„În vremea aceea, mergând Iisus pe cale, a zis cineva către El: Te voi însoți oriunde Te vei duce. Și i-a zis Iisus: Vulpile au vizuini și păsările cerului cuiburi; dar Fiul Omului nu are unde să-Și plece
Lucrare despre Spovedanie și Împărtășanie, apărută la Sibiu
La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent lucrarea „Călătorie spre Împărăția lui Dumnezeu. Îndrumător pastoral-duhovnicesc pentru Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie”. Lucrarea este scrisă de arhimandritul Visarion Joantă, viețuitor la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus.
Cartea arhimandritului Visarion Joantă adună mai multe predici, cateheze, lecții duhovnicești și meditații despre Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie rostite în diferite împrejurări în cei aproximativ 40 de ani de activitate pastoral-misionară. Preot în satul Bunești, județul Brașov, viețuitor la așezăminte monahale, duhovnic la Seminarul Teologic „Ioan Popasu” din Caransebeș și secretar eparhial și exarh al mănăstirilor din Episcopia Caransebeșului, iar mai apoi exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, arhimandritul Visarion Joantă a avut o bogată activitate duhovnicească și a fost nevoit, după cum spune în cartea publicată acum, să explice credincioșilor și chiar teologilor rostul și importanța Sfintei Spovedanii și a Sfintei Împărătășanii pentru mântuire.
„Ajuns la mănăstire, situația era oarecum diferită. Trebuia să ne spovedim o dată pe lună. Eram mai mulți duhovnici, fiecare spovedindu-se la duhovnicul spre care avea deschidere și încredere. Eu având și ascultarea de «duhovnic», a trebuit să spovedesc și pe unii viețuitori, dar și pe credincioșii care veneau de la alte parohii de la sate și orașe. Aici, la mănăstire, am constatat că unii viețuitori, dar și credincioși mireni, nu știu cum să se spovedească: unii spuneau mai mult lucrurile bune care le făceau; alții spuneau că nu au făcut nici un rău; erau și din aceia care nu se mai spovediseră niciodată; iar alții îmi spuneau să-i întreb eu, pentru că ei nu știu cum trebuie să se spovedească. Eram pus, nu numai eu, ci și ceilalți duhovnici, în situații destul de dificile. Le-am spus părintelui Serafim Popescu și părintelui Teofil Părăian lucrul acesta, iar ei mi-au dat sfaturi practice în ceea ce privește «lucrarea spovedaniei» (...) Așa am ajuns la concluzia că ar fi bine ca toate aceste predici, cateheze, lecții duhovnicești sau meditați să fie adunate într-o carte, care să fie spre folosul duhovnicesc al credincioșilor, al elevilor și studenților și, nu în ultimul rând, spre folosul preoților”, spune părintele Visarion Joantă în Cuvânt înainte.
„Ghid de îndrumare pastoral-duhovnicească”
Cartea părintelui Visarion Joantă se adresează credincioșilor, tinerilor, teologilor și chiar preoților care au nevoie de un îndrumar pentru Spovedanie și Împărtășanie. Profund conștient că lucrarea nu epuizează tematica vastă a celor doi mari Sfinte Taine, autorul își propune ca prin aceste câteva cateheze, predici și meditații să deschidă cititorilor apetitul spre studiul mai aprofundat al tematicilor dezbătute.
„Nădăjduiesc ca această «mică broșură» duhovnicească să umple, măcar în parte, acest neajuns duhovnicesc în activitatea pastoral - duhovnicească pe care o desfășurăm în parohie, în mănăstire, în școală și chiar în mijlocul credincioșilor. Sigur, cărticica aceasta nu epuizează întru totul subiectul propus. Fiecare credincios, elev, student sau preot, putând completa cele ce lipsesc. Este doar un ghid de îndrumare pastoral – duhovnicească”, continuă autorul.
Spovedanie și pocăință
Prima parte a lucrării este intitulată „Pregătirea pentru Sfânta Spovedanie”. Arhimandritul Visarion Joantă explică în această parte a cărții principalele trepte pe care credinciosul trebuie să le parcurgă în pregătirea pentru „o spovedanie aşa cum cere învăţătura de credinţă a Bisericii noastre Ortodoxe, şi anume sinceră, completă, cu responsabilitate faţă de taina Spovedaniei, trebuie neapărat să ne pregătim şi să chibzuim la acest lucru, nu numai în momentul în care plecăm genunchii în faţa preotului duhovnic. Cum putem realiza lucrul acesta? Prin rugăciune, prin meditare, prin conştientizare, prin responsabilizare şi reflexie asupra stării noastre religios – morale”.
Al doilea capitol al îndrumătorului este intitulat „Despre mărturisirea păcatelor sau spovedanie” și explică rostul Sfintei Taine a Spovedaniei în viața duhovnicească a credincioșilor. Așa cum fiul risipitor din Evanghelie a conștientizat în final starea sa de păcătoșenie și s-a întors la tatăl său pentru a-și cere iertare, la fel trebuie și noi să ne cercetăm sufletul și să ne întoarcem în stare de pocăință spre Dumnezeu, explică autorul. Părintele Visarion Joană îi îndeamnă pe cititori chiar să își așterne pe hârtie păcatele, fărădelegile și toate neputințele sufletești, o metodă recomandată de unii Sfinți Părinți pentru spovedanie.
Următoarele trei capitole sunt dedicate lucrării preoțești și sunt intitulate „Preotul ca duhovnic”, „Preotul ca sociolog și psiholog. Tratamentul diferitelor temperamente” și „Lucraera duhovnicului în scaunul de spovedanie”. Aceste capitole sunt adresate în mod special preoților duhovnici, care trebuie să fie conștienți în permanență de misiunea lor spirituală.
„Pe lângă temperament trebuie ţinut cont şi de caracter, înţelegând prin caracter facultăţile spirituale şi morale ale credinciosului, care dau notă distinctivă şi esenţială individului. După calitatea principiilor morale care stau la baza caracterului se poate stabili dacă persoana respectivă este înclinată spre săvârşirea binelui sau a răului. În îngrijirea pastoral – duhovnicească pentru formarea caracterului creştin se va ţine cont de principiile morale creştine”, spune părintele Visarion Joantă.
Autorul mai vorbește într-un capitol despre „Rolul canonului sau epitimiei în viața duhovnicească a credinciosului”, pentru ca apoi să prezinte importanța Sfintei Împărtășanii în viața credinciosului.
„Dacă prin celelalte taine noi ne împărtăşim de harul Duhului Sfânt, adică de acea putere dumnezeiască, de energia divină, care izvorăşte din fiinţa lui Dumnezeu, dar este diferită de fiinţa lui Dumnezeu, prin Sfânta Împărtăşanie sau Euharistie noi ne împărtăşim de însuşi izvorul harului, adică de Hristos, devenind hristofori, adică purtători de Hristos”, spune arhimandritul Visarion Joantă.
Lucrarea se încheie cu un Îndrumător religios-moral pentru credincioși și un Îndreptar de Spovedanie, foarte practice și folositoare pentru credincioșii care se pregătesc să primească cele două Sfinte Taine.