În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Liturghie arhierească la mănăstirea de la Someşul Cald, Cluj
În ajunul Bobotezei, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vizitat Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, judeţul Cluj. Ierarhul a oficiat aici Sfânta Liturghie şi slujba de sfinţire a apei. Obștea mănăstirii este condusă de maica stareță Maria Vulcu și de părintele duhovnic Dan Popovici.
La Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someșul Cald, în ajunul Bobotezei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Potrivit rânduielii, programul liturgic a început cu Ceasurile Împărătești ale Bobotezei și s-a încheiat cu sfințirea apei, cu care IPS Mitropolit Andrei i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la slujbă.
În cuvântul de învăţătură adresat obştii monahale şi credincioşilor prezenţi, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre sărbătoarea Botezului Domnului Iisus Hristos.
Ierarhul a remarcat faptul că această sărbătoare este de o importanță semnificativă pentru creștinătate, când „a renăscut nu doar omul, ci întreg Cosmosul”.
Așezământul monahal închinat Sfântului Vasile cel Mare a fost înființat acum trei ani și este singurul din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului care poartă acest hram.
Cu prilejul vizitei la Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare” de la Someşul Cald, ierarhul a analizat și lucrările la noua biserică a așezământului monahal.
Mănăstirea este situată în apropiere de localitatea Gilău, pe malul lacului Someșul Cald, pe ruta Cluj-Napoca – Mărișel. Ctitorii așezământului monahal sunt familia Vasile și Angela Salanța, alături de ceilalți membri din Composesoratul Someșul Cald, care a donat Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului terenul pentru ridicarea mănăstirii.
Obștea mănăstirii este condusă de maica stareță Maria Vulcu și de părintele duhovnic Dan Popovici.
Potrivit maicii starețe, viețuitoarele mănăstirii pictează icoane pe lemn în stil bizantin, pe sticlă, specifice Lazului, și confecționează veșminte monahale și preoțești.
Aici au fost ridicate câteva chilii, ateliere și un paraclis ce poartă hramul „Sfântul Vasile cel Mare”.
În anul 2014 Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a sfințit piatra de temelie pentru biserica de zid, care este ridicată până la turn.
Mănăstirea de la Someșul Cald are și un hram de vară, „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuit pe 24 iunie.