„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Manifestări culturale și științifice la Facultatea clujeană de teologie
Profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au luat parte la câteva manifestări dedicate ocrotitorilor învățământului teologic ortodox, Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur.
Prima manifestare a avut loc pe 26 ianuarie, la Aula facultății, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Profesorul Gelu Furdui a ținut o conferință cu tema „Așezările omenești în credințe și obiceiuri - construirea caselor tărănești”, familiarizându-i pe cei prezenți cu gândirea și preocupările țăranului român în ce privește alegerea locului, a materialelor și a timpului potrivit pentru construirea unei locuințe. De asemenea, a arătat că pentru ţăranul român, casa nu avea doar o valoare materială şi utilitară, ci el se simţea profund legat de casă prin calităţile pe care i le conferea: stabilitate, tihnă şi armonie.
A urmat un microrecital de muzică populară susținut de Mariana Morcan, solistă vocală profesionistă a Orchestrei „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, acompaniată de un grup instrumental.
Actorul Dorel Vișan a susținut o conferință cu titlul „Despre om și taina lui”. Invitatul a elogiat satul românesc, arătând că acolo s-au pus și se pun bazele credinței: „La sat nu este numai veșnicia, după cum spunea Lucian Blaga, ci acolo se puneau rădăcinile adevăratei educații și a bunului simț. Neamul nostru a fost și mai e, în mare parte, un neam cu bun simț. Cred că ar trebui să lansăm o sintagmă: înapoi la sat! că acolo, în sat, comunitatea, nu numai că-l simțea pe Dumnezeu în mijlocul ei, dar avea o anumită formă de organizare, fiecare sătean avea poziția lui. De acolo, din sate, au plecat marii luminați ai acestui neam”. De asemenea, actorul a vorbit și despre poetul național Mihai Eminescu „sufletul acestui neam, ființa supremă care ne-a fixat în istorie”.
Pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, le-a mulțumit invitaților pentru prezență și le-a oferit medalia aniversară a instituției de învățământ teologic clujean: „Această seară am dorit să fie pe măsura profunzimii vieții și a operei Sfinților Trei Ierarhi. De aceea am și invitat trei personalități ale culturii clujene, ale culturii transilvănene, din trei zone diferite: un etnolog, un actor și un interpret de muzică populară, pentru că din această triadă de domenii rezidă sufletul poporului român”.
IPS Mitropolit Andrei i-a felicitat pe organizatori și pe invitați: „Inspirându-ne din râvna cu care creștinii noștri de la sat apărau și propovăduiau credința, învățăm acest lucru și noi. Trebuie să subliniem un adevăr, că în foarte multe sate, singurul stâlp care a rămas este preotul și singura activitate organizată este a Bisericii, care rămâne coloana vertebrală a neamului”. Evenimentul, prezentat de Grigore Sâmboan, redactor-șef la Radio Renașterea, a fost organizat în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.
Manifestările dedicate hramului Facultății au continuat pe 27 ianuarie cu o „Seară patristică”, organizată la sediul Facultății, în sala de muzică „Vasile Petrașcu” sub coordonarea pr. lect. dr. Adrian Podaru. Au conferențiat pr. prof. dr. Liviu Vidican-Manci, pr. lect. univ. dr. Adrian Podaru și asist. univ. dr. Paul Siladi.
Azi, 30 ianuarie, în ziua de pomenire a Sfinților Trei Ierarhi, IPS Mitropolit Andrei oficiază Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi, cadre didactice ale Facultăţii, la Catedrala Mitropolitană. Răspunsurile liturgice vor fi date de corul Facultăţii de Teologie şi de cel al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca.