„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Liturghie arhierească la Schitul Augustin, județul Brașov
Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a oficiat sâmbătă, 11 iunie, Sfânta Liturghie la altarul de vară al schitului din apropierea localității Augustin, județul Brașov, care și-a sărbătorit hramul la Înălțarea Domnului.
Bucuria din ziua de praznic s-a prelungit la Liturghia arhierească de sâmbătă, 11 iunie, prilej cu care credincioșii din satele învecinate au participat în număr mare la slujba religioasă și au primit binecuvântare arhierească. Mulți dintre credincioși s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. În soborul slujitor s-au aflat exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Macarie Țuțul, duhovnici și ieromonahi de la așezăminte monahale din eparhie, precum și slujitori ai sfintelor altare de la parohiile apropiate. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Răzvan Hașcău a fost hirotonit diacon.
„Schitul Augustin este un focar al credinței și un loc de rugăciune pe care a rânduit Dumnezeu să-l instituim aici, într-un loc unde a lipsit viața monahală. Înălțarea Domnului este praznicul ocrotitor al schitului pentru că este cel mai potrivit hram pentru acest loc binecuvântat, aflat la înălțime, pe un deal de unde se poate privi frumusețea împrejurimilor, exprimând înălțimea spirituală la care sunt chemați credincioșii prin rugăciunile acestor nevoitori. Sunt puțini, dar vrednici și râvnitori, încercând să țină flacăra credinței și a rugăciunii, atrăgând brașoveni și alți oameni dimprejur. Unii vin permanent, devenind ctitori și binefăcători, alții vin în duminici sau la praznice și hram. De aceea am ținut să prelungim hramul în această perioadă de după prăznuire a Înălțării Domnului. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe acești nevoitori și să primească truda și jertfa lor și mai ales rugăciunea lor pentru binele tuturor credincioșilor din localitățile apropiate, pentru binele Bisericii și neamului nostru”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.
O veche vatră monahală
Schitul Augustin este situat pe „Dealul Mănăstirii”, un loc aflat la granița dintre județele Brașov și Covasna, unde a existat cu secole în urmă un așezământ monahal, distrus la 1762, de generalul Bucow.
„Ne bucurăm că ne-a ajutat Dumnezeu să ajungem și anul acesta să sărbătorim hramul acestui schit aici, pe dealul acesta binecuvântat de Dumnezeu și sfințit prin rugăciunile părinților care s-au nevoit aici în urmă cu sute de ani. Aici a existat o mănăstire care a funcționat până în jurul anului 1760 și care a fost dărâmată de stăpânirea din acea vreme din Transilvania. Dar, cu voia lui Dumnezeu, pentru locul acesta și pentru cei care au viețuit și viețuiesc aici și pentru credincioșii din apropierea acestei mănăstiri s-a reînființat în 2007, cu rânduiala lui Dumnezeu arătată prin oameni iubitori de Dumnezeu, de Biserică, de credință și de neam”, ne-a spus duhovnicul schitului, protosinghelul Iosif Bozga. La final, credincioșii s-au închinat la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.