În vremea aceea a intrat Iisus într-un sat, iar o femeie cu numele Marta L-a primit în casa ei. Şi ea avea o soră ce se numea Maria, care, aşezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvintele Lui. Iar Marta se
Manifestare dedicată domnitorului Mihai Viteazul, la Bistriţa
Un seminar de istorie, ce a adus în prim plan personalitatea domnitorului Mihai Viteazul, unul dintre apărătorii creștinătății, a fost organizat marți, 22 noiembrie, la Bistrița, sub egida Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca și a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud.
Acest seminar, o adevărată lecție de istorie pentru publicul bistrițean, a fost iniţiat și moderat de prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Bistriţa și profesor în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
La începutul manifestării a fost dezvelit în holul Bibliotecii Judeţene, un bust din bronz al poetului George Coșbuc, operă a sculptorului Ion Vlasiu. În cuvântul rostit după slujba de sfințire, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a spus că, „în vremurile în care lumea este legată mai mult de cele materiale, e nevoie de aceste simboluri care să ne facă să ne gândim la spiritul nostru naţional”.
Lucrările seminarului de istorie de la Bistrița au avut loc în sala „Gavril Scridon” a Bibliotecii Judeţene, unde invitaţii au fost întâmpinaţi de gazdele evenimentului, prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta, protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, şi de directorul bibliotecii, pr. Ioan Pintea. Cuvântul de deschidere a fost rostit de preşedintele Consiliului Judeţean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a descris personalitatea domnitorului Mihai Viteazul. Alocuțiunile ce au fost rostite în continuare de IPS Mitropolit Andrei, academicianul Ioan Aurel Pop, rectorul UBB, pr. prof. Ioan Chirilă, președintele Senatului UBB, și de scriitorul și criticul literar Alex Ștefănescu au subliniat contribuțiile esențiale pe care domnitorul Mihai Viteazul le-a avut pentru apărarea credinței străbune și pentru întregirea neamului românesc.
Mihai Viteazul a fost numit de academicianul Ioan Aurel Pop „un român și un creștin adevărat, care a privit înspre viitor”, iar scriitorul Alex Ștefănescu a punctat necesitatea „de a avea și astăzi oameni cu o viziune similară celei a lui Mihai Viteazul asupra țării și asupra viitorului acestui popor”.