„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Manifestări culturale dedicate poetului Mihai Eminescu
Ziua Națională a Culturii și ziua de naștere a poetului naţional Mihai Eminescu au fost sărbătorite prin manifestări culturale la Sibiu, Cluj-Napoca, precum şi în alte localităţi transilvane.
Ziua Națională a Culturii și ziua de naștere a poetului national Mihai Eminescu au fost marcate la Sibiu printr-o seară literară organizată în curtea interioară a Primăriei Sibiu de către Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului, în parteneriat cu Asociația „Nova Polaris”.
La seara literară au fost prezenți numeroși iubitori ai poeziei și culturii, preoți, artiști, studenți. Publicul prezent a avut posibilitatea să asculte prelegerea susţinută de conf. dr. Mirela Ocinic, intitulată „Eminescu despre rostul poeziei și al culturii”, și prezentarea susţinută de pr. dr. Călin Sămărghițan cu tema „Model, creație, mărturisire prin cuvânt”. Cele două prelegeri au fost precedate de recitaluri de poezie, la care au fost în prim-plan actori ai Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu. Seara a fost încununată de momente muzicale oferite de pianistul Andrei Cristian Noață.
În deschiderea serii literare, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală a mulțumit partenerilor și colaboratorilor pentru implicarea în organizarea acestui eveniment dedicat marelui poet și i-a invitat pe cei prezenți să intre prin intermediul versurilor în lumea unică eminesciană.
„Ne-am propus să organizăm o seară de meditație, de introspecție și de bucurie, cu câteva momente de diferite facturi care vizează identitatea și parte din cultura noastră națională”, a spus Emanuel Tăvală.
În prelegerea sa, conf. univ. dr. Mirela Ocinic a prezentat pe larg aspecte importante din opera poetului Mihai Eminescu, în special cele legate de viziunea poetului asupra rostului pe care le au poezia și cultura în existența umană.
„Poezia era pentru Eminescu o stare de spirit, o stare existențială, puternic încastrată în ordinea lumii, de care nu se putea face abstracție și care nu depindea de jocul de cuvinte pe care îl detesta el, în poezia epigonilor. Cred că pe această direcție Eminescu și-a dezvoltat întreaga concepție despre poezie și despre cultură”, a subliniat conf. univ. dr. Mirela Ocinic.
La rândul său, părintele Călin Sămărghițan a evidențiat anumite aspecte din viața și opera poetului naţional, în special cele legate de ideile religioase, de existența divinității și relația omului cu divinul.
„Poezia «Învierea» poate să fie o încredere a noastră în salvarea pe care Eminescu, îndrăznim să spunem aici, și-o găsește prin poezia sa. Dacă preotul este un sacerdot al cuvântului liturgic, cu toate prefacerile care se fac acolo în momentul rugăciunilor sale, poetul, în general, și Eminescu era conștient de puterea cuvântului, este un sacerdot al cuvântului laic, al cuvântului care suntem noi oamenii, cei care vrem să fim frați ai Cuvântului”, a spus pr. Călin Sămărghițan.
Seara literară organizată de Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei Sibiului a făcut parte din activitățile din cadrul Proiectului „Șuetele șaguniene”, lansat în toamna anului trecut cu prilejul „Zilelor șaguniene”.
Evenimente aniversare la Cluj-Napoca
Un public numeros format din scriitori, poeți, oameni de cultură, profesori, precum și din elevi de la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, a fost la evenimentul educativ intitulat „Revedere – 167 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu”. Manifestarea, găzduită de Sala Reduta a Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, a fost organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, instituție subordonată Consiliului Județean Cluj, cu ocazia Zilei Culturii Naţionale şi împlinirea, la 15 ianuarie 2017, a 167 de ani la naşterea marelui poet român Mihai Eminescu.
Invitată specială a fost scriitoarea Irina Petraş, preşedinta Filialei Cluj a Uniunii Scriitorilor din România, care a evocat personalitatea şi însemnătatea întregii opere a lui Mihai Eminescu: „Apariția lui Eminescu în cultura română a însemnat apariția limbii române moderne și consolidarea ei, dar a mai însemnat și un început de bibliotecă despre Eminescu, atât de mare încât nu cred că are concurent în cultura română; atât de mare este biblioteca edițiilor eminesciene, încât Eminescu, având această bibliotecă imensă în față, poate foarte bine să reprezinte cultura națională și o face de atâția ani”.
Manifestarea a fost întregită de momente muzicale susținute de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, dirijată de prof. Ovidiu Barteş, mezzosoprana Lavinia Bocu, ce a prezentat în fața publicului lieduri din repertoriul clasic românesc, pe versuri de Mihai Eminescu, precum și de solista de muzică populară Mariana Morcan. De asemenea, elevii Radu Ionescu, Maria Şerban și Niculina Purcel de la Seminarul Teologic Ortodox Cluj, coordonaţi de prof. Nicoleta Popa, au recitat poeziile „Glossă”, sonetul „Afară-i toamnă” și „Odă în metru antic”.
Organizat în parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Seminarul Teologic Ortodox Cluj-Napoca, evenimentul a făcut parte dintr-un proiect educativ, iniţiat în urmă cu trei ani de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj. Acesta are ca scop transmiterea către tânăra generaţie a valorilor patrimoniului cultural imaterial. Periodic, instituția de cultură clujeană oferă spectacole în parteneriat cu şcolile din oraş şi din judeţ, în care este prezentată orchestra populară cu descrierea instrumentelor componente, cu exemplificări prin repertoriu adecvat pentru fiecare instrument în parte, suite de melodii din repertoriul unor interpreţi din folclorul românesc, precum şi rapsozi şi interpreţi de muzică populară.
Ziua Naţională a Culturii a fost sărbătorită duminică, 15 ianuarie, prin spectacole şi depuneri de coroane la statuia poetului Mihai Eminescu de la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Aici a fost organizat un moment cultural-artistic, susţinut de actriţa Elena Ivanca, care a recitat poezii de Mihai Eminescu, şi de soliştii Operei Naţionale Române clujene, Bogdan Nistor, Oana Trîmbiţaş şi Eusebiu Huţan, acompaniaţi de pianista Codruţa Ghenceanu, conform Agerpres.
Poetul Horia Bădescu, membru al filialei clujene a Uniunii Scriitorilor, a menţionat că ziua de naştere a lui Mihai Eminescu este cel mai firesc moment pentru sărbătorirea Zilei Culturii Naţionale.
La Teatrul „Aureliu Manea” din Turda a avut loc un spectacol, care a inclus un recital al Corului „Armonia” şi o interpretare inedită a poeziilor lui Eminescu, susţinut de actori din Cluj-Napoca. În programul teatrului din Turda a mai fost inclus şi un moment susţinut de sextetul „Classic”, alături de solistul Bogdan Nistor, bariton al Operei Naţionale Cluj-Napoca. În foaierul teatrului a avut loc şi o expoziţie de artă a Societăţii Culturale „Filarmonia” Turda.
Spectacol la Satu Mare
Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită duminică în municipiul Satu Mare prin depuneri de coroane la bustul poetului naţional Mihai Eminescu şi un spectacol artistic. Oficialităţile judeţene, alături de mai mulţi oameni de cultură au depus coroane de flori la bustul lui Eminescu din faţa colegiului care îi poartă numele, iar directorul Muzeului Judeţean, Felician Pop, a evocat personalitatea poetului: „Eu cred că ar trebui să-l aşezăm pe Eminescu acolo unde civilizaţia românească a căpătat un caracter occidental, unde limba română a fost racordată la marea cultură europeană. Eminescu a fost şi în această zonă şi textul care se află la monumentul limbii române este deosebit de onorant, unde se spune că cel mai frumos şi cel mai curat grai italic se vorbeşte la Sătmar", a spus Felician Pop, citat de Agerpres.
De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean, Pataki Csaba, a afirmat că toate instituţiile de cultură subordonate au pregătit evenimente de Ziua Culturii Naţionale: „Eu sper ca toţi cei care participă la aceste manifestări conştientizează importanţa acestui eveniment, noi reprezentând o cultură puternică la nivel european, şi ar trebui să se înrădăcineze această zi şi să fie cât mai mulţi participanţi la astfel de evenimente", conform Agerpres.
După depunerea de coroane, la Muzeul Judeţean a fost vernisată o expoziţie de pictură a lui Nicolae Pop, programul continuând cu un spectacol artistic susţinut de George Negrea şi Marian Buzilă din Satu Mare, şi Alex Vicol din Republica Moldova.
Poezii de Eminescu recitate în mai multe limbi
Mai mulţi elevi de la Liceul „Joannes Kajoni” din Miercurea Ciuc au recitat, luni, poezii ale lui Mihai Eminescu în limbile română, maghiară, engleză şi germană, la un eveniment care s-a desfăşurat la Biblioteca Judeţeană din municipiu, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale. De asemenea, în majoritatea şcolilor din judeţ, indiferent de limba de predare, s-a evocat personalitatea marelui poet Mihai Eminescu şi au avut loc diverse manifestări dedicate Zilei Culturii Naţionale. Melinda Bedo, şef serviciu la Biblioteca Judeţeană, a spus că instituţia a organizat, iniţial, o expoziţie de carte intitulată „Memorie culturală scrisă românească”, care cuprinde volume ce fac referire la începuturile culturii româneşti scrise, la istoria limbii, istoria presei, dar şi cărţi semnate de autori contemporani din Harghita. Ulterior, la iniţiativa unor oameni de cultură din oraş, după vernisarea expoziţiei au avut loc şi prezentări referitoare la lirica eminesciană, la centenarul Dinu Lipatti, iar elevi de la Liceul „Joannes Kajoni” au venit cu ideea de a recita poezii ale lui Mihai Eminescu în limbile română, maghiară, engleză şi germană, conform Agerpres.
Totodată, în majoritatea instituţiilor şcolare din judeţ, indiferent de limba de predare, elevii au participat la activităţi educative şi culturale care au evocat personalitatea marelui poet Mihai Eminescu. Potrivit inspectoarei de limba şi literatura română, Manuela Stîngă, la fel ca în fiecare an şi în şcolile cu predare în limba maghiară copii au participat la concursuri de poezie, prezentări de referate sau diverse alte manifestări culturale dedicate poetului.
Şi la Muzeul „Oltului şi Mureşului Superior” din Miercurea Ciuc s-a desfăşurat luni un moment cultural, intitulat „Eminescu-Vieru. Dialoguri lirice”, în care au fost omagiaţi cei doi mari poeţi, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc.