„În vremea aceea Iisus era ziua în templu și învăța, iar noaptea, ieșind, o petrecea pe muntele ce se cheamă al Măslinilor. Și tot poporul venea dis-de-dimineață la El în templu, ca să-L asculte. Iar
Manifestări dedicate aniversării poetului Mihai Eminescu
În mai multe oraşe din Transilvania au avut loc evenimente care au fost dedicate aniversării poetului naţional Mihai Eminescu şi prin care a fost sărbătorită Ziua Naţională a Culturii. La manifestări au participat reprezentanţi ai Bisericii, ai Armatei, ai oficialităţilor şi au fost depuse coroane de flori la monumentele poetului.
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului a participat la festivităţile dedicate aniversării a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi Zilei Culturi Naţionale. La manifestarea desfăşurată în faţa Teatrului Naţional şi a Operei clujene, ierarhul a rostit o rugăciune de pomenire şi apoi a vorbit celor prezenţi despre importanţa poetului pentru cultura română. „A fost un om care a avut o viaţă spirituală aleasă şi în acelaşi timp şi-a iubit neamul cum nu l-a iubit altcineva”.
În cadrul manifestării, un grup de elevi de la Seminarul Ortodox din Cluj Napoca a interpretat mai multe cântece pe versurile lui Mihai Eminescu. La eveniment au participat şi membri ai Uniunii Scriitorilor din România, filiala Cluj, care i-au îndemnat pe cei prezenţi să citească din opera marilor scriitori români. De asemenea, din partea oficilităţilor clujene, a armatei precum şi a unor asociaţii, au fost depuse coroane de flori.
Ziua Culturii Naţionale la Sibiu
Ziua Culturii Naţionale şi aniversarea a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu au fost marcate la Sibiu printr-un program religios şi cultural-artistic organizat la statuia poetului din Parcul Sub Arini. Comemorarea a fost organizată de Garnizoana Sibiu, Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, în parteneriat cu Asociaţiunea „ASTRA”, Universitatea „Lucian Blaga”, mai multe licee şi şcoli din oraş, dar şi cu instituţiile municipale şi judeţene. Au fost prezenţi la eveniment subprefectul Anca Şandru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Şovăială, viceprimarul Corina Bokor, comandantul Garnizoanei Sibiu şi rectorul academiei militare, generalul Ghiţă Bârsan, consilierul cultural de la Arhiepiscopia Sibiului, lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, preşedintele Asociaţiunii „ASTRA”, prof. univ. dr. Dumitru Acu, ofiţeri, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, ai Jandarmeriei, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai altor organizaţii.
În debutul evenimentului, după intonarea imnului naţional, preotul militar Călin Sămârghiţan a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar mai apoi prof. univ. dr. Dumitru Acu a vorbit celor prezenţi despre vizita poetului Mihai Eminescu la Sibiu şi alte localităţi ardelene, dar şi despre prietenia sa cu personalităţi din Transilvania.
„În acest an se împlinesc 150 de ani de când Mihai Eminescu a venit la Sibiu. În 1866, marele poet venea la Sibiu de la Cernăuţi, după ce profesorul său, Aron Pumnul a decedat, împlinindu-se pe 12 ianuarie şi 150 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui bărbat ardelean care l-a pregătit cumva pe marele poet în dragostea sa faţă de neam şi faţă de ardeleni. La sfârşitul anului şcolar, Mihai Eminescu pleca de la Gimnaziul din Cernăuţi, cu prietenii săi din zona Năsăudului şi ajungea până la Blaj. Auzind că în 27-28 august va avea loc la Alba-Iulia adunarea generală a Asociaţiunii «ASTRA», se spune că a mers pe jos de la Blaj şi a participat la adunarea generală, unde l-a audiat pe Andrei Şaguna, care a devenit pentru el un model important. A trecut prin Sibiu, a mers la familia Goga, de unde a mers în Ţara Românească. A revenit la Sibiu în 1868, cu trupa lui de teatru”, a spus profesorul Dumitru Acu.
Cântece pe versuri eminesciene
A doua parte a manifestării a fost dedicată operei poetice a marelui poet naţional. Mai întâi au recitat din poeziile lui Mihai Eminescu câţiva studenţi de la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane, Departamentul de Jurnalism, Relaţii Publice, Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, grup coordonat de prof. univ. dr. Ioana Creţu, care a vorbit, mai întâi, despre activitatea gazetărească a poetului Mihai Eminescu şi despre legăturile sale cu românii din Ardeal.
„Eminescu a fost un jurnalist nu foarte comod pentru cei din vremea respectivă, pentru că are multe articole vehemente împotriva dualismului austro-ungar, în virtutea căruia populaţia românească era total asuprită şi nedreptăţită. A scris articole ca «Politica României de apropiere faţă de Imperiul Austro-Ungar», «Politica guvernelor ungare faţă de naţionalităţi şi faţă de români», dar şi multe despre Biserica şi Şcoala românească. Poate că mulţi nu ştiu că Eminescu audia şi cursurile de drept de la Universitatea din Viena şi de aceea, cu o bună armătură ştiinţifică, a atacat bazele constituţionale ale dualismului austro-ungar. Justiţia ungară i-a intentat un proces, despre care nu se ştie nimic şi ne întrebăm câţi jurnalişti de astăzi ar avea curaj să meargă atât de departe. Eminescu a fost conectat şi la toate evenimentele din Transilvania”, a spus prof. Ioana Creţu.
Au recitat, apoi, elevi ai Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr”, ai Colegiului Economic „George Bariţiu”, ai Colegiului Tehnic „Independenţa”, ai Liceului Teoretic „Constantin Noica” şi ai Şcolii Gimnaziale „Regina Maria”. Un moment artistic deosebit a fost oferit de un grup de actori de la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu, poeziile marelui Eminescu fiind recitate într-o manieră aparte. Studenţii Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” au interpretat, la final, cântecele „Sara pe deal” şi „Pe lângă plopii fără soţ”, pe versurile poeziilor omonime din opera lui Mihai Eminescu. Studenţii militari au fost acompaniaţi de fanfara militară a Garnizoanei Sibiu.
Activităţi educative în Harghita
Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită, vineri, în majoritatea instituţiilor şcolare din judeţul Harghita, indiferent de limba de predare, sute de elevi participând la activităţi educative şi culturale care au evocat personalitatea marelui poet Mihai Eminescu. Inspectorul şcolar de limba şi literatura română, Dorina Moraru-Drăghici, a declarat că în peste 100 de şcoli din judeţ au loc expoziţii de carte, concursuri de recitări, prezentări despre opera şi biografia lui Eminescu, lecturi în mai multe limbi ale poeziilor marelui poet. Şcolile cu predare în limba maghiară au programat, de asemenea, diverse momente poetice, concursuri de recitări sau simpozioane despre viaţa şi opera poetului naţional, conform Agerpres.
Inspectorul şcolar Dorina Moraru-Drăghici a precizat că, la fel ca în anii precedenţi, în şcolile din judeţ, indiferent de limba de predare, se organizează activităţi culturale şi educative, care să-i determine pe elevi să fie mai buni cunoscători ai limbii române.
„Cu ocazia aniversării Zilei Culturii Române, profesori şi elevi ai judeţului Harghita organizează şi desfăşoară activităţi culturale şi educative, întru respect faţă de valorile culturii noastre. Apreciem în mod deosebit participarea colegilor de limba şi literatura română, care în fiecare an au determinat pe elevi, prin proiecte dedicate naşterii poetului Mihai Eminescu, să înţeleagă prin vers, cântec, lectura poeziei, că un creator poate să-i facă să fie mai buni prieteni, mai buni învăţăcei şi mai buni cunoscători ai limbii române. Fiecare dintre noi putem să descoperim în opera eminesciană valori nebănuite”, a spus inspectorul Dorina Moraru-Drăghici, citată de Agerpres.