„După plecarea magilor, iată îngerul Domnului se arătă în vis lui Iosif, zicând: Scoală-te, ia Pruncul şi pe Mama Sa, fugi în Egipt şi stai acolo până ce-ţi voi spune, fiindcă Irod va căuta Pruncul ca
Manifestări dedicate Zilei Unirii Principatelor Române
Cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, în majoritatea oraşelor transilvane au loc numeroase manifestări dedicate acestui eveniment major din istoria patriei, premergător Marii Uniri care a avut loc la Alba Iulia în 1918.
Instituția Prefectului — județul Cluj organizează în cooperare cu Divizia 4 Infanterie „Gemina”, marți, 24 ianuarie, ora 10.00, la bustul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o ceremonia militară și religioasă cu ocazia aniversării a 158 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române. Ceremonia publică va cuprinde următoarele momente: prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiunea prefectului județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, depuneri de coroane și jerbe de flori, defilarea gărzii de onoare și a muzicii militare și Hora Unirii. Cu ocazia împlinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor desfășura manifestări dedicate acestei sărbători și în celelalte municipii din județul Cluj și orașul Huedin, conform unui comunicat al Prefecturii Cluj.
„Lecţie de istorie” la Cluj
Ziua Unirii Principatelor Române va fi celebrată la Cluj-Napoca şi printr-un proiect, iniţiat în premieră pentru Transilvania, care are ca scop folosirea cinematografului şi a filmului ca pretext de învăţare a istoriei. Elevi de la mai multe şcoli din mediul rural şi urban din judeţ sunt invitaţi la Cluj-Napoca, unde vor viziona filme, documentare şi de ficţiune, care au ca subiect unirea principatelor de-a lungul istoriei.
Evenimentul numit „Lecţie de Istorie'', creat şi organizat de Instituţia Prefectului şi de Inspectoratul Şcolar Judeţean, începe luna aceasta cu Unirea Principatelor şi va continua pe tot parcursul anului.
„Instituţia Prefectului - judeţul Cluj, în colaborare şi cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, a iniţiat în acest an un proiect educaţional care cuprinde organizarea unor acţiuni denumite generic «Lecţie de Istorie», cu implicarea şi participarea elevilor din unităţile de învăţământ, din mediul rural şi din mediul urban, din judeţul Cluj. Acestea sunt menite să îmbogăţească zestrea de cunoştinţe despre istoria poporul român şi să dezvolte, în rândul elevilor, spiritul naţional şi patriotic'', conform Agerpres.
Proiectul cuprinde desfăşurarea, pe parcursul anului 2017, a cel puţin patru astfel de evenimente, organizate cu ocazia celebrării unor zile importante pentru ţară, când Instituţia Prefectului desfăşoară ceremonii oficiale, cum ar fi 24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române, 9 mai - Ziua Independenţei de Stat a României, 9 iunie - Ziua Eroilor, 25 octombrie - Ziua Armatei României sau 1 Decembrie - Ziua Naţională a României.
„Prima «Lecţie de Istorie» din acest an va avea loc marţi, 24 ianuarie, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Unirii Principatelor Române organizate în municipiul Cluj-Napoca, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. La eveniment au fost invitaţi un număr de 210 de elevi din clasele a VII - a şi a VIII - a aparţinând unor şcoli din 15 localităţi clujene, însoţiţi de cadre didactice. După participarea la ceremonia publică, elevii vor viziona la Cinematograful «Victoria» un film documentar despre Unirea Principatelor Române şi un film istoric românesc'', se arată într-un comunicat citat de Agerpres.
Lecţia de istorie a zilei de 24 ianuarie mai cuprinde vizitarea expoziţiei „Leul Românesc'' la sediul sucursalei regionale Cluj a Băncii Naţionale a României, precum şi vizitarea Catedralei Ortodoxe din Cluj-Napoca şi a Muzeului Mitropoliei Ortodoxe.
Spectacole folclorice cu artişti clujeni
Primăria municipiului Cluj-Napoca organizează marţi, 24 ianuarie, de la ora 17,00, în Piaţa Unirii, un spectacol folcloric tradiţional în cadrul căruia va cânta şi cunoscutul artist Dumitru Fărcaş. „Pe lângă îndrăgiţii artişti de muzică populară amintiţi, Ziua de 24 Ianuarie va fi sărbătorită alături de ansamblurile folclorice «Crăişorul», «Dor Transilvan» şi Orchestra «Regal Transilvan»'', conform organizatorilor.
Programul aniversării „Micii Uniri'' se va încheia cu un spectacol de focuri de artificii, care va începe de la ora 20.00. De asemenea, pe 24 ianuarie, intrarea va fi liberă la patinoarul din Piaţa Unirii.
Aniversare la Muzeul de Istorie al Transilvaniei
De asemenea, pentru a sărbători 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, exponatul lunii ianuarie, la Muzeul Naţional de Istorie al Transilvaniei (MNIT), este o cupă de cristal. „Unirea a fost realizată într-o primă etapă prin dubla alegere a domnitorului Alexandru Ioan Cuza (24 ianuarie 1859) și a fost desăvârșită trei ani mai târziu, când s-a înfăptuit deplina unificare politico-administrativă a celor două principate, prin crearea Parlamentului și a guvernului unic (22 ianuarie 1862). Cu acest prilej, în mesajul adresat Adunării, domnitorul afirma că: «O viață nouă începe pentru România. Ea intră în fine pe calea care o va conduce către împlinirea destinelor sale». Astfel, actul politic de la 1859 rămâne înscris în conștiința românilor ca fiind un moment decisiv al istoriei naționale ce nu trebuie uitat niciodată”, se arată în comunicatul MNIT.
O mărturie în acest sens o reprezintă și cupa aniversară din colecția de istorie modernă a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, decorată cu stema domnitorului Cuza, ce a fost realizată cu ocazia aniversării semicentenarului Unirii, în anul 1909.
Manifestare la muzeul alba-iulian „Principia”
Centrul de Cultura „Augustin Bena” Alba organizează, duminică, 22 ianuarie, un amplu eveniment dedicat Unirii Principatelor Române, programul îmbinând istoria, muzica şi teatrul, conform unui comunicat transmis de instituţie. Evenimentul este programat duminică, începând cu ora 18,00, la Muzeul Principia din Alba Iulia, iar intrarea pentru public este liberă.
Programul va cuprinde momente artistice susţinute de Fanfara „Augustin Bena” a judeţului Alba, sub bagheta dirijorului Coriolan Honcaş, Grupul „Skepsis”, coordonat de regizorul Viorel Cioflică, Grupul Vocal „Muguri de Tezaur”, coordonat de Leontina Fărcaş, Grupul Vocal „Primavera”, coordonat de Marinela Popa şi Ansamblul Folcloric „Augustin Bena” al judeţului Alba, dirijor Alexandru Pal.
„Evenimentul de duminică deschide practic seria acţiunilor şi proiectelor culturale pe care Centrul de Cultură «Augustin Bena» le-a pregătit pentru acest an. În 2017 ne propunem să continuăm proiectele şi evenimentele devenite deja tradiţie, unele fiind mărci înregistrate ale judeţului Alba, dar am pregătit şi evenimente noi, care sperăm să fie pe gustul iubitorilor de cultură”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Evenimentul dedicat Unirii Principatelor Române este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba şi Primăria Municipiului Alba Iulia.
Teatru istoric la Braşov
Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov în colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Brașov organizează mai multe evenimente consacrate Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859. Astfel, în perioada 19-20 ianuarie, între orele 13.00-16.00, s-a desfăşurat un concurs de teatru istoric cu elevii școlilor din orașul și județul Brașov. Decernarea premiilor va avea loc pe 24 ianuarie, de la ora 12.00, prilej cu care va avea loc şi un spectacol dedicat Unirii Principatelor susținut de Maria Petcu Catrina, Sonia Hazarian, Nora Vlad, la pian Simona Patriche. Premiile vor fi oferite de Consiliul Județean Brașov.
De asemenea, în Piaţa Unirii din Şcheii Braşovului, pe 24 ianuarie, va avea loc, ca în fiecare an, un ceremonial religios, urmat de festivităţi dedicate Unirii Principatelor, la care participă autorităţi judeţene şi locale, Junii Braşoveni, şi invitaţi care se prind, apoi, cu toţii, în Hora Unirii.
Ziua Unirii sărbătorită în Baia Mare
Marți, 24 ianuarie, de la ora 11:00, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare va avea loc o manifestare cultural-artistică dedicată sărbătoririi Unirii Principatelor Române. Evenimentul va începe cu intonarea imnului de către Fanfara Municipală, apoi, despre semnificația istorică a Unirii Principatelor, va vorbi un reprezentant al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Baia Mare. Programul va continua cu o scenetă susţinută de elevii Școlii cu clasele I-VIII „Alexandru Ioan Cuza” Baia Mare, ce va fi urmată de un recital de poezie susținut de actorul Claudiu Pintican și de interpretările muzicale ale Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”. Evenimentul se va încheia cu Hora Unirii. De asemenea, în acest cadru este organizată şi o expoziție foto-documentar a Muzeului de Istorie şi Arheologie Baia Mare dedicată Zilei Unirii Principatelor Române. La eveniment participă personalități, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, ai partidelor politice, instituțiilor culturale, științifice și religioase, ai asociațiilor, ligilor și fundațiilor cadrelor militare în activitate, în rezervă sau în retragere, veteranii de război, elevii, studenții, cetățeni. Invitatul special al manifestării este instrumentistul și taragotistul Dumitru Fărcaș, conform unui comunicat al Prefecturii Maramureș.
Manifestări la Ardud, Satu Mare
Miercuri, 25 ianuarie, Primăria și Consiliul local Ardud, împreună cu Casa de Cultură „Dr. Augustin Mircea”, organizează manifestări dedicate unirii Moldovei cu Țara Românească (Mica Unire) sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Programul începe cu depuneri de coroane la bustul lui Alexandru Ioan Cuza din Ardud, apoi, de la ora 12:00, va avea loc un spectacol la Sala de Festivități din Ardud, la care participă Corul de copii din Ardud și Mădăras; Cercul de balet din Ardud; Cercul de dans sportiv „Dans Club ‘92”; Ansamblul folcloric „Cetatea codrului” din Ardud, cu soliștii: Alina Sabău, Cornel Pop, Mihai Papariga, Teodora Bota și Vlad Jurchiș; Ion și Ionuc Ivanciuc din Maramureș.