atâția creștini care își urmează voia proprie, întorcând spatele lui Dumnezeu, și, în felul acesta, ei suferă și se simt într-un iad spiritual. Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul zice: «După cum copilul suferă când se depărtează de mama lui, tot astfel și omul suferă și se chinuiește când se depărtează de Dumnezeu. Depărtarea omului de Dumnezeu este iad». Nimic în lumea aceasta trecătoare nu trebuie să iubim mai mult decât pe Dumnezeul veșnic și voia Sa sfântă.
Ascultarea noastră de Părintele ceresc ne aduce binele și fericirea. Psalmistul David ne arată că «cei ce-L caută pe Domnul nu se vor lipsi de tot binele», iar Mântuitorul nostru ne spune clar: «Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el»”.
Biserica „Învierea Domnului” din municipiul Sebeș a fost edificată între anii 1817-1828, în timpul păstoririi preotului Zaharia Moga, protopop al Sebeșului. La ridicarea bisericii au contribuit cele 195 de familii din oraș, precum și alți numeroși credincioși ortodocși din localitățile învecinate. Locașul de cult a fost sfințit la data de 21 octombrie 1828 de către Episcopul Vasile Moga al Transilvaniei (originar din Sebeș), care a avut un merit deosebit la ridicarea acestei biserici. Între anii 1993-1995, locașul a fost pictat în tehnica fresco, lucrarea fiind executată de către pictorul Nicolae Govoreanu din Blaj, conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei.