„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
„Mai apropiaţi de Dumnezeu, acum când ne-am întâlnit”
Pentru câteva zile municipiul Cluj-Napoca a fost capitala tineretului ortodox, aici fiind prezenţi peste 6000 de tineri din ţară, din Republica Moldova şi din diaspora românească, precum şi tineri ortodocși din Rusia, Grecia, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia, Slovacia, Finlanda şi Albania, la care s-au adăugat tineri ortodocşi din Palestina, Iordania, Siria și Africa. Tinerii s-au rugat împreună, au dezbătut diverse teme de actualitate şi au participat la numeroase evenimente.
Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului şi Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Cluj a organizat, la Cluj-Napoca, Întâlnirea Tinerilor Creștini Ortodocși din Europa, în perioada 4-7 septembrie, eveniment la care au participat peste 6000 de tineri ortodocşi din ţară şi de peste hotare. La întâlnirea cu titlul generic „Tinerii ortodocşi împreună pentru viitorul Europei” a participat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreasfințitul Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, Înaltpreasfințitul Iustinian, Arhiepiscop de Elista (Patriarhia Moscovei), Preasfințitul Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Preasfințitul Iona, Episcop de Obuchovo (Biserica Ortodoxă Ucraineană - Patriarhia Moscovei), Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, Preasfințitul Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord, Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, precum şi arhimandritul Zaharia Zaharou din Marea Britanie.
Pe parcursul întâlnirii tinerii au avut posiblitatea să viziteze muzeele şi obiectivele culturale ale oraşului, să participe la evenimente artistice, educative, dezbateri de grup, prezentări tematice, workshop-uri, concerte, spectacole. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc vineri, 4 septembrie, în Piața „Avram Iancu”, în faţa Catedralei Mitropolitane, prilej cu care tinerii au fost binecuvântaţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. La final, IPS Mitropolit Iosif, al Europei Occidentale și Meridionale, a susţinut meditaţia serii. Tinerii s-au bucurat, apoi de un concert susţinut de trupa Holograf, în Piaţa Unirii.
Sâmbătă, 5 septembrie, programul a debutat la Catedrala Mitropolitană, cu rugăciunea de dimineaţă în limba română și engleză, urmată de „Meditația Zilei”. La liceele centrale din municipiul Cluj-Napoca a avut loc un program de dezbateri pe grupuri restrânse, activităţi de cunoaştere personală şi interacţiune coordonată, discuţii tematice şi schimb de experienţă. Tinerii au participat apoi la diferite activităţi, la alegere, precum spectacole, concerte, ateliere de creaţie, iar seara au participat la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca la Conferinţa „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”, susţinută de arhimandritul Zaharia Zaharou.
Duminică, 6 septembrie, tinerii au participat la Liturghia solemnă în faţa Catedralei Mitropolitane, oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi. După un program la alegere, seara tinerii au participat la Procesiunea Tinereţii din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană, pe parcursul căreia au interpretat cântece religioase. După rugăciunea de seară, în fața Catedralei Mitropolitane şi „Meditaţia Zilei”, tinerii au participat la un concert extraordinar de muzică folk în Piaţa Unirii.
Luni dimineaţă, înainte de plecare, tinerii au venit la Festivitatea de închidere a evenimentului, la Sala Sporturilor. Cu acest prilej organizatorii au predat ştafeta delegaţiei de la București, unde va avea loc următoarea întâlnire a tineretului ortodox, în 2016. Festivitatea s-a încheiat cu rugăciunea înainte de călătorie rostită de IPS Mitropolit Andrei și binecuvântarea finală rostită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Dezbaterile de la licee, „o idee genială”
La final, tinerii şi-au luat rămas bun de la noii prieteni, au împărtăşit impresii, apoi şi-au exprimat speranţa de a participa la întâlnirea de la Bucureşti, din 2016. Aici sunt prezentate câteva dintre impresiile cu care au rămas tinerii de la întâlnirea de la Cluj-Napoca, şi o parte din aşteptările privind întâlnirea de anul viitor.
„La această întâlnire m-a impresionat foarte mult spiritul acesteia şi acel sentiment care apare când suntem cu toţii adunaţi împreună. Ne simţim mult mai apropiaţi de Dumnezeu acum când ne-am întâlnit, pentru că suntem cu toţii ortodocşi, suntem cu toţii tineri, suntem viitorul Europei. Asta m-a impresionat foarte mult şi acest lucru ne-a încălzit inimile. Dintre activităţile care au avut loc şi care mi-a plăcut cel mai mult a fost dezbaterea de la unul din liceele clujene. Cred că a fost o idee absolut genială. Am avut teme de discuţie, întrebări şi răspunsuri justificate pe care trebuia să le împărţim cu grupul. Mi s-a părut ca fiind foarte frumos să ai un asemenea schimb de experienţă cu oameni pe care nu îi cunoşti, să te cunoşti cu ei şi apoi să te înţelegi chiar ca într-o familie. Eu am participat şi anul trecut la întâlnirea tinerilor de la Baia-Mare, astfel că, dacă am venit şi anul acesta, am avut o determinare foarte mare. Astfel că şi la anul, la Bucureşti, sper să fiu nelipsită! La întâlnirea de la Bucureşti, sincer, aş vrea o conferinţă cu părintele Constantin Necula!”, a spus Maria Câmpean din Sibiu, Liceul „Octavian Goga”, membră a Organizaţiei Tinerilor din Sibiu.
„Particip pentru prima dată la o activitate de genul acesta, mi-a plăcut foarte mult organizarea, cred că s-au descurcat foarte bine cu un grup de 6000 de persoane. Am avut activităţi foarte frumoase în program, dintre care cel mai mult mi-au plăcut dezbaterile. Am fost împărţiţi în clase, pe grupuri de aproximativ 25 de elevi, acolo ne-am împărţit pe grupuleţe mai mici şi fiecare grup a avut un bileţel cu un mesaj, iar mesajul de pe bileţel trebuia susţinut. Grupul meu a avut de discutat despre importanţa păstrării virginităţii până după căsătorie. A fost un subiect interesat, acolo în clasă eram 27 de persoane şi am auzit foarte multe păreri, atât pro cât şi contra. Mi-a plăcut concertul Holograf, a fost unul foarte frumos şi, de asemenea, mi-au plăcut atelierele la care se puteau face brăţări şi diferite alte lucruri. Mi-am făcut mulţi prieteni noi din ţară, mi-ar fi plăcut să cunosc şi persoane din alte ţări, am avut doar ocazia să port o conversaţie cu un băiat din Grecia. Aş vrea să particip şi la întâlnirea de anul viitor de la Bucureşti, şi să am posibilitatea să cunosc cât mai mulţi tineri din diferite oraşe, judeţe sau din alte ţări. Ar fi frumos dacă s-ar organiza şi concursuri sportive, spectacole de teatru susţinute de tineri”, a spus Oana Argatu, din Sebeş, judeţul Alba.
„Este pentru prima oară când particip la o astfel de întâlnire, mi-a plăcut foarte mult să vizitez oraşul, Grădina Botanică, excursia la Cetăţuie, discuţiile pe diverse teme, faptul că mi-am făcut noi prieteni şi faptul că am cunoscut persoane importante. Ne-am şi distrat dar am şi învăţat câte ceva! Aş dori să particip la întâlnirea de la anul, de la Bucureşti. Aş vrea să putem sta mai mult de patru zile, pentru că nu am apucat să ne cunoaştem toţi, mai ales că suntem mulţi… Și cam atât... Este perfect aşa cum este!” a spus Ştefan Mircea, din Reşiţa, Episcopia Caransebeşului.
„Pentru mine este pentru prima dată când particip la o asemenea întâlnire şi mi-a plăcut foarte mult! Mi-am făcut noi prieteni şi mi-am întărit speranţa în Dumnezeu. M-au impresionat concertele din Piaţa Unirii şi procesiunea care a fost foarte emoţionantă, a fost prima dată când am participat la aşa ceva. Ne-am şi distrat, a fost frumos. Mi-ar plăcea să particip şi anul viitor, îmi place şi Bucureştiul; am fost acolo de câteva ori. Aş vrea să vizitez parcurile şi Muzeul de Artă. Aş vrea să vorbim şi anul viitor despre credinţa şi speranţa noastră în Dumnezeu, despre legătura noastră cu El, dar şi pe alte teme. Ar fi frumos să fie şi un concert, cum a fost cel cu Holograf, am dansat şi am cântat, nu mi-am putut imagina că ne vom distra chiar atât de mult!”, a spus Flavia Cecălata din Turda.
„Eveniment organizat de nota 10”
“Noi suntem din Republica Moldova, am venit alături de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din România, suntem bucuroşi am fost invitaţi la acest minunat eveniment organizat de Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Cluj-Napoca. A fost un eveniment organizat de nota 10 şi, de fiecare dată când vor mai fi organizate astfel de evenimente, cei din Republica Moldova se vor alătura. Eu particip pentru prima dată la un astfel de eveniment şi sunt foarte impresionat! Mi-au plăcut tinerii, frumoşi, înţelepţi, părinţii şi buna organizare la care au participat o mulţime de tineri, totul a decurs bine. Toate acţiunile desfăşurate pe parcursul celor patru zile au fost foarte frumoase. Ne-am bucurat mult că am participat dimineaţa şi seara la rugăciune. La discuţiile organizate în liceele din Cluj au fost abordate diferite teme, diferite probleme cu care se confruntă tinerii din ziua de azi.
Mi-aş dori să particip şi la întâlnirea de anul viitor de la Bucureşti. Ar fi minunat dacă ar fi mai mulţi părinţi duhovnici care să ne ţină un cuvânt de învăţătură pentru noi, cei care într-adevăr avem nevoie de acest cuvânt, care mergem în lume şi chiar este greu, dar acest cuvânt ne poate întări şi ne poate da speranţă. Ar fi frumos dacă ar fi şi competiţii sportive pentru tineri”, a spus Nicolae Chitrari din Republica Moldova.
„Acest eveniment a fost ceva nou pentru mine, am aflat multe lucruri noi, am făcut cunoştinţă cu multe persoane amabile, drăguţe, deştepte. Mă aflu pentru prima dată la Cluj, este un oraş extraordinar de frumos, am aşa un sentiment de neîmplinire că nu am reuşit să îl cunosc destul, dar cu siguranţă aş vrea să revin aici, să cunosc acest oraş mai bine, şi desigur, pe locuitorii lui. Cred că aici sunt oameni buni, deschişi, pentru că nu în zadar a fost numit Clujul <Capitala Europeană a Tineretului> în 2015. Cel mai mult mi-au plăcut discuţiile de la liceu. Acolo am avut posibilitatea de a discuta diferite aspecte din viaţa cotidiană, dar şi despre tinereţe, căsnicie, relaţiile din cuplu, din societate, dintre duhovnici şi oamenii credincioşi, despre dezvoltarea sexuală, familie ş.a.m.d. Au fost şi teme fundamentale, care ţin, în general de dezvoltarea persoanei şi mi-a plăcut foarte mult că între tineri erau şi părinţi care discutau cu aceştia de la egal la egal.
Nu s-au simţit diferenţe între slujitorii Bisericii şi credincioşii de rând. Asta mi-a plăcut cel mai mult, că am comunicat deschis, unii cu alţii.
La întâlnirea de la Bucureşti mi-aş dori să fie la fel de frumos, la fel de mulţi oameni, iar noi să fim şi mai buni, să rămână o impresie bună în urma noastră. Aş vrea să avem posibilitatea să facem cunoştinţă cu locurile frumoase din oraş, cu oamenii. Aş vrea să cunosc şi slujitori ai Domnului, pentru că toţi părinţii sunt exemple de urmat care îi pot inspira pe tineri.
Ne-am împrietenit cu părinţii de aici, am comunicat cu ei şi ne-am dori foarte mult să ne întâlnim cu ei iarăşi”, a spus Igor Colesei, din Chişinău, Republica Moldova.