„În vremea aceea a ales Domnul alți șaptezeci (și doi) de ucenici și i-a trimis câte doi, înaintea feței Sale, în fiecare cetate și loc unde Însuși avea să vină. Și zicea către ei: Secerișul este
Luna parohiei clujene „Naşterea Domnului”
La Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, sunt în derulare mai multe proiecte, unele cu implicații sociale, altele cultural-misionare. De asemenea, continuă tradiția parohiei de a face din luna decembrie o lună specială: toate activitățile care au loc în această perioadă au ca scop cinstirea hramului parohiei, sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos.
Proiectul social „Săptămâna darului” se desfăşoară începând din luna octombrie cu implicarea credincioșilor. Prin intermediul acestei acțiuni, timp de o săptămână din cursul fiecărei luni se aduc la biserică produse alimentare. În octombrie, credincioşii au adus cartofi, în noiembrie, morcovi, iar la sfârșitul colectei s-a adunat o cantitate considerabilă care a fost donată Cantinei sociale „Sfântul Arhidiacon Ştefan” din Cluj-Napoca prin care Asociaţia Filantropică medical-creștină „Christiana” oferă zilnic o masă caldă de luni până vineri la aproximativ 100 de persoane. Pe lângă produsele alimentare au fost donate pâini, bani, îmbrăcăminte și cărți. De asemenea, ca în fiecare an, copiii de la Cercul de pictură al parohiei realizează împreună cu coordonatoarele cercului, Georgeta Plăcintar, Sorina Haranguș, Gabriela Greble, Doina Mureșan, Mihaela Pușcaș și Sanda Ignat, decorațiuni de Crăciun. Fondurile bănești rezultate în urma valorificării acestora vor fi donate Așezământului de copii „Sfântul Onufrie” de la Mănăstirea Florești.
Prin al doilea proiect, continuă tradiția parohiei de a face din luna decembrie o lună specială: toate activitățile care se vor derula în acest răstimp au ca scop cinstirea hramului parohiei, sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos, marele praznic al începutului mântuirii, așteptat de toți creștinii.
Astfel, în cadrul proiectului „Colind la Casa cea frumoasă” din nou vor răsuna colindele în duminici și sărbători, reunite în concerte susținute de grupuri de copii, interpreți, coruri, preoți.
Ziua României, 1 decembrie, a fost sărbătorită în Parohia „Naşterea Domnului”, când, după Sfânta Liturghie, a fost oficiată o slujbă de Te Deum, un parastas de pomenire a eroilor neamului și un moment artistic cu micuțul Rafael Matyas care a adus din Țara Moților cântecul patriotic al Iancului, îmbrăcat într-un costum tradiţional, din această zonă încărcată de istorie. Ca o continuare a tuturor evenimentelor derulate în toată țara, cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri din 1918, a fost și un concert de colinde și cântece religioase pregătit de un grup de copii din parohie. La priceasnă, au venit la colindat copii de toate vârstele, de la 6 la 15 ani: Sara și Maria Taloș, Andrada Mariș, Mireia Cadiș, Eliza, Daniel și Maria Cadiș, Andra Corpodean care au emoționat credincioșii. Apoi, împreună cu toți credincioșii din biserică, cei mici au cântat fluturând steaguri, cântecul „Vin românii, vin la Alba iar!”. Corul bisericii a încheiat acest concert, cu un colind și un cântec patriotic. Copiii au primit în dar dulciuri, icoane și cărți religioase și au fost felicitați de către părintele Ciprian Taloș pentru concertul din cadrul proiectului „Colind la Casa cea frumoasă”. În continuare, joi, 6 decembrie, corul școlii „Constantin Brâncuși” din Cluj Napoca va interpreta colinde în biserică, sărbătoarea continuându-se apoi, după Sfânta Liturghie în Capela școlii pentru prăznuirea hramului acesteia. Duminică, 9 decembrie, la priceasnă, în Biserica „Naşterea Domnului” va cânta colinde Maria Marcu, iar la Vecernie, va colinda tânăra Maria Iuga. Duminică, 16 decembrie, la priceasnă, este invitat pe părintele Ioan Marin, iar la Vecernie va colinda Ioana Budaie, interpretă de muzică populară. Marți, 18 decembrie, ora 9.00, în cadrul Proiectului „Fapta de dincolo de cuvânt”, coordonat de prof. Daniela Necula, încheiat între parohie şi Școala „Constantin Brâncuși” din Cluj-Napoca, va avea loc în biserică activitatea „Colindăm, colind duios”, realizată în colaborare cu Centrul Județean de Promovare a culturii tradiționale, reprezentat prin Marinela Zegrean Istici, Mariana Morcan și Grigore Sâmboan. Elevii claselor a IV-a vor afla cum sunt colindele tradiționale și obiceiurile de Crăciun din satele clujene și vor colinda împreună cu cei trei interpreți de muzică populară. Duminică, 23 decembrie, la priceasnă, vor susține un concert de colinde Maria și Petronela Taloș, iar în 25 decembrie, de marele praznic al Crăciunului, de ziua hramului, ca în fiecare an, va colinda corul parohiei, condus de Radu Pintea. De asemenea, în acest interval, o grupă de copii de la Grădinița „Lumea copiilor” din Cluj-Napoca va organiza în biserică, tradiționala serbare de Crăciun, eveniment coordonat de prof. Georgeta Plăcintar.