„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Manifestări dedicate Unirii Principatelor, în Transilvania
Numeroase manifestări au fost organizate în orașele transilvane cu prilejul sărbătoririi a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române. La aceste manifestări au participat și reprezentanți ai eparhiilor care au vorbit despre importanța istorică a evenimentului Unirii Principatelor, premergător al Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1918.
Pe 24 ianuarie, cu ocazia sărbătoririi a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, la sediul Muzeului Oltului și Mureșului Superior, din Miercurea Ciuc a avut loc Simpozionul cu tema „Actul istoric de la 24 ianuarie 1859 și ecourile lui”, la are a participat și Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei. Ierarhul a precizat cu această ocazie că Unirea reprezintă năzuința poporului român „răsfrântă în veacuri de încercări, oglindite-n istoria unei națiuni brave, doritoare de unitate statală, dar și spiritual”, iar un prim pas a fost făcut de domnului muntean Gheorghe Bibescu, care la 1 ianuarie 1848 a desființat vama de la Focșani. „Unitatea statală făptuită astfel reprezintă o operă de împreună lucrare a două organisme de conducere, una politico-socială spre cunoașterea și responsabilizarea identității naționale, iar una religioasă spre desăvârșirea recunoașterii autocefaliei bisericii naționale, element ce se impunea, mai ales datorită noii unități teritorial-administrative înfăptuite”.
Elevii școlii generale din localitatea Livezi au susţinut un scurt program artistic. De asemenea, la Muzeul Oltului şi Mureşului Superior a fost vernisată expoziţie de documente, fotografii şi hărţi din perioada 1853-1866 şi s-a desfăşurat o oră deschisă, având ca temă Mica Unire, la care au participat elevi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” şi Şcoala Generală „Liviu Rebreanu”, conform Agerpres.
Aproximativ 200 de români din Miercurea Ciuc s-au prins marţi seara, în centrul oraşului, în Hora Unirii, pentru a sărbători Unirea Principatelor Române. Fanfara Brigăzii 61 Vânători de Munte din Miercurea Ciuc a susţinut un concert, după care toţi cei prezenţi au dansat Hora Unirii.
Tot cu prilejul sărbătoririi a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, Instituţia Prefectului, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, a organizat un concurs de desen cu tema „Unirea Principatelor Române - 24 ianuarie 1859”. Concursul s-a adresat elevilor din clasele primare şi gimnaziale din Harghita şi a avut drept scop „dezvoltarea exprimării artistice, prin compoziţii expresive şi creative, precum şi cunoaşterea trecutului istoric al românilor”.
În urma jurizării celor 66 de lucrări, au fost acordate mai multe premii, iar o parte dintre desene pot fi admirate până în data de 31 ianuarie, în Galeria de artă a Consiliului Judeţean, de la parterul Palatului Administrativ, conform Agerpres.
Sărbătoare la Sfântu Gheorghe
La aniversarea a 158 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească au avut loc, la Sfântu Gheorghe, mai multe manifestări, între care o paradă militară şi Hora Unirii, la statuia voievodului Mihai Viteazul. Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române s-au încheiat cu tradiţionalul bal organizat de Prefectura Covasna.
Tot în cinstea Unirii de la 24 ianuarie 1859, la sfârşitul săptămânii trecute au avut loc mai multe manifestări, printre care un simpozion ştiinţific la Cercul Militar din Sfântu Gheorghe şi o şezătoare la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, organizată de membrii comunităţii româneşti din judeţul Covasna, la care a fost prezent şi Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.
Manifestări la Cluj-Napoca
Instituţia Prefectului din judeţul Cluj a organizat marţi, în colaborare cu Divizia 4 Infanterie „Gemina”, o ceremonie militară şi religioasă, dedicată aniversării a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române.
La bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost sărvârșit un ceremonial religios și militar, la care a participat și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru. În cadrul manifestării a avut loc și o defilare a gărzii de onoare şi a muzicii militare. Ceremonialul s-a încheiat cu Hora Unirii, conform Agerpres.
La eveniment au participat zeci de elevi de la diferite şcoli din Cluj-Napoca, care au fost invitaţi de reprezentanţii Prefecturii să participe la un eveniment special organizat pentru această zi. Ei au vizionat la cinematograful Victoria un film documentar dedicat domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi un film istoric.
Peste 200 de copii au participat marţi, de Ziua Unirii Principatelor, la un program de învăţare a istoriei cu ajutorul cinematografului, iniţiat, în premieră pentru Transilvania, de Prefectura Cluj.
Reprezentanţii Prefecturii au încercat astfel să găsească o modalitate mai puţin formalistă, distractivă, dar care în acelaşi timp educativă pentru elevi. Astfel, 250 de elevi de clasa a VII şi a VIII de la 15 şcoli din judeţ au participat marţi la „Lecţia de istorie”, un proiect care a debutat cu ocazia zilei de 24 ianuarie şi va fi continuat pe tot parcursul anului, conform Agerpres.
Evenimentul numit „Lecţie de istorie'', creat şi organizat de Instituţia Prefectului şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean din Cluj, a început luna aceasta cu sărbătoarea Unirii Principatelor şi va continua cu alte patru evenimente: 9 mai - Ziua Independenţei de Stat a României, 9 iunie - Ziua Eroilor, 25 octombrie - Ziua Armatei României sau 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, conform Agerpres.
Elevii au vizionat un film documentar despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza care a fost urmat apoi de pelicula Mihai Viteazul, a regizorului Sergiu Nicolaescu. Reprezentanţii prefecturii Cluj au explicat că filmele au fost alese astfel pentru că împreună pot da copiilor o viziune completă despre ce a însemnat efortul unirii Principatelor Române în istoria ţării.
Lecţia de istorie a zilei de 24 ianuarie a mai cuprins şi vizitarea expoziţiei „Leul Românesc'', la sediul sucursalei regionale Cluj a Băncii Naţionale a României, precum şi vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca şi a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe.
Şezătoare la Bucium, judeţul Braşov
Buciumenii s-au adunat la biserică pentru o şezătoare dedicată Zilei Unirii Principatelor Române, precum și poetului Mihai Eminescu și Zilei culturii române.
Evenimentul se află la a patra ediţie şi este organizat de Centrul cultural Zestrea Buciumului. Participanții la șezătoare s-au pregătit, sub coordonarea părintelui Alexandru Cîmpan, şi a preotesei Iulia. Între invitați s-au aflat și părintele Marius Corlean alături de preoteasa Natalia Corlean, părintele Ciprian Nistor (misionar la capela studenţilor din Braşov) împreună cu doamna preoteasă, prieteni mai vechi ai parohiei, Constantin Dinu, fotograf. Seara a început cu un Te Deum, slujba de mulţumire şi recunoştinţă adusă lui Dumnezeu, apoi tânăra Giorgia Ganea, voluntar al Centrului Zestrea Buciumului, a prezentat momente artistice: intonarea imnului naţional, cântece patriotice, poezii recitate de adulţi sau copii, cântece pe versuri de Mihai Eminescu: „Sara pe deal”, „Mai am un singur dor”, „Pe lângă plopii fără soţ”, şi prelegeri istorice susținute de Stela Dobrin, profesoară de istorie. La final, participanții s-au bucurat de o degustare de preparate tradiționale pregătite în sat.