„Zis-a Domnul: Precum a fost în zilele lui Noe, tot așa va fi și în zilele Fiului Omului: mâncau, beau, se însurau, se măritau, până în ziua când a intrat Noe în corabie și a venit potopul și i-a nimicit
„Luna credincioșilor”, la parohia clujeană „Naşterea Domnului”
La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, luna ianuarie a anului 2018 a început cu o serie de sărbătoriri ale credincioșilor care au avut în anul 2017 evenimente deosebite și realizări în viața lor.
În Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, luna ianuarie este dedicată sărbătoririi credincioșilor. Astfel, în fiecare duminică a lunii, după Sfânta Liturghie, vor fi felicitați credincioșii cu rezultate sau evenimente deosebite. În data de 7 ianuarie au fost sărbătorite familiile care au împlinit 25 și 50 de ani de căsătorie în anul 2017; pe 14 ianuarie vor fi sărbătoriți credincioșii de toate vârstele care au avut succese deosebite la competiții judeţene, naționale și internaționale în anul 2017; în data de 21 ianuarie va avea loc, după Sfânta Liturghie, întâlnirea familiilor cununate în 2017 în Biserica „Nașterea Domnului”, urmată de o mică agapă; iar în data de 28 ianuarie va avea loc desemnarea și premierea „Celui mai fidel cititor” al bibliotecii parohiei.
Astfel, în cadrul manifestărilor grupate sub genericul «Luna ianuarie, luna credincioșilor”, ca în fiecare an, în prima duminică au fost chemate la Biserica „Naşterea Domnului”, pentru a fi sărbătorite din fața Sfântului Altar, familiile ca au împlinit în anul 2017, 25, respectiv 50 de ani de căsătorie.
„Am avut bucuria de a felicita 14 familii frumoase, care au răspuns cu drag chemării noastre, ca niște stâlpi de nădejde ai bisericii noastre, model de ascultare, smerenie și iubire pentru toți cei care au pășit pe calea deloc ușoară, dar frumoasă și mult plăcută Celui Prea Înalt, a căsătoriei. Dumnezeu, Cel Care a lăsat «să nu fie omul singur», instituind căsătoria, pentru a le răsplăti iubirea pentru El și respectarea poruncilor Lui, din marea Sa Iubire de oameni, a binecuvântat aceste familii cu ani mulți și frumoși, trecând cu demnitate prin toate bucuriile, dar și greutățile inerente drumului în doi”, a precizat Marilena Asănică, din cadrul comitetului parohial de la Biserica „Naşterea Domnului”.
În această zi de sărbătoare, „acești credincioși au stat în fața noastră, dovadă vie că familia fiecăruia dintre noi, întemeiată pe iubire, respect și ajutor reciproc, prin Taina Sfintei cununii primite în biserică, în fața Sfântului Altar, au căpătat astfel putere multă, păstrând, pe parcursul drumului în doi, vie legătura cu Hristos, izvorul nesecat de har și înțelepciune, răbdare și dragoste. Ei au fost felicitați de către preoții parohiei, Nicolae Buda și Ciprian Taloș, din fața Sfântului Altar, iar toți credincioșii din biserică le-au cântat «La mulți ani!», fiind un exemplu demn de urmat pentru generațiile tinere. Pentru bucuria multă pe care au adus-o în biserică prin sufletele lor calde, în care Hristos și-a găsit leagăn mereu și mereu, darurile primite, diplome, icoane și flori au fost doar simbolul respectului și dragostei pe care le-o purtăm”, a mai menţionat Marilena Asănică.
De asemenea, tot în cadrul acestei sărbători, parohia clujeană „Naşterea Domnului” i-a răsplătit, „pentru întreaga activitate dăruită acestei biserici, în decursul celor patru ani de la ultimele alegeri parohiale, pe membrii Consiliului și Comitetului Parohial care, împreună cu preoții au făcut ca inima acestei parohii să bată continuu, în rugăciune și grija pentru aproapele, împlinind porunca iubirii lui Hristos”, a menţionat Marilena Asănică.
Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca a fost înființată la 16 martie 1990 prin desprinderea din Parohia „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir”. Piatra de temelie a noii biserici a fost pusă în 27 decembrie 1990, iar după întocmirea proiectului de către arhitecții Monica Popa și Marian Munteanu, în toamna anului 1993 a început construcția bisericii. În februarie 1994, preot al parohiei a fost numit Nicolae Buda și împreună cu credincioșii au continuat lucrările de construire, amenajând demisolul care, din 4 septembrie 1994, a devenit loc de slujire. Prin contribuția credincioșilor, precum și din sponsorizări și donații din partea unor binefăcători, s-a putut continua zidirea, mai întâi cu ajutorul unor firme și apoi în regie proprie, sub coordonarea ing. David On și purtarea de grijă a Consiliului Parohial. În acest fel, Sfântul Lăcaș a fost înălțat și înzestrat cu cele trebuincioase slujirii. Din 21 decembrie 2003 se slujeşte în Sfântul Altar. Între 29 mai 2007 - 20 august 2009, biserica a fost pictată în tehnica „frescă” de către pictorul pr. Damian Tuluc și ucenicii săi. Iconostasul, sculptat în lemn de stejar de un meșter din Târgu Neamț, a fost pictat de către prof. Pompei Ungureanu, mobilierul din stejar executat de Gheorghe Căienaru din Cluj-Napoca, iar policandrul, aplicele și toate obiectele din Sfântul Altar au fost executate din alamă și cupru de către Dorin Trebea. Biserica s-a sfințit la 5 septembrie 2010.